Μελόπιτα

Μελόπιτα

Η απόλυτη μελόπιτα με ζουμερή υπέροχη κρέμα μελιού σε τραγανή βάση. Το τέλειο επιδόρπιο που με τη πρώτη μπουκιά θα σας ενθουσιάσει με την υπέροχη υφή και καραμελένια γεύση του. Μια υπέροχη συνταγή (από εδώ) για μια εξαιρετική μελόπιτα. Μη διστάσετε να προσθέσετε και τις νιφάδες αλατιού.. η γεύση της θα απογειώσει τον ουρανίσκο σας. Δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

  • 1 φύλλο ζύμης για τάρτες γλυκές
  • 4 κρόκοι μεγάλων αυγών, ελαφρώς χτυπημένοι
  • 2 ½ (600 ml) κρέμα γάλακτος 30-36% λιπαρά, κρύα
  • 1 φλ. τσαγιού (140 γρ.) καστανή ζάχαρη
  • 1/3 φλ. τσαγιού κορν φλάουν, κοσκινισμένο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 φλ. τσαγιού (120 ml) μέλι 
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • χοντρό αλάτι, ή νιφάδες αλατιού (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ξεπαγώνετε το φύλλο ζύμης για τάρτα και το τοποθετείτε σε στρογγυλό βαθύ ταψάκι 20 εκ. ή σε στρογγυλή ταρτιέρα 23 εκ. Τη ψήνετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και την αφήνετε στην άκρη να κρυώνει. Αυξάνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190 βαθμούς και τον αφήνετε να προθερμαίνετε.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τους 3 κρόκους και τους χτυπάτε ελαφρώς. Αφήνετε το μπολ στην άκρη. Σε μια κατσαρολίτσα, βάζετε τη κρέμα γάλακτος, τη καστανή ζάχαρη, το κοσκινισμένο κορν φλάουρ και το αλάτι, και τα ανακατεύετε συχνά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι αρχίσει να πήζει η κρέμα. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, παίρνετε 2-3 κ.σ. από τη κρέμα, τη ρίχνετε στο μπολ με τα χτυπημένα αυγά ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα να ενσωματωθεί. 
  3. Τμηματικά προσθέτετε στο μπολ και την υπόλοιπη ζεστή κρέμα, λίγη τη φορά, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχετε μια λεία κρέμα. Προσθέτετε το μέλι και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. 
  4. Αδειάζετε το μείγμα κρέμας πάνω στη ψημένη βάση, το απλώνετε ομοιόμορφα και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λ ή μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ ροδαλό-καστανό χρώματα. Βγάζετε από το φούρνο τη μελόπιτά σας. Η πίτα θα εξακολουθήσει να είναι τρεμουλιαστή, αλλά αφήνοντάς τη στην άκρη να κρυώσει θα σταθεροποιηθεί. Μόλις κρυώσει καλά και σταθεροποιηθεί τη πασπαλίζετε με το αλάτι και σερβίρετε. 

 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μελόπιτα