Μελομακάρονα τα τέλεια

Μελομακάρονα τα τέλεια

Χριστούγεννα!!! Ώρα για τα πατροπαράδοτα μελομακάρονα!!!Μια συνταγή για πεντανόστιμα μελομακάρονα με μπύρα και κονιάκ που σίγουρα θα απολαύσετε. Καλά Χριστούγεννα!!!

Υλικά συνταγής

  • Για τα μελομακάρονα:
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. τσαγιού σησαμέλαιο ή ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
  • 1/2 φλ. τσαγιού μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1/4 φλ. τσαγιού κονιάκ
  • 1/2 φλ. τσαγιού μπύρα ξανθιά
  • 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1/4 φλ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
  • 2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • Για το σιρόπι:
  • 650 γρ. μέλι
  • 420 γρ. ζάχαρη
  • 500 ml νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • Για το γαρνίρισμα:
  • καρύδια ψιλοκομμένα
  • κανέλα και γαρύφαλο σε σκόνη [προαιρετικά]

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα μελομακάρονα: Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το λάδι [και το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο] το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στη μέτρια ταχύτητα για 10′ για να διαλυθεί η ζάχαρη.
  2. Σε μεγάλο μπολ βάζετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε. Προσθέτετε στο μπολ το μείγμα του μίξερ, το κονιάκ, τη μπύρα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν με το χέρι [προτιμήστε το] ή με το “γάντζο” του μίξερ χειρός. 
  3. Τέλος προσθέτουμε σταδιακά και το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια ζύμη λεία και απαλή. Μη το παραζυμώσετε. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μια μεμβράνη να “ξεκουραστεί”. Εν τω μεταξύ  προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζουμε λαδόχαρτο στο ταψί της κουζίνας.
  4. Πλάθουμε τα μελομακάρονα πρώτα σε μέγεθος καρυδιού και μετά τους δίνουμε ένα οβάλ σχήμα. Τα τοποθετούμε στο ταψί και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, κάνουμε μερικές μικρές τρύπες στην επιφάνειά τους. Βάζουμε τα μελομακάρονα στο φούρνο και αμέσως μόλις τα βάλουμε κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι τα μελομακάρονα να ροδίσουν ελαφρά.
  5. Για το σιρόπι: Εν τω μεταξύ μέχρι να βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο φτιάχνουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τη ζάχαρη, το μέλι και το νερό και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  6. Όταν βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο τα βουτάμε ζεστά στο ζεστό σιρόπι, τα γυρίζουμε με ένα πιρούνι να απορροφήσουν καλά το σιρόπι. Τα βγάζουμε από τη κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα, τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το θρυμματισμένο καρύδι το οποίο έχουμε αναμείξει προαιρετικά με κανέλα και γαρύφαλλο. 

Καλά Χριστούγεννα

002