Μύδια με σάλτσα μουστάρδας

Μύδια με σάλτσα μουστάρδας

Μύδια με σάλτσα μουστάρδας… ένα πεντανόστιμο, πικάντικο μεζεδάκι, ιδανική επιλογή για να  συνοδεύσετε το κρασάκι σας ή το ουζάκι σας. Μια εύκολη και απλή συνταγή του Νικ. Τσελεμεντέ για το απόλυτο μεζέ ή ορεκτικό. Αφαιρέστε τη φέτα και απολαύστε το τέλειο νηστίσιμο πιάτο στο Σαρακοστιανό, νηστίσιμο τραπέζι σας. 

Υλικά συνταγής

  • 3/4 κιλού μύδια φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
  • 1 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
  • 4-5 κ.σ. πικάντικη μουστάρδα τύπου «Ντιζόν» [*]
  • ¾ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλ. τσαγιού θρυμματισμένη φέτα (προαιρετικά αν δεν νηστεύετε)
  • αλάτι μετά από δοκιμή αν βάλετε τυρί φέτα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ζεσταίνετε σε βαθύ μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τα μύδια, ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα, σκεπάζετε με το καπάκι του το τηγάνι, χαμηλώστε τη φωτιά και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 4 λ περίπου.
  2. Στη συνέχεια διαλύετε καλά τη μουστάρδα μέσα στο κρασί και σβήνετε με αυτό το μείγμα το φαγητό ανακατεύοντας διαρκώς, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να διαλυθεί η μουστάρδα. Αλατίζετε το φαγητό σας (προσοχή αν βάλετε τυρί φέτα).
  3. Αφήνετε το φαγητό να πάρει 1-2 βράσεις, μέχρι να πήξει η σάλτσα, προσθέτετε τα 3/4 της ποσότητας του μαϊντανού και (σε περίπτωση που βάλετε φέτα) τη θρυμματισμένη φέτα. Ανακατεύετε απαλά για 2 λ μέχρι να λιώσει η φέτα, τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα σερβίρετε ζεστά πασπαλισμένα με τον υπόλοιπο μαϊντανό με ζεστό μαλακό ψωμί ή με φρυγανισμένο σκορδόψωμο. (Δείτε συνταγές για σκορδόψωμο εδώ και εδώ).

[*] Αν δεν σας αρέσει η πικάντικη μουστάρδα, αντικαταστήστε τη με απαλή μουστάρδα. Σε αυτή τη περίπτωση θα προσθέσετε στο φαγητό σας φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΤΕ ΤΑ ΜΥΔΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα καθαρίζετε τα μύδια ως εξής: Για να ελέγξετε αν υπάρχει κάποιο χαλασμένο μύδι, μυρίζετε τα νωπά και ψάχνετε αν κάποιο μυρίζει άσχημα. Ο οργανισμός των μυδιών είναι πολύ ευαίσθητος και αν προσβληθούν από κάτι επικίνδυνο, μυρίζουν αμέσως. Ελέγξτε και τα κλειστά και αν είναι χαλασμένα, θα μυρίζουν και αυτά. 

Στη συνέχεια, βάζετε τα μύδια στο νεροχύτη και πρώτα καθαρίζετε απ’ έξω το κέλυφος τους, αφαιρώντας με μαχαίρι ‘παπαγαλάκι’, τα πολλά άσπρα κατάλοιπα ασβεστίου ή τις φωλίτσες που οφείλονται σε ακίνδυνα θαλάσσια παράσιτα. Μετά τρίβετε με σύρμα (ή βούρτσα) το κέλυφος για να φύγει τυχόν βρωμιά που έχει προσκολληθεί επάνω του. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μύδια με σάλτσα μουστάρδας