Μοσχαράκι κοκκινιστό με ρύζι

Μοσχαράκι κοκκινιστό με ρύζι

Πεντανόστιμο, τρυφερό κοκκινιστό μοσχαράκι κατσαρόλας που λιώνει στο στόμα. Ένα παραδοσιακά γιορτινό, Κυριακάτικο πιάτο στο Ελληνικό τραπέζι. Μια εύκολη και απλή συνταγή για ένα πιάτο με τη διαχρονικά αγαπημένη γεύση και μυρωδιά που πάντα θα μας θυμίζει το τραπέζι της γιαγιάς. 

Υλικά συνταγής

  • 1 ½ κιλό μοσχαρίσια σπάλα, κομμένη σε κομμάτια 4 εκ. περίπου
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 μέτρια καρότα, τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο 
  • 80 ml κόκκινο κρασί
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ, πολτοποιημένα στο μούλτι
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας 
  • 1 γεμάτο κ.γ. ζάχαρη 
  • 250 ml νερό
  • 1 μεγάλο φύλλο δάφνης
  • 1 μέτριο ξυλάκι κανέλας
  • 4 καρφάκια γαρύφαλο
  • 1-2 πρέζες μπαχάρι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ρύζι μπασμάτι για συνοδευτικό (βλέπε συνταγή εδώ)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αφήνετε το κρέας εκτός ψυγείου για 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε. Το κόβετε σε κομμάτια 3-4 εκ. (αν δεν το έχει ήδη κόψει ο χασάπης) και τα “ταμπονάρετε” καλά με χαρτί κουζίνας. Σε μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή θερμοκρασία και σοτάρετε το κρέας, απ” όλες τις πλευρές για 8 λ περίπου. Αφαιρείτε τα κομμάτια κρέατος από τη κατσαρόλα και τα μεταφέρετε σε πιατέλα.
  2. Στην ίδια ζεστή κατσαρόλα βάζετε το κρεμμύδι και το καρότο, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο μέτριο και τα σοτάρετε για 3 λ περίπου, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να “μελώσουν” και μαλακώσουν. Ξαναβάζετε το κρέας στη κατσαρόλα, προσθέτετε και το σκόρδο (αν το χρησιμοποιήσετε), ανακατεύετε για 1 λ και σβήνετε με το κρασί. 
  3. Μόλις “αναπνεύσει” και εξατμιστεί σχεδόν τελείως το κρασί, προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, το πελτέ, τη ζάχαρη, το νερό, όλα τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο και ανακατεύετε. Μόλις πάρει βράση, σκεπάζετε τη κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο (στο κατώτατο αν θέλετε το κρέας σας να γίνει εξαιρετικά μαλακό) και σιγομαγειρεύετε μέχρι για 1:45 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
  4. Το σερβίρετε ζεστό με ένα υπέροχο, πεντανόστιμο και σπυρωτό ρύζι μπασμάτι ή άλλο συνοδευτικό επιλογής σας.

Σημείωση: Όσο πιο πολύ το σιγοβράσετε στη χαμηλώνετε θερμοκρασία της κουζίνας σας, τόσο πιο νόστιμο και μαλακό θα γίνει το κρέας. 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μοσχαράκι κοκκινιστό με ρύζι

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.