Μοσχαράκι λεμονάτο με πολίτικο ρύζι

Μοσχαράκι λεμονάτο με πολίτικο ρύζι

Το μοσχάρι αποτελεί μια κλασική επιλογή στο πατροπαράδοτο, ελληνικό Κυριακάτικο τραπέζι.

Μαγειρεύεται με πολλές διαφορετικές παραδοσιακές συνταγές με σάλτσα ντομάτας ή όχι συνοδευόμενο με ρύζι ή με τηγανιτές πατάτες ή με ζυμαρικά. Εδώ σας δίνουμε μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο μοσχαράκι λεμονάτο που θα το συνοδεύσετε με ένα πολίτικο ρύζι και που σίγουρα θα λατρέψετε αυτόν το συνδυασμό. 

Υλικά συνταγής

  • Για το μοσχάρι
  • 2 κιλά μοσχάρι χτένι ή ποντίκι, κομμένο σε κομμάτια 5 εκ. περίπου
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
  • 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες 
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 2 λεμονιών το ξύσμα και το χυμό
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών ή βοδινό
  • αλεύρι για πασπάλισμα
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το πολίτικο ρύζι
  • 2 φλ. τσαγιού ρύζι μπασμάτι
  • 3 φλ. τσαγιού νερό
  • 20 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • αλάτι
  • 6 “στρογγυλά τεμάχια” φιδέ, σπασμένο σε κομμάτια
  • 1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
  • 1 ½ φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλο
  • ½ φλ. τσαγιού μαύρη σταφίδα
  • 1/3 φλ. τσαγιού κουκουνάρι καβουρδισμένο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το μοσχάρι: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και το αφήνετε να ζεσταθεί καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Παράλληλα ρίχνετε αλεύρι σε ένα μεγάλο πιάτο, τοποθετείτε εκεί τα κομμάτια κρέατος, τα αλατοπιπερώνετε και τα πασπαλίζετε με το αλεύρι. 
  2. Τινάζετε το περίσσιο αλεύρι από το κρέας και το σοτάρετε καλά απ’ όλες τις πλευρές. Το μεταφέρετε από τη κατσαρόλα σε ένα σε μεγάλο μπολ και το αφήνετε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέτετε 1-2 κ.σ. επιπλέον λάδι, αν απαιτείται, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο και το καρότο, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς..
  3. Ξαναβάζετε το μοσχάρι στη κατσαρόλα, προσθέτετε τη δάφνη, σβήνετε με το κρασί και το χυμό λεμονιών, ρίχνετε το ζωμό και 1 ½ λίτρο νερό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε το κρέας να βράσει σε δυνατή φωτιά για 45 λ. 
  4. Μετά χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και το σιγοβράζετε για 1 ώρα περίπου επιπλέον ή μέχρι να μαλακώσει καλά. Τέλος προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού δοκιμάζετε το αλατοπίπερο, διορθώνετε και αποσύρετε το φαγητό σας από τη φωτιά. [*]
  5. Για το πολίτικο ρύζι: Πλένετε καλά το ρύζι κάτω από τρεχούμενο νερό. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το ρύζι, το νερό, το βούτυρο σε κομματάκια και αλάτι, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και την τοποθετείτε σε δυνατή φωτιά.
  6. Μόλις πάρουν βράση, ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο, σκεπάζετε με μια πετσέτα τη κατσαρόλα και από πάνω βάζετε το καπάκι της. Αφήνετε το ρύζι για 16 λ να σιγοβράζει χωρίς να ανοίξετε το καπάκι. Αποσύρετε τη κατσαρόλα απ’ τη φωτιά και την αφήνετε σκεπασμένη για 5 λ. Μετά τη ξεσκεπάζετε και αφρατεύετε το ρύζι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  7. Εν τω μεταξύ σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε τη 1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος και καβουρδίζετε τον φιδέ. Όταν πάρει ένα ελαφρύ, μελί χρώμα προσθέτετε τον ζωμό και ανακατεύετε μέχρι να μαλακώσει ο φιδές. Μετά προσθέτετε τις σταφίδες και το κουκουνάρι και ανακατεύετε για 1 λ. Αναμιγνύετε το ρύζι με τον φιδέ και το σερβίρετε με το μοσχαράκι και τη σάλτσα του. 

[*] Σημείωση: Κατά τη διάρκεια του βρασίματος του κρέατος, ανά διαστήματα ελέγχετε αν χρειάζεται να συμπληρώσετε λίγο ζεστό νερό. Αντίθετα αν το κρέας είναι έτοιμο αλλά η κατσαρόλα έχει αρκετό νερό βγάζετε το κρέας (και το διατηρείτε ζεστό) και αφήνετε την σάλτσα σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί και να πήξει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Εναλλακτικά μπορείτε να “δέσετε” τη σάλτσα προσθέτοντας 1 ή 2 κ.σ. (ανάλογα με το υγρό της κατσαρόλας) κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό.

Πηγή



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μοσχαράκι λεμονάτο με πολίτικο ρύζι