Μοσχαράκι Μπουργκινιόν η αυθεντική συνταγή

Μοσχαράκι Μπουργκινιόν η αυθεντική συνταγή

Μοσχαράκι Μπουργκινιόν…. ο βασιλιάς της σπιτικής Γαλλικής κουζίνας. Το μοσχαράκι ΒουργουνδίαςΈνα πολύ νόστιμο φαγητό με λεπτή, φινετσάτη, υπέροχη γεύση, κατάλληλο για τραπέζι και όχι μόνο. Σας δίνουμε τη αυθεντική συνταγή της Julia Child (τη βρήκαμε εδώ) που σίγουρα είναι μια εξαιρετική επιλογή για το κυριακάτικο και το επίσημο γιορτινό τραπέζι. Είναι ένα χρονοβόρο φαγητό, όμως το αποτέλεσμα δικαιώνει τον κόπο και την αναμονή! Δοκιμάστε το!!!

H σεφ της συνταγής Julia Child (Τζούλια Τσάιλντ) έγινε γνωστή στην Ελλάδα από το έργο “Julie & Julia”, με τη Μέριλ Στριπ στο ρόλο της Τζούλια Τσάιλντ.

Υλικά συνταγής

  • 6 φέτες μπέικον κομμένες σε φέτες 2 εκ. περίπου
  • βούτυρο, ελαιόλαδο
  • 1.400 γρ. μοσχαρίσιο κρέας κιλότο ή σπαλομίτα χωρίς κόκκαλο, κομμένο σε κύβους 4 εκ., σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 3 μέτρια καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • αλάτι πιπέρι
  • 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί φρουτώδες (π.χ. Αγιωργίτικο ή άλλο επιλογής σας)
  • 3 φλ. τσαγιού ζωμό βοδινού
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 20 μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο (κοκκάρια) ή baby κρεμμυδάκια “πέρλες”
  • 450 γρ. φρέσκα μικρά (baby) μανιτάρια ολόκληρα
  • 3-4 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού, για γαρνίρισμα
  • Για το Μπουκέ Γκαρνί: 
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι
  • 4 κλωνάρια μαϊντανό φρέσκο
  • 1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο
  • 5-6 κόκκους μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160°C. Βάζετε σε ένα τουλουπάνι ή σε τούλι τα υλικά για το μπουκέ γκαρνί και τα δένετε καλά με ένα σπαγκάκι και τα αφήνετε στην άκρη.
  2. Ζεσταίνετε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαντική ουσία και σοτάρετε το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό. Το μεταφέρετε σε μικρή γάστρα ή σε κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο.
  3. Ξαναβάζετε το ίδιο τηγάνι, μαζί με το λίπος που άφησε το μπέικον, στη φωτιά, προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο και το αφήνετε να κάψει σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. “Ταμπονάρετε” με χαρτί κουζίνας τα κομμάτια κρέατος, τα αλατοπιπερώνετε και τα πασπαλίζετε με τις 2 κ.σ. αλεύρι.
  4. Μόλις το λάδι αρχίζει να καπνίζει, βάζετε σε δόσεις (για να μην πέφτει η θερμοκρασία) τα στεγνά κομμάτια του κρέατος και τα σοτάρετε απ” όλες τις πλευρές καλά, γυρίζοντάς το ανά 1-2 λ περίπου. Ανάμεσα στις παρτίδες σοταρίσματος, αν απαιτηθεί θα συμπληρώσετε ελαιόλαδο το οποίο θα αφήσετε να κάψει πολύ καλά πριν βάλετε την επόμενη παρτίδα κρέατος. Αφαιρείτε με τσιμπίδα τα κομμάτια κρέατος από το τηγάνι και το μεταφέρετε στη γάστρα με το μπέικον.
  5. Στο καυτό τηγάνι ρίχνετε το 1/4 φλ. τσαγιού κρασί και όσο το κρασί θα σιγοβράζει, εσείς με μια ξύλινη σπάτουλα “ξύνετε” τη βάση του τηγανιού για να βγουν τα τυχόν “καψαλισμένα” κομμάτια κρέατος που έμειναν στη βάση του τηγανιού. Ρίχνετε το κρασί στη γάστρα με το κρέας και το μπέικον.
  6. Σκουπίζετε το ίδιο τηγάνι με χαρτί κουζίνας, ρίχνετε 1 κ.σ. βούτυρο και 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνετε τις φέτες κρεμμυδιών και τις ροδέλες καρότων, τα πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και τα σοτάρετε για 6-8 λ ή μέχρι να ροδίσουν και μαλακώσουν. Προσθέτετε το πολτοποιημένο σκόρδο και το πελτέ ντομάτας και ανακατεύετε καλά να βγάλουν τα αρώματά τους. Μεταφέρετε το μείγμα στη γάστρα με το κρέας και το μπέικον.
  7. Σκουπίζετε πάλι με χαρτί κουζίνας το ίδιο τηγάνι, προσθέτετε 2 κ.σ. βούτυρο και 3 κ.σ. ελαιόλαδο και τα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε τα μανιτάρια πασπαλισμένα με 1-2 πρέζες αλάτι για 8-10 λ μέχρι να απελευθερώσουν όλα τα υγρά τους, εξατμιστούν τα υγρά τους και ροδίσουν καλά. Τα μεταφέρετε σε στη γάστρα με το κρέας.[*]
  8. Σκουπίζετε το ίδιο μεγάλο τηγάνι και ζεσταίνετε καλά 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 2 κ.σ. βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια αλατοπιπερωμένα, σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας για περίπου 10-12 λ, μέχρι να θωρακιστούν και χρυσίσουν ομοιόμορφα παντού. Τα μεταφέρετε στη γάστρα με το κρέας.[*]
  9. Πασπαλίζετε όλα τα υλικά της γάστρας με την υπόλοιπη 1 κ.σ. αλεύρι, προσθέτετε το υπόλοιπο κρασί, το ζωμό κρέατος (ο οποίος πρέπει να σκεπάζει καλά όλα τα υλικά αλλιώς προσθέτετε επιπλέον), αλατοπίπερο, το τουλουπάνι με το Μπουκέ γκαρνί, ανακατεύετε πολύ καλά αλλά προσεκτικά και σκεπάζετε τη γάστρα.
  10. Βάζετε το φαγητό στο προθερμασμένο φούρνο, σκεπασμένο με το καπάκι του, και ψήνετε το φαγητό σας για 2 ½-3 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Το αφαιρείτε από το φούρνο το αφήνετε να “σταθεί” για 15 και μετά το σερβίρετε πασπαλισμένο με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  11. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: [*]Ο χρόνος ψησίματος των μικρών κρεμμυδιών και των μανιταριών ποικίλει ανάλογα με το πόσο μαλακά τα θέλετε. Στην αρχική συνταγή για το αυθεντικό Μπουργκινιόν, προτείνεται το εξής: αφού τα σοτάρετε όπως προαναφέρεται στις παραγράφους 7 & 8 τα κρατάτε στην άκρη και τα προσθέτετε στη γάστρα μετά τις 2 ½ ώρες ψησίματος του κρέατος και τα ψήνετε για 15-20 λ μόνο προκειμένου να μείνουν τραγανά και κρουστά.
  12. Ανάλογα πόσο τραγανά και κρουστά τα προτιμάτε εσείς, μπορείτε α) να ακολουθήσετε τον προτεινόμενο χρόνο ψησίματος της αυθεντικής συνταγής των 15-20 λ για έξτρα τραγανά και κρουστά β) να τα προσθέσετε στη γάστρα εφ” όσον ήδη θα έχετε ψήσει το κρέας για 1 ½ ώρες για μέτριο τραγανό αποτέλεσμα γ) να τα βάλετε μαζί με το κρέας και τα άλλα υλικά από την αρχή για να έχετε μαλακά κρεμμύδια όπως συνηθίζεται στο Ελληνικό στιφάδο. Το ίδιο ισχύει και για τα μανιτάρια. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μοσχαράκι Μπουργκινιόν η αυθεντική συνταγή