Μελιτζανοσαλάτα με ντομάτα και θυμάρι

Μελιτζανοσαλάτα με ντομάτα και θυμάρι

Μια πεντανόστιμη, δροσερή σαλάτα με ψητές μελιτζάνες, ντομάτα, θυμάρι και ξερό κρεμμύδι. Μια απλή συνταγή για μια σαλάτα με ένα αγαπημένο λαχανικό, την μελιτζάνα, την οποία αν τη ψήσετε σε φωτιά από ξύλα, θα βγάλει το άρωμα του καπνιστού που θα αναβαθμίσει την γεύση της. Σας προτείνουμε να την δοκιμάσετε με λεμόνι αντί για ξύδι!

Υλικά συνταγής

  • 2 μελιτζάνες φλάσκες, μεγάλες
  • 2 μεγάλες ντομάτες, ξεφλουδισμένες
  • 1 κ.σ. θυμάρι τριμμένο
  • 1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο ή λιωμένο
  • ½ λεμονιού το χυμό
  • 1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • λίγη θρυμματισμένη φέτα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Με ένα πιρούνι τρυπάτε τις μελιτζάνες σε διάφορα σημεία και τις ψήνετε στη σχάρα του φούρνου στους 200 βαθμούς για 40-50 λ περίπου ή μέχρι η εξωτερική φλούδα τους να καεί και να μαυρίσει.
  2. Στη συνέχεια, τις βγάζετε, τις αφήνετε να κρυώσουν λίγο και κρατώντας τες από το κοτσάνι αφαιρείτε τη φλούδα τους. Τέλος, κόβετε και το κοτσάνι και τις ακουμπάτε σε ένα σουρωτήρι να σουρώσουν όσο περισσότερο γίνεται.
  3. Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει “ζεματίζετε” τις ντομάτες για 3-4 λ και αμέσως μετά αφαιρείτε τη φλούδα τους με μεγάλη ευκολία. Κόβετε τις ντομάτες στη μέση, αφαιρείτε τα σπόρια και τις ψιλοκόβετε σε ένα μπολ. Ρίχνετε από πάνω τους το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το μαϊντανό και ανακατεύετε καλά τα υλικά. Περιχύνετε με το μισό ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και ανακατεύετε ξανά.
  4. Παίρνετε το «ψαχνό» από τις ψημένες μελιτζάνες, το ψιλοκόβετε με ένα μαχαίρι, τα ανακατεύετε με το σκόρδο και το ρίχνετε σε μια σαλατιέρα. Αλατίζετε, περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και το λεμόνι και πασπαλίζετε με το θυμάρι.
  5. Παίρνετε το μείγμα με την ντομάτα, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το μαϊντανό και το απλώνετε πάνω από τη μελιτζάνα. Σερβίρετε στα πιάτα, παίρνοντας ταυτόχρονα μελιτζάνες και ντομάτες και καλή σας απόλαυση.

Σημείωση: Η διαδικασία που αναφέρεται στην παράγραφο Νο. 3 για το “ζεμάτισμα” της ντομάτας γίνεται να τις ξεφλουδίσετε πολύ εύκολα. Μπορείτε να την παραλείψετε και να καθαρίσετε τις ντομάτες ως έχουν.

Μια συνταγή του Ηλ. Μαμαλάκη από εδώ



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μελιτζανοσαλάτα με ντομάτα και θυμάρι