Μελιτζανοσαλάτα με λαχανικά

Μελιτζανοσαλάτα με λαχανικά

Μια μοναδική μελιτζανοσαλάτα με λαχανικά για να την απολαύσετε όλες τις εποχές του χρόνου, σαν ελαφρύ δείπνο ή σαν συνοδευτικό στα γεύματά σας με μπιφτέκια, μπριζόλες, ψητό κοτόπουλο. Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) όπου ο συνδυασμός με τις ψητές μελιτζάνες, τα σοταρισμένα λαχανικά, κρεμμύδια, πιπεριές, καρότα μαζί με μυρωδικά επιλογής σας και σκόρδο σας δίνει το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα. Αν σας αρέσουν οι μελιτζάνες τότε αυτή η συνταγή είναι η ιδανική για να φτιάχνετε αυτή τη σαλάτα που θα γίνει ο νέος αγαπημένος σας τρόπος για να απολαύσετε την μελιτζάνα!

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό μέτριες μελιτζάνες κομμένες σε κομμάτια 5 εκ. περίπου
  • 2,5 κ.γ. αλάτι
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο (3 κ.σ.+3 κ.σ. χωριστά)
  • 1 μέτριο ξερό κίτρινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 2 μεγάλα καρότα κομμένα ζουλιέν (δηλ. κομμένα σε πολύ μικρά μακρόστενα κομμάτια, περίπου σαν σπιρτόξυλα)
  • 2 πιπεριές κέρατο πράσινες (μπορείτε να βάλετε τη 1 πιπεριά καυτερή)
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
  • 2 μέτριες ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • βότανα/μυρωδικά ψιλοκομμένα (σε ποσότητα επιλογής σας) όπως κόλιανδρο, άνηθο, μαϊντανό ή άλλο
  • 1-2 κ.γ. ξύδι ή χυμό λεμονιού χτυπημένα με τη ζάχαρη αν θέλετε οξύτητα στη σαλάτα σας

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κόβετε τις μελιτζάνες σε κομμάτια περίπου 5 εκ. κατά το δυνατόν όμοια για να ψηθούν όλα μαζί ομοιόμορφα. Μεταφέρετε τα κομμάτια σε ένα σουρωτήρι, τα πασπαλίζετε με 1,5 κ.γ. από το αλάτι, τα ανακατεύετε να καλυφθούν με το αλάτι και τα αφήνετε για 40 λ περίπου να “ιδρώσουν” και ξεπικρίσουν.
  2. Στη συνέχεια ξεπλένετε τα κομμάτια μελιτζάνας με μπόλικο νερό να φύγει τελείως το αλάτι, τις σκουπίζετε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις μεταφέρετε σε ένα μπολ. Τις πασπαλίζετε με το υπόλοιπο 1 κ.γ. αλάτι, τις περιχύνετε με 3 κ.σ. από το ελαιόλαδο και τις ανακατεύετε με κουτάλι να καλυφθούν με το λάδι και το αλάτι.
  3. Στρώνετε ένα μεγάλο ταψί με χαρτί ψησίματος, αραδιάζετε επάνω τα κομμάτια μελιτζάνας και τα ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και τα ψήνετε, αναποδογυρίζοντάς τα ανά διαστήματα, για 30-35 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν ανάλογα με το μέγεθός τους.
  4. Εν τω μεταξύ όσο ψήνονται οι μελιτζάνες ετοιμάζετε τα λαχανικά. Κόβετε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, κόβετε τα καρότα σε πολύ λεπτές φέτες (ζουλιέν) και την κόκκινη πιπεριά σε λεπτές λωρίδες και τις πιπεριές κέρατο σε μικρά κομματάκια. Τις ντομάτες τις κόβετε πρώτα στα τέσσερα και μετά σε λεπτές φέτες (Δείτε φωτο για τα λαχανικά πιο κάτω).
  5. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ρίχνετε τις υπόλοιπες 3 κ.σ. από το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά για 2 λ. Μετά προσθέτετε τα καρότα και σοτάρετε για άλλα 3 λ.
  6. Ρίχνετε τις πιπεριές και λίγο αλατοπίπερο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5-7 λ. Μετά προσθέτετε τις ντομάτες, τις ψημένες μελιτζάνες, λίγο αλατοπίπερο, τη ζάχαρη (σκέτη ή με ξύδι ή με λεμόνι), το σκόρδο και προαιρετικά τα βότανα/μυρωδικά επιλογής σας.
  7. Ανακατεύετε με απαλές κινήσεις συνεχίζοντας το σοτάρισμα για άλλα 2 λ. Μετά αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν τα λαχανικά. Μόλις κρυώσει η σαλάτα σας, αφήστε τη να μείνει στο ψυγείο για τουλάχιστον μερικές ώρες ή όλη τη νύχτα και μετά τη σερβίρετε ως συνοδευτικό.

Tip: Aυτή η σαλάτα έχει καλύτερη γεύση όταν “καθίσει” για λίγο. Ετοιμάστε αυτή τη σαλάτα έως και 2 ημέρες νωρίτερα. Διατηρείτε σε αεροστεγές δοχείο έως και 4 ημέρες στο ψυγείο. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μελιτζανοσαλάτα με λαχανικά