Μηλοπιτάκια

Μηλοπιτάκια

Λαχταριστά, πεντανόστιμα και μοσχοβολιστά μηλοπιτάκια με σπιτική αφράτη ζύμη και με υπέροχη γέμιση μήλων και μπαχαρικών με καρύδια. Μια απλή συνταγή για φανταστικά μηλοπιτάκια που η γεύση τους θα  αποζημιώσει απόλυτα για το χρόνο που θα διαθέσετε για τη παρασκευή τους.

Υλικά συνταγής

  • Για τη ζύμη
  • 3½ φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 γεμάτο φλ. τσαγιού βούτυρο κομμένο σε κομματάκια + λίγο επιπλέον λιωμένο για άλειμμα ταψιού
  • 4-5 κ.σ. γιαούρτι
  • Για τη γέμιση
  • 4 μεγάλα μήλα, τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
  • 2 κ.σ. χυμό φρέσκου λεμονιού
  • 4 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. κανέλα, σκόνη
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο, σκόνη
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, σκόνη
  • 1 γεμάτο φλ. τσαγιού καρύδια, κομμένα σε μέτρια κομματάκια

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι. Προσθέτετε το αλεύρι, το βούτυρο σε κομματάκια και αρχίζετε να το τρίβετε με το αλεύρι, ανάμεσα στις παλάμες και τα δάχτυλά σας, μέχρι να σχηματιστούν χοντρά τρίμματα. 
  2. Προσθέτετε το γιαούρτι και ζυμώνετε με τα χέρια σας, με μαλακές κινήσεις, μαζεύοντας το μείγμα σε μπάλα. Δουλέψτε τη ζύμη τόσο ώστε να ξεκολλάνε τα τρίμματα από τα τοιχώματα του μπολ και να μην κολλάνε στα χέρια. Μην ζυμώσετε για πολύ ώρα τη ζύμη γιατί θα σφίξει. Τη σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο να “σταθεί” για 30 λ.
  3. Για τη γέμιση: Εν τω μεταξύ σε μια κατσαρολίτσα ρίχνετε τα τριμμένα μήλα, το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν σαν μαρμελάδα. Αποσύρετε τη κατσαρολίτσα από τη φωτιά, προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση, τα ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε στην άκρη.
  4. Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζετε σε 30, κατά το δυνατόν, ίδια μπαλάκια. Πατάτε με τους αντίχειρες το κάθε μπαλάκι και σχηματίστε ένα βαθούλωμα στο κέντρο, πλάθοντας συγχρόνως τις άκρες με τα δάχτυλα να σχηματιστεί ένα μικρό φύλλο σαν “καπέλο”. 
  5. Βάλτε από ένα κουταλάκι γέμιση και κλείστε τη μέσα, πατώντας με τα δάχτυλα τις άκρες να κολλήσουν καλά. Τοποθετείτε τα μπαλάκι, με την ένωση προς τα κάτω, σε μεγάλο βουτυρωμένο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο και τα ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 35 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν καλά. 
  6. Τα βγάζετε από το φούρνο και μόλις κρυώσουν ελαφρώς τα πασπαλίζετε, κοσκινίζοντας με σουρωτήρι, με ζάχαρη άχνη και με σκόνη κανέλας. Διατηρούνται εκτός ψυγείου 2-3 ημέρες και στη κατάψυξη για αρκετούς μήνες. 
  7. Εναλλακτικά: Αντί να τα πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα, μπορείτε αφού κρυώσουν και λίγο πριν τα σερβίρετε να τα αλείψετε σε όλη την επιφάνεια τους ή μόνο στη κορυφή τους με λιωμένο βούτυρο και μετά να τα βουτήξετε σε μείγμα κρυσταλλικής ζάχαρης αναμεμειγμένη με σκόνη κανέλας, πιέζοντάς τα ελαφρώς για να κολλήσει επάνω το μείγμα ζάχαρης-κανέλας. Η αναλογία είναι για κάθε 1/2 φλ. κρυσταλλικής ζάχαρης 1 κοφτή κ.σ. σκόνη κανέλας. 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μηλοπιτάκια

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.