Μοσχαράκι κοκκινιστό κρασάτο με μακαρούνες

Μοσχαράκι κοκκινιστό κρασάτο με μακαρούνες

Πεντανόστιμο κλασικό κοκκινιστό μοσχαράκι αλλά με μπόλικο κόκκινο κρασί και πολλά μυρωδικάπου θα απογειώσουν τη γεύση σας. Μια συνταγή του Χρ. Πέσκια για να απολαύσετε το τέλειο κοκκινιστό μαζί με χωριάτικα ζυµαρικά όπως µακαρούνες ή στριφτάρια. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 1.200 γρ. μοσχάρι κατά προτίμηση ουρά, κομμένο σε φέτες πάχους 3 εκ. 
  • 50 ml ελαιόλαδο + 80 ml επιπλέον, για το σερβίρισµα
  • 1 φιάλη (750 ml) κόκκινο ξηρό κρασί
  • 8-10 σκελίδες σκόρδου (ή όσο θέλετε), καθαρισµένες, ολόκληρες
  • 4 µικρά ξερά κρεµµύδια, καθαρισµένα και ολόκληρα
  • 2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και ολόκληρα
  • 2 κλωνάρια σέλερι, καθαρισμένα και ολόκληρα 
  • 10 κεδροκούκουτσα (σε µεγάλα σούπερ µάρκετ και σε µπαχαράδικα) προαιρετικά
  • 1 κ.σ. κόκκοι μαύρου πιπεριού
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κ.σ. θυμάρι αποξηραμένο
  • 1 γεμάτη κ.σ. πελτές ντομάτας, αραιωμένος σε 150 ml νερό
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, με το χυμό τους, ψιλοκομμένα
  • 1 πακέτο χωριάτικα ζυμαρικά (µακαρούνες ή στριφτάρια ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας σας)
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός, μόνο τα φύλλα του, ψιλοκομμένα 
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε τα 50ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρέας για 8 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει απ” όλες τις πλευρές. Το βγάζετε από τη κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα, το μεταφέρετε σε ένα μπολ και το αφήνετε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε το κρασί, τα σκόρδα, τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλερι.
  2. Τυλίγετε σε ένα μικρό κομμάτι τουλπάνι τα κεδροκούκουτσα, το πιπέρι και τη δάφνη, το δένετε µε σπάγκο και το βυθίζετε στη κατσαρόλα μέσα στο κρασί. Ξαναβάζετε το κρέας στη κατσαρόλα, προσθέτετε και τόσο νερό ώστε να καλυφθεί το κρέας και τα μαγειρεύετε όλα μαζί σε δυνατή φωτιά για 5 λ ή μέχρι να πάρουν βράση τα υγρά, ξαφρίζοντας εν τω μεταξύ το φαγητό αν απαιτείται.
  3. Στη συνέχεια προσθέτετε το πελτέ, τις ψιλοκομμένες ντομάτες κονσέρβας με τους χυμούς τους, το θυμάρι και αλατοπίπερο, χαμηλώνετε τη φωτιά τόσο ώστε το υγρό μόλις που να ανακινείται, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε το φαγητό σας για 4 ώρες. 
  4. Στη συνέχεια αποσύρετε το φαγητό σας από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να κρυώσει. Μετά βγάζετε τις φέτες κρέατος από τη κατσαρόλα, τις μεταφέρετε σε πιατέλα και αφαιρείτε και το τουλπάνι με τα μπαχαρικά.
  5. Σουρώνετε το ζουμί, πιέζετε με ένα κουτάλι τα λαχανικά για να έχετε το μέγιστο της γεύσης τους και πετάτε ότι έχουν απομείνει στο σουρωτήρι. Ξαναρίχνετε το ζουμί στη κατσαρόλα και το βράζετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μειωθεί στα 700 ml περίπου (3-3½ φλ. περίπου).
  6. Προσθέτετε στη σάλτσα και το κρέας που αφήσατε στην άκρη, μαζί με τους ζωμούς του που έμειναν στο μπολ, και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 1 λ να ζεσταθεί και αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
  7. Εν τω μεταξύ βράζετε το ζυµαρικό σας σε άφθονο αλατισµένο νερό 2 λ λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας. Το σουρώνετε και το ξαναρίχνετε στη κατσαρόλα.
  8. Παίρνετε τη μισή περίπου ποσότητα της σάλτσας, τη ρίχνετε στα ζυμαρικά σας, ανακατεύετε απαλά και τα αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέτετε το μαϊντανό και τα 80 ml επιπλέον ελαιόλαδο, ανακατεύετε και σερβίρετε το κρέας με το ζυμαρικό σας με την υπόλοιπη σάλτσα. Τα πασπαλίζετε προαιρετικά με τριμμένο τυρί επιλογής σας.

gastronomos.gr



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μοσχαράκι κοκκινιστό κρασάτο με μακαρούνες

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.