Μοσχαράκι κοκκινιστό κατσαρόλας

Μοσχαράκι κοκκινιστό κατσαρόλας

Μοσχαράκι κοκκινιστό στη κατσαρόλα. Ένα πατροπαράδοτο φαγητό της Ελληνικής κουζίνας, ένα φαγητό που όλους μας θυμίζει τα Κυριακάτικα μεσημέρια στο σπίτι της γιαγιά που μοσχοβολούσε το κοκκινιστό της. Συνοδευόμενο άλλοτε με χοντρά μακαρόνια, ή άλλο ζυμαρικό, με ρύζι πιλάφι ή πατατούλες τηγανιτές πάντα λαχταριστό, μυρωδάτο και πεντανόστιμο με τη σαλτσούλα του. Εδώ σας δίνουμε άλλη μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα νόστιμο μοσχαράκι κοκκινιστό με πέννες ριγωτές πασπαλισμένες με μπόλικο τυρί τριμμένο και σάλτσα για να το απολαύσετε στο καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι! 

Υλικά συνταγής

  • Για το κρέας και τη σάλτσα του
  • 1 κιλό μοσχάρι κατά προτίμηση ποντίκι ή σπαλομίτα ή σπάλα, κομμένο σε μικρά κομμάτια 
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά καρέ
  • 1 σκελίδα σκόρδο, χοντροκομμένο
  • 3 καρότα, κομμένα σε ροδέλες 
  • 1 ποτηράκι κρασιού κόκκινο κρασί
  • 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
  • 1 συσκευασία (500 γρ.) τομάτα τριμμένη
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 φλ. τσαγιού ζεστό νερό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι 
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Για τις πέννες
  • 1 συσκευασία 500 γρ. πέννες ριγωτές
  • χοντρό αλάτι 
  • λίγο ελαιόλαδο 
  • Για το σερβίρισμα 
  • τυρί τριμμένο για ζυμαρικά επιλογής σας
  • ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κρέας και τη σάλτσα: Βγάζετε το κρέας από το ψυγείο 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε. Πριν το βάλετε στη κατσαρόλα το στεγνώνετε καλά με χαρτί κουζίνας. Ζεσταίνετε πολύ καλά μια ανοξείδωτη κατσαρόλα, ρίχνετε μέσα το ελαιόλαδο και το κρέας και το σοτάρετε πολύ καλά γυρίζοντας απ” όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει ένα καφέ χρώμα.
  2. Όταν είναι έτοιμο το κρέας προσθέτετε στη κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να γυαλίσουν και βγάλουν το άρωμά τους. Μετά ρίχνετε το καρότο, σοτάρετε για 1-2 λ επιπλέον και σβήνετε με το κρασί.
  3. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε τον πελτέ, τον χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη και το νερό (ζεστό το νερό για να μην πέσει η θερμοκρασία της κατσαρόλας) και τα αφήνετε να πάρουν βράση.
  4. Μετά προσθέτετε το ξυλάκι κανέλας, το μπαχάρι, το φύλλο δάφνης και πιπέρι, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και βράζετε το κρέας σας για 1 ώρα και 30 λ. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ελέγχετε τα υγρά της σάλτσας και αν απαιτείται προσθέτετε λίγο ακόμα βραστό νερό.
  5. Μετά τη 1 και 30 λ ώρα βρασίματος προσθέτετε και το αλάτι και συνεχίζεται το μαγείρεμα για ακόμα 20-30 λ ανάλογα πόσο έχει μαλακώσει το κρέας και αν έχει σωθεί η σάλτσα ώστε να μείνει με το λαδάκι της.  
  6. Για τις πέννες: Εν τω μεταξύ μισή ώρα περίπου πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του κρέατος βράζετε τις πέννες σε μπόλικο κοχλαστό, αλατισμένο με χοντρό αλάτι νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τις στραγγίζετε, τις περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύετε.
  7. Για το σερβίρισμα: Σερβίρετε τις πέννες, τις πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί, προσθέτετε το κρέας με τη σάλτσα και προαιρετικά λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Καλή σας απόλαυση!



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μοσχαράκι κοκκινιστό κατσαρόλας