Μοσχαράκι κοκκινιστό με μακαρόνια

Μοσχαράκι κοκκινιστό με μακαρόνια

Πεντανόστιμο μοσχαράκι κοκκινιστό με μακαρόνια για να μοσχομυρίσει το σπίτι …. μανούλα ή … γιαγιά! Μια κλασική συνταγή για το πατροπαράδοτο κοκκινιστό μοσχαράκι με μακαρόνια στο Κυριακάτικο τραπέζι που πάντα θα μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια!

Υλικά συνταγής

  • 1.200 γρ. μοσχάρι από σπάλα, σπαλομίτα ή χτένι σπάλας που είναι τρυφερότατα, κομμένα σε μέτρια κομμάτια (περίπου σε 12 κομμάτια των 100 γρ.)
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά καρέ ή σε λεπτές φέτες
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο (αυξομειώστε τη ποσότητα ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
  • 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μικρά καρέ
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, διαλυμένος σε 1 φλ. τσαγιού νερό ή ζωμό κότας
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 150 ml λευκό, ξηρό κρασί 
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 ξύλο κανέλας 
  • 3-4 πρέζες γαρίφαλο σκόνη
  • 6-7 μπαχάρια
  • 1 πακέτο μακαρόνια μεγέθους επιλογής σας 
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • τυρί τριμμένο, ξερή μυζήθρα, ή κεφαλοτύρι, ή παρμεζάνα ή πεκορίνο
  • φύλλα φρέσκα από μαϊντανό, ή δυόσμο, ή βασιλικό, ή θυμάρι ψιλοκομμένα τη τελευταία στιγμή για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Τις σκελίδες σκόρδου τις αφήνετε ολόκληρες με τη φλούδα τους αν θέλετε πιο ήπιο το άρωμά του, διαφορετικά τις καθαρίζετε και τις ψιλοκόβετε. Πλένετε τα κομμάτια κρέατος και “ταμπονάρετε” με χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν τελείως για να σοταριστούν καλά. 
  2. Ζεσταίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά χωρίς λάδι. Μόλις κάψει πολύ καλά ρίχνετε το ελαιόλαδο, αμέσως προσθέτετε τα κομμάτια κρέατος και τα ροδίζετε πολύ καλά απ” όλες τις πλευρές. Αν τα κομμάτια δεν χωράνε σε μια στρώση στη κατσαρόλα τα ροδίζετε σε δύο δόσεις. Όσο πιο καλά ροδίσουν τόσο πιο νόστιμο θα γίνει το κρέας.
  3. Με μια τσιμπίδα μεταφέρετε τα κομμάτια κρέατος σε ένα μπολ και ρίχνετε στη κατσαρόλα τα κρεμμύδια, τις δάφνες, τα μπαχάρια και τη κανέλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα σοτάρετε για 3-4 λ, ανακατεύοντας με μια κουτάλια μέχρι να γυαλίσουν και μαραθούν τα κρεμμύδια. Προσθέτετε το σκόρδο και το γαρίφαλο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ. 
  4. Σβήνετε με το κρασί, δυναμώνετε τη φωτιά και το αφήνετε για 2 λ ή μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτετε τις ντομάτες, τον αραιωμένο πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και μόλις πάρει βράση το μείγμα ξαναβάζετε το κρέας στη κατσαρόλα μαζί με τους ζωμούς του και όσο νερό απαιτείται προκειμένου να καλυφθεί το κρέας κατά τα 2/3. 
  5. Μόλις το υγρό κοχλάσει έντονα, χαμηλώνετε τη φωτιά τόσο ώστε να σιγοκοχλάζει πολύ απαλά, μισοσκεπάζετε τη κατσαρόλα και μαγειρεύετε το φαγητό σας για περίπου 1½ ώρα ή μέχρι να γίνει το κρέας πολύ μαλακό και να δέσει η σάλτσα. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και πετάτε τις δάφνες, τη κανέλα και τα σκόρδα αν τα βάλατε ολόκληρα. [*]
  6. Εν τω μεταξύ, σε άλλη κατσαρόλα έχετε βάλει να βράσουν τα μακαρόνια σας σε μπόλικο, αλατισμένο, κοχλαστό νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνετε, τα ξαναβάζετε στη κατσαρόλα, τα περιχύνετε με λίγες κουταλιές από τη σάλτσα του μοσχαριού και ανακατεύετε. 
  7. Μοιράζετε σε πιάτα τα μακαρόνια και το κρέας με τη σάλτσα του, τα πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί και με ψιλοκομμένο μυρωδικό αρεσκείας σας και σερβίρετε. 

[*] Αν το κρέας έχει μαλακώσει, αλλά έχουν μείνει πολλά υγρά, βγάζετε το κρέας με τρυπητή κουτάλα και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει σε δυνατή φωτιά μέχρι να συμπυκνωθεί. Αν πάλι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, σωθούν νωρίς τα υγρά, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό και ξανά-συμπληρώνετε αν χρειάζεται.

Πηγή



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μοσχαράκι κοκκινιστό με μακαρόνια

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.