Μελομακάρονα χωρίς γλουτένη

Μελομακάρονα χωρίς γλουτένη

Μελομακάρονα χωρίς γλουτένη! Το απόλυτο, αγαπημένο όλων Χριστουγεννιάτικο γλυκό σε μια εκδοχή χωρίς γλουτένη με με την ίδια απαράλλαχτη νοστιμιά. Μια συνταγή για υπέροχα μελομακάρονα που συστήνουμε ανεπιφύλαχτα σε όλους σας. Απλά δοκιμάστε τα!

Υλικά συνταγής

  • Για τα μελομακάρονα
  • 360 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη, κοσκινισμένο
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. καρύδια τριμμένα
  • 1 κοφτό κ.γ. (4 γρ.) σόδα μαγειρική
  • 220 ml ελαιόλαδο ή μισό ελαιόλαδο-μισό σπορέλαιο
  • 40 γρ. μπράντι
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 120 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 1 γεμάτο κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • Για το σιρόπι
  • 400 ml νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας 
  • 2 στικ γαριφαλάκια 
  • 1/2 λεμονιού το χυμό
  • 200 ml μέλι (όταν το κατεβάσετε από τη φωτιά)
  • Για το γαρνίρισμα
  • καρύδια χοντροθρυμματισμένα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το σιρόπι: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, την βάζετε σε μέτρια φωτιά και από τη στιγμή που πάρουν βράση τα υλικά τα βράζετε για άλλα 5 λεπτά. Αποσύρετε το σιρόπι σας από τη φωτιά, προσθέτετε το μέλι, ανακατεύετε καλά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
  2. Για τα μελομακάρονα: Στον κάδο του μίξερ βάζετε όλα τα στερεά υλικά, δηλ. τη ζάχαρη, το τριμμένο καρύδι, το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, τη κανέλα, το γαρίφαλο και το αλάτι και τα ανακατεύετε καλά με σύρμα. 
  3. Σε άλλο μπολ αναμιγνύετε καλά όλα τα υγρά υλικά, δηλ. το λάδι μαζί με το χυμό πορτοκαλιού, το μπράντι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Μετά, ρίχνετε σιγά σιγά το μείγμα υγρών στον κάδο του μίξερ με τα στερεά υλικά και τα χτυπάτε, σε χαμηλή ταχύτητα, με το γάντζο του μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν.  
  4. Πλάθετε το μείγμα σε μπαλάκια των 40 γρ. το καθένα, τους δίνετε το μακρόστενο σχήμα του μελομακάρονου και τα τοποθετείτε πάνω σε ένα ταψί του φούρνου στρωμμένο με λαδόκολλα. Προαιρετικά τα “περνάτε” από τον τρίφτη (το ψιλό για το τυρί) στην επάνω τους πλευρά για να τους δώσετε το γνωστό χαρακτηριστικό σχήμα. 
  5. Για το ψήσιμο και το σιρόπιασμα: Τα ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο στον αέρα για 30-35 λ. Μετά τα ξεφουρνίζετε και όπως είναι καυτά από το φούρνο τα βάζετε μέσα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνετε μέσα για 1/2 λ ή και λιγότερο (ανάλογα πόσο μελωμένα τα θέλετε).
  6. Με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζετε από το σιρόπι και τα μεταφέρετε σε σχάρα τοποθετημένη πάνω από ταψί για να στραγγίσουν. Τα μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος σε στρώσεις και τα πασπαλίζετε σε κάθε στρώση με τα χοντροκομμένα καρύδια. Μόλις κρυώσουν καλά τα σερβίρετε!

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Πηγή