Μοσχαράκι κοκκινιστό με τραγανές πατάτες φούρνου
Πεντανόστιμο μοσχαράκι κοκκινιστό συνοδευόμενο με τις εξαιρετικές, τραγανές πατάτες φούρνου. Ένα αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό της Ελληνικής κουζίνας, που πάντα θα μας θυμίσει το κυριακάτικο τραπέζι της γιαγιάς. Εδώ σας δίνουμε ακόμα μια συνταγή για ένα κοκκινιστό μοσχαράκι με πατατούλες φούρνου που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε!
Υλικά συνταγής
- 800 γρ. μοσχάρι κομμένο σε μεγάλους κύβους [*]
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο (3+2 κ.σ. χωριστά)
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια (320 γρ. σύνολο περίπου), ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 3 κ.σ. (50 γρ.) πελτέ ντομάτας
- 400 γρ. ελαφρώς συμπηκνωμένο χυμό ντομάτας
- 1 κ.σ. (8 γρ.) μπαχαρικό σουμάκ [**]
- 500 ml (2¼ κούπες) ζωμό λαχανικών
- 160 ml (1 ποτηράκι) κόκκινο κρασί
- 1 κ.σ. αλεύρι
- 3 φύλλα δάφνης
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- τραγανές πατάτες φούρνου (δείτε συνταγή εδώ)
Εκτέλεση συνταγής
- Βγάζετε από το ψυγείο το κρέας σας 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε για να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά το λαδώνετε με τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τις υπόλοιπες 3 κ.σ. ελαιόλαδο το ρίχνετε σε μια κατσαρόλα.
- Βάζετε τη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και όταν ζεσταθεί καλά το λάδι τσιγαρίζετε το κρέας σε δόσεις, ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία και βράσει. Αυτό το βήμα είναι το σημαντικότερο για ένα γευστικό και πολύ μαλακό κρέας.
- Όταν το κρέας “θωρακιστεί” καλά και πάρει χρώμα απ” όλες τις πλευρές, το βγάζουμε από την κατσαρόλα με τσιμπίδα και το μεταφέρουμε σε μπολ. Στο ίδιο σκεύος ρίχνουμε αμέσως το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να καραμελώσουν.
- Στη συνέχεια ξαναβάζετε στην κατσαρόλα το καβουρδισμένο κρέας, τον πελτέ ντομάτας και το αλεύρι και ανακατεύετε καλά. Σβήνετε με το κρασί, περιμένετε 1/2 λ να εξατμιστεί το αλκοόλ και μετά προσθέτετε στην κατσαρόλα όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλάτι.
- Σκεπάζετε το φαγητό σας με το καπάκι του και το σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει καλά. Περίπου 15-20 λ πριν την ολοκλήρωση του βρασίματος, ρίχνετε αλάτι, ανακατεύετε και αν απαιτείτε προσθέτετε λίγη ζάχαρη στην σάλτσα σας.
- Μέχρι να βράσει το κρέας έχετε ετοιμάσει τις τραγανές πατάτες. Σερβίρετε ζεστό το κρέας και τις πατάτες και καλή σας απόλαυση!
[*] Προτείνουμε ποντίκι, ή χτένι ή σπαλομίτα ή κιλότο ή φυσικά άλλο επιλογής σας.
[**] Σουμάκ: Tο superfood μπαχαρικό που ενισχύει την υγεία και απογειώνει τη γεύση στα φαγητά! Το σουμάκ είναι ένα από τα μπαχαρικά με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Είναι πηγή αντιοξειδωτικών και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και δρα ως ασπίδα κατά του διαβήτη τύπου 2.
Μια μικρή δόση του αρκεί για να αρωματίσει μεζέδες, σαλάτες, ρύζι, κρέας, μαγειρευτά και κεμπάπ. Το κόκκινο χρώμα του το καθιστά ιδανικό για την τελευταία πινελιά σε σάλτσες, λαχανικά, όσπρια και πολλά ακόμα, όπως ντρέσινγκ σε σαλάτες λόγω της ελαφρώς όξινης γεύσης του ή να πασπαλίσετε με αυτό το βρασμένο ρύζι. Ταιριάζει ακόμα στο μπριάμ, στα ψάρια φούρνου, στο ψητό κοτόπουλο.
Φυσικά στην παρούσα συνταγή είναι προαιρετικό αν δεν είναι στις προτιμήσεις σας.
25/05/2024
www.sintayes.gr,
Συνταγή: Μοσχαράκι κοκκινιστό με τραγανές πατάτες φούρνου
Tags: κατσαρόλας κόκκινο κρέας κυρίως πιάτα μοσχάρι πατάτες συνταγές