Αναρτήθηκε στις 24/11/2016 σε Γλυκά - Επιδόρπια, Συνταγές
Mίνι τραγανά κουραμπιεδάκια
Μοσχοβολιστά και πεντανόστιμα μίνι τραγανά κουραμπιεδάκια. Μια συνταγή για το πατροπαράδοτο Ελληνικό γλυκό των Χριστουγέννων σε μια εύκολη ανάλαφρη εκδοχή. Η καλύτερή σας… αμαρτία για τις μέρες των Χριστουγέννων. Απολαύστε τα!!!
Υλικά συνταγής
- 250 γρ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου
- 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
- 1 κοφτό κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κοφτό κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- 2 κρόκοι αυγών
- 1 φλ. τσαγιού αμύγδαλο σε σκόνη [*]
- 2 φλ. τσαγιού αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.σ. κονιάκ
- 130 γρ. καβουρδισμένα ασπρισμένα αμύγδαλα, κομμένα σε κομματάκια
- 500 γρ. ζάχαρη άχνη (όση πάρει σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας) για επικάλυψη
Εκτέλεση συνταγής
- Απλώνετε τα ασπρισμένα αμύγδαλα στο ταψί του φούρνου σας και τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 8-10 λ. Την αφαιρείτε από το φούρνο και τη κόβετε σε κομματάκια. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς και στρώνετε 1 μεγάλο ταψί με χαρτί ψησίματος.
- Βάζετε στο κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και τα χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα για τουλάχιστον 15 λ περίπου ή μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κρέμα, ή σαν σαντιγί. (Όσο περισσότερο το χτυπάμε, τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη. Αυτό είναι το μυστικό στους κουραμπιέδες).
- Προσθέτετε τους κρόκους, έναν τη φορά χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη για να ενσωματώνονται. Κρατάτε στην άκρη 3-4 κ.σ. αλεύρι. Χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ, ρίχνετε το μπέικιν πάουντερ και εναλλάξ τη σκόνη αμυγδάλου και το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθούν.
- Δοκιμάζετε αν η ζύμη είναι μαλακιά, βουτυράτη (όχι σφιχτή) και να πλάθετε εύκολα και αν απαιτηθεί προσθέτετε και τις υπόλοιπες 3-4 κ.σ. αλεύρι μαζί με το κονιάκ και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και χτυπάτε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ενσωματωθούν ισομερώς.
- Πλάθετε 30 μισοφέγγαρα μήκους 4 εκ. περίπου, τα στρώνετε στο ταψί και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λ (ανάλογα με το μέγεθός τους) περίπου ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και “σκάσουν”. Αν χρησιμοποιήσετε 2 ταψιά θα τα ψήσετε ένα ένα. Τα αφαιρείτε από το φούρνο αφήνετε τους κουραμπιέδες για 10 λ να “σταθούν” μέσα στο ταψί και μετά τους μεταφέρετε προσεκτικά σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
- Κοσκινίζετε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη σε ένα ταψί. Απλώνετε από πάνω τα κουραμπιεδάκια και από πάνω τα πασπαλίζετε ξανά με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Σερβίρετε.
[*] Αμύγδαλο σε σκόνη θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα Σούπερ Μάρκετς. Διαφορετικά χρησιμοποιείστε αλεύρι μαλακό.
Πηγή
24/11/2016
Sintayes.gr,
Συνταγή: Mίνι τραγανά κουραμπιεδάκια