Μοσχαράκι κοκκινιστό με κριθαράκι

Μοσχαράκι κοκκινιστό με κριθαράκι

Πεντανόστιμο μοσχαράκι που λιώνει στο στόμα με κριθαράκι σε πλούσια σάλτσα ντομάτας. Μια απλή, εύκολη στην παρασκευή της συνταγή για ένα λαχταριστό, νοστιμότατο, χορταστικό πιάτο για το Κυριακάτικο αλλά και καθημερινό πιάτο. Ένα αγαπημένο μικρών και μεγάλων παραδοσιακό φαγητό που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε!

Υλικά συνταγής

  • 2 κιλά μοσχαρίσιο χτένι 
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 3 καρότα, κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 250 ml κόκκινο κρασί
  • 2 γεμάτες κ.σ. πελτέ ντομάτας 
  • 400 γρ. ντομάτα κον κασέ ή τριμμένη ντομάτα
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 500 γρ. κριθαράκι, κατά προτίμηση μέτριο ή επιλογής σας
  • ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κρέας: Ζητάτε από τον χασάπη σας να σας κόψει το κρέας με μικρές μερίδες ή το κόβετε μόνοι σας. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνετε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά, σε δόσεις τα κομμάτια κρέατος μέχρι να πάρουν χρώμα απ” όλες τις πλευρές. Το βγάζετε από την κατσαρόλα, με τρυπητή κουτάλα, και το μεταφέρετε σε ένα μπολ.
  2. Στην ίδια καυτή κατσαρόλα προσθέτετε λίγο ακόμα ελαιόλαδο, μειώνετε τη φωτιά σε δυνατή προς μέτρια, σοτάρετε πρώτα το κρεμμύδι για 1λ, μετά προσθέτετε το σκόρδο, τα καρότα και το σέλερι και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για περίπου 2 λ ή μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Στη συνέχεια προσθέτετε τα μπαχαρικά και τον πελτέ, ανακατεύετε για 1 λ επιπλέον, μετά ξαναβάζετε το κρέας μέσα στην κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί σβήνετε με το κρασί. Μόλις εξατμισθεί το κρασί προσθέτετε τις ντομάτες κονκασέ ή τριμμένες μαζί με τον κύβο λαχανικών.
  4. Συμπληρώνετε υγρά στην κατσαρόλα ρίχνοντας 2 λίτρα νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της και μόλις πάρει βράση, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια και βράζετε το φαγητό σας για 2,5 ώρες. 15-20 λ πριν γίνει το φαγητό σας το αλατοπιπερώνετε.
  5. Σημείωση: Αν έχετε χρόνο, για να μαλακώσει πολύ το κρέας, μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή και το βράζετε για 3 ώρες και 15 λ ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών που το κόψατε.
  6. Για το κριθαράκι: Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο, κοχλαστό, αλατισμένο νερό ρίχνετε το κριθαράκι και το βράζετε για 5 λ. Μετά το σουρώνετε το περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και το μεταφέρετε σε ένα ταψί. Προσθέτετε στο ταψί και το κρέας με όλα τα υγρά της κατσαρόλας και ανακατεύετε απαλά. 
  7. Μεταφέρετε το ταψί σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνετε το φαγητό σας μέχρι να πιεί τα υγρά του και ψηθεί το κριθαράκι σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Αν απαιτηθεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτετε λίγο ακόμα καυτό νερό. 
  8. Σημείωση: Εναλλακτικά, αντί να ψήσετε στον φούρνο το κριθαράκι μπορείτε να το ρίξετε στην κατσαρόλα με το έτοιμο βρασμένο κρέας και και να το βράσετε μέσα στην κατσαρόλα για 4-5 λ ακόμα ή μέχρι να γίνει το κριθαράκι σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Tips: Στο σοτάρισμα του κρέατος βάζετε και λίγο βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο για να “δώσει “ωραία γεύση και άρωμα. Επίσης σοτάρετε το κρέας σε 2 ή 3 δόσεις γιατί αν το βάλετε όλο μαζί θα πέσει η θερμοκρασία και δεν θα σοταριστεί σωστά.

Όταν σβήνετε με κρασί πάντα αφήνετε λίγο χρόνο να εξατμιστεί πριν ρίξετε την ντομάτα γιατί αν δεν εξατμιστεί θα ξινίσει το φαγητό. Επίσης να προσθέτετε τα μπαχαρικά στο σοτάρισμα των λαχανικών, ζεσταίνοντας τα με αυτόν τον τρόπο, για να δυναμώσετε την ένταση των αρωμάτων τους. 

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μοσχαράκι κοκκινιστό με κριθαράκι