Μοσχαράκι ατζέμ πιλάφι

Μοσχαράκι ατζέμ πιλάφι

Πεντανόστιμο μοσχαράκι ατζέμ πιλάφι. Ένα παραδοσιακό φαγητό με καταγωγή από τη Σμύρνη που το μαγείρευαν οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας και το παραδίδουμε στη νέα γενιά. Μια απλή και εύκολη στη παρασκευή της συνταγή για ένα εξαιρετικά νόστιμο και ξεχωριστό πιάτο για το καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. 

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό μοσχάρι, από χτένι σπάλας ή ελιά, κομμένο σε κύβους
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο 
  • 1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 400 γρ. ώριμες ντομάτες, αποφλοιωμένες και τριμμένες ή 1 κουτί ντοματάκια ολόκληρα πολτοποιημένα στο μούλτι
  • 1 γεμάτη κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 φλ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα ή άλλο ρύζι για πιλάφι επιλογής σας 
  • 2 κ.σ. βούτυρο + 3 κ.σ. ελαιόλαδο για το ρύζι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • κεφαλοτύρι ή πικάντικη γραβιέρα τριμμένα για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βγάζετε το κρέας σας από το ψυγείο, 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε. Έχετε ζητήσει ήδη από το κρεοπώλη σας να σας κόψει το κρέας σε κύβους, διαφορετικά το κόβετε εσείς και το σκουπίζετε καλά με απορροφητικό χαρτί. 
  2. Σε μια μεγάλη, φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο  με το βούτυρο και σοτάρετε το κρέας μαζί με το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσει το κρέας και πάρει ένα ωραίο χρώμα το κρέας απ” όλες τις πλευρές. Στο τελευταίο 1 λ σοταρίσματος προσθέτετε και το σκόρδο.
  3. Προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες ή τα πολτοποιημένα ντοματάκια, το πελτέ, τη ζάχαρη και 5 φλ. τσαγιού ζεστό νερό. Ανακατεύετε, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή.
  4. Σιγομαγειρεύετε για 1:10 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Μισή ώρα πριν αποσύρετε το φαγητό από τη φωτιά το αλατοπιπερώνετε. Όταν είναι έτοιμο, αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και στραγγίζετε το κρέας σε σουρωτήρι κρατώντας χωριστά το ζωμό του.
  5. Ρίχνετε το καθαρό ζωμό που απομένει σε άλλη καθαρή κατσαρόλα μετρώντας το ώστε να είναι 4 φλ. τσαγιού, διαφορετικά προσθέτετε ζεστό νερό για να έχετε 4 φλ. υγρά. Βάζετε τη κατσαρόλα με το ζωμό σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και μόλις πάρει βράση προσθέτετε το ρύζι, το βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο για το ρύζι και αλατοπίπερο.
  6. Ανακατεύετε, σκεπάζετε τη κατσαρόλα, μειώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το ρύζι για 20-25 λ περίπου ή μέχρι να βράσει το ρύζι και απορροφήσει όλα τα υγρά του.  



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μοσχαράκι ατζέμ πιλάφι

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.