Μοσχαράκι ατζέμ πιλάφι

Μοσχαράκι ατζέμ πιλάφι

Πεντανόστιμο μοσχαράκι ατζέμ πιλάφι. Ένα παραδοσιακό φαγητό με καταγωγή από τη Σμύρνη που το μαγείρευαν οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας και το παραδίδουμε στη νέα γενιά. Μια απλή και εύκολη στη παρασκευή της συνταγή για ένα εξαιρετικά νόστιμο και ξεχωριστό πιάτο για το καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. 

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό μοσχάρι, από σπαλομίτα, χτένι σπάλας ή ελιά, κομμένο σε κύβους
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο 
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 400 γρ. ώριμες ντομάτες, αποφλοιωμένες και τριμμένες ή 1 συσκευασία (370 γρ.) “Ντομάτα στον τρίφτη”
  • 1 γεμάτη κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το ρύζι
  • 2 φλ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα, ξεπλυμένο καλά και στραγγισμένο σε σουρωτήρι
  • 3 γεμάτες κ.σ. βούτυρο + 2 κ.σ. ελαιόλαδο για το ρύζι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • κεφαλοτύρι ή πικάντικη γραβιέρα τριμμένα για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βγάζετε το κρέας σας από το ψυγείο, 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε. Έχετε ζητήσει ήδη από το κρεοπώλη σας να σας το κόψει σε κύβους, διαφορετικά το κόβετε εσείς και το σκουπίζετε καλά με απορροφητικό χαρτί. 
  2. Σε μια μεγάλη, φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο με το βούτυρο και σοτάρετε το κρέας μαζί με το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσει το κρέας και πάρει ένα ωραίο χρώμα απ” όλες τις πλευρές. Στο τελευταίο 1 λ σοταρίσματος προσθέτετε και το σκόρδο.
  3. Προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες, το πελτέ, τη ζάχαρη και 5 φλ. τσαγιού ζεστό νερό (ή, προαιρετικά, ζωμό κότας ή βοδινού). Ανακατεύετε, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή.
  4. Σιγομαγειρεύετε για 1:10-1:20 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Μισή ώρα πριν αποσύρετε το φαγητό από τη φωτιά το αλατοπιπερώνετε. Όταν είναι έτοιμο, αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και στραγγίζετε το κρέας σε σουρωτήρι ή το μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε μπολ, κρατώντας χωριστά ζωμό του. Διατηρείτε ζεστά και το κρέας και το ζωμό που κρατήσατε χωριστά για το ρύζι.
  5. Σε μια καθαρή κατσαρόλα ρίχνετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθούν καλά προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε μέχρι να “γυαλίσει” και αρχίσει να παίρνει ελαφρώς ξανθό χρώμα, για περίπου 6-7 λ. Προσθέτετε το ζωμό μετρώντας τον ώστε να είναι 4 φλ. τσαγιού, διαφορετικά προσθέτετε ζεστό νερό για να έχετε 4 φλ. υγρά.
  6. Ρίχνετε και λίγο αλατοπίπερο, ανακατεύετε, σκεπάζετε τη κατσαρόλα, μειώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το ρύζι για 20-25 λ περίπου ή μέχρι να βράσει το ρύζι και απορροφήσει όλα τα υγρά του. Το σερβίρετε ζεστό μαζί με το κρέας και καλή σας όρεξη. 

Tip: Προαιρετικά μαζί με το ρύζι μπορείτε να “σοτάρετε” και 100 γρ. θρυμματισμένο φιδέ και μετά να ρίξετε το ζωμό και να συνεχίζετε τη διαδικασία βρασίματος. Επίσης τα μπαχαρικά για το κρέας, όπως κανέλα ή μπαχάρι κ.λ.π. είναι απολύτως προαιρετικά.

Το «Ατζέμ» είναι ένα φαγητό όπου το ρύζι μαγειρεύεται μέσα στο ζουμί του κρέατος και πρέπει να σερβίρεται αμέσως. Το σμυρναίικο έχει μια ιδιαιτερότητα. Το ρύζι τσιγαρίζεται χωριστά σε βούτυρο, προαιρετικά και με προσθήκη φιδέ, και μετά βράζεται μέσα στο ζωμό του κρέατος.



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μοσχαράκι ατζέμ πιλάφι

 
 
 
 
 
You cannot copy content of this page