Μοσχαράκι φρικασέ

Μοσχαράκι φρικασέ

Μοσχαράκι φρικασέ. Ένα αγαπημένο, παραδοσιακό πιάτο που πάντα γίνεται ανάρπαστο, για την υπέροχη γεύση του. Μαγειρεύεται με διάφορα χορταρικά σε διαφορετικές συνταγές και σερβίρετε με αυγολέμονο ή απλά λεμονάτο. Εδώ σας δίνουμε μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα φρικασέ με ένα υπέροχο συνδυασμό με μυρωδικά και σέσκουλα με σάλτσα αυγολέμονο. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • Για το μοσχάρι φρικασέ
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1½ κιλό μοσχάρι ποντίκι, κομμένο σε μερίδες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού (120 ml) λευκό κρασί
  • 4¼ φλ. τσαγιού (1 λίτρο) ζωμό κότας
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 μεγάλα ή 3 μέτρια πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 3-4 κοτσάνια σέλινο με τα φύλλα τους, κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό σέσκουλα, κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • Για το αυγολέμονο
  • 2 αυγά
  • 1 λεμονιού το χυμό
  • Για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
  • ελαιόλαδο, γιαούρτι πλήρες & ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το μοσχάρι φρικασέ: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρέας από όλες τις πλευρές. Χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά, προσθέτετε το σκόρδο και τον κόλιανδρο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ περίπου.
  2. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε τον ζωμό κότας, αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε την φωτιά στο 3-4 και σιγομαγειρεύετε για 1 περίπου ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, αν απαιτηθεί, ρίχνετε λίγο ζεστό νερό για να μην κολλήσει το φαγητό, φροντίζοντας όμως ότι όταν το κρέας θα είναι έτοιμο να μην έχει πολύ νερό η κατσαρόλα διότι βγάζουν και τα λαχανικά.
  3. Στη συνέχεια προσθέτετε το πράσο, το κρεμμύδι και το σέλινο, μαγειρεύετε για 5 λ και προσθέτετε τα σέσκουλα σταδιακά, λίγα τη φορά, και τον άνηθο, πιέζοντάς τα με μια τρυπητή κουτάλα. Μετά από περίπου 10 λ ή μόλις τα σέσκουλα έχουν γίνει, αποσύρετε τη κατσαρόλα από την εστία.
  4. Για το αυγολέμονο: Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάτε τα ασπράδια από τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν καλά. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτετε τους κρόκους και το χυμό λεμονιού. Με μια μεγάλη κουτάλα παίρνετε ζωμό από την κατσαρόλα (όσο μπορείτε χωρίς τα χόρτα) και τον ρίχνετε σιγά σιγά στο αυγολέμονο, για να μην κόψει, ανακατεύοντας συνεχώς.
  5. Ρίχνετε το αυγολέμονο στο φαγητό και ανακατεύετε ελαφρώς ανακινώντας κυκλικά τη κατσαρόλα ώστε να πάει παντού το αυγολέμονο. Σερβίρετε και γαρνίρετε με λίγο ελαιόλαδο, γιαούρτι και ξύσμα λεμονιού. 

Σημείωση:  Αν στο φαγητό έχουν μείνει αρκετά υγρά, στο μείγμα του αυγολέμονου ρίχνετε και 1 κ.σ. κορν φλάουρ (αυξομειώστε την ποσότητα ανάλογα με τα υγρά) διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό.

Πηγή