Μυρωδάτη σπανακόπιτα “σουφλέ” με κατίκι

Μυρωδάτη σπανακόπιτα “σουφλέ” με κατίκι

Αφράτη, μυρωδάτη και πεντανόστιμη σπανακόπιτα “σουφλέ” με το υπέροχο τυρί “κατίκι”. Μια εύκολη συνταγή για ένα πιάτο πάντα ευπρόσδεκτο από όλους και για όλες τις ώρες, είτε για να συνοδεύει τα ψητά μας είτε σκέτη.

Υλικά συνταγής

  • 10 φύλλα κρούστας
  • 1 κιλό σπανάκι πλυμένο, χοντροκομμένο
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδελίτσες
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • λίγο δυόσμο
  • 1 1/2 φλυτζάνι τυρί κατίκι Δομοκού τριμμένο
  • 6 αυγά (χωριστά τους κρόκους και τα ασπράδια)
  • 2 φλ. τσαγιού γάλα
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • αλάτι-πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τα βάζουμε σε σουρωτήρι με το σπανάκι, τον άνηθο και τον δυόσμο. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, τα «μαραίνουμε» τρίβοντας με τα χέρια και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά τους.
  2. Σοτάρουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο μαζί με το αλεύρι για 5-6 λ και προσθέτουμε το γάλα. Ανακατεύουμε ζωηρά με τον αβγοδάρτη σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα. Την αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το μείγμα των χορταρικών καλά στυμμένο, το κατίκι, τους κρόκους των αβγών ελαφρώς χτυπημένους καιαλατοπίπερο.
  3. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε απαλά στη γέμιση. Απλώνουμε τα μισά φύλλα ελαφρώς λαδωμένα σε οβάλ πυρέξ, βάζουμε μέσα τη γέμιση και γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα λαδωμένα φύλλα, χαράζουμε την επιφάνεια την αλείφουμε με ελαιόλαδο και τη ραντίζουμε με 1/3 φλ. νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 1 ώρα και 20 λεπτά.

Photo



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μυρωδάτη σπανακόπιτα “σουφλέ” με κατίκι