Μελιτζάνες με τυρί και γιαούρτι

Μελιτζάνες με τυρί και γιαούρτι

Μελιτζάνες… Ένα αγαπημένο καλοκαιρινό υγιεινό λαχανικό, με πολλές βιταμίνες, ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο, που παραδοσιακά το μαγειρεύουμε με πολλούς τρόπους. Εδώ διαλέξαμε και σας δίνουμε μια συνταγή για πεντανόστιμες μελιτζάνες με τυρί και γιαούρτι για να τις απολαύστε ως ορεκτικό, συνοδευτικό ή και κυρίως πιάτο. 

Υλικά συνταγής

  • 4 μεγάλες μακρόστενες φλάσκες μελιτζάνες
  • αλάτι χοντρό
  • Για τη γέμιση:
  • 6-7 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για ράντισμα μελιτζάνας και άλειμμα ταψιού
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη 
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό ή 3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη ή 1 κ.γ. αποξηραμένη
  • αλάτι πιπέρι 
  • 120 γρ. φέτα, κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 140 γρ. ανθότυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 150 γρ. γιαούρτι
  • 6 φέτες τυρί για τόστ γκούντα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε καλά τις μελιτζάνες και της κόβετε οριζόντια στη μέση. Τις τοποθετείτε σε ένα ταψί τις πασπαλίζετε στη ψίχα τους με μια χούφτα χοντρό αλάτι και τις αφήνετε για 15 λ περίπου να ιδρώσουν και ξεπικρίσουν. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο σας στους στους 180 βαθμούς. 
  2. Μετά τα 15 λ ξεπλένετε τις μελιτζάνες κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό και τις στύβετε προσεκτικά να βγάλουν τα πολλά υγρά τους. Τις τοποθετείτε πάλι στο ταψί και τις ψήνετε για 20 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια με ένα κουτάλι αφαιρείτε τη ψίχα τους φροντίζοντας να αφήσετε αρκετή ψίχα και στο “βαρκάκι” μελιτζάνας. Κόβετε τη ψίχα που αφαιρέσατε σε μικρούς κύβους και τους αφήνετε στην άκρη. 
  3. Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2-3 λ ή μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε ανακατεύοντας 1 λ επιπλέον. Ρίχνετε το πελτέ και τη ζάχαρη, τον ανακατεύετε τρίβοντάς τον στη βάση του ταψιού και αμέσως προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο. 
  4. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζετε τη σάλτσα σας για 10-15 λ μέχρι να απορροφήσει τα πολλά υγρά της. Αποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά και μόλις κρυώσει ελαφρώς προσθέτετε τη φέτα με το ανθότυρο σε κομματάκια, τη κομμένη σε κυβάκια ψίχα μελιτζάνας που κρατήσατε και το γιαούρτι και ανακατεύετε απαλά να ενσωματωθούν πλήρως και ομοιόμορφα. 
  5. Τοποθετείτε τις άδειες μελιτζάνες σε λαδωμένο ταψί, τις αλατίζετε ελαφρώς και τις γεμίζετε ισομερώς με τη γέμιση. Τις ραντίζετε από πάνω με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνετε στο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 25 λ.
  6. Στη συνέχεια βγάζετε το ταψί από το φούρνο. Κόβετε τις φέτες τυρί για τόστ σε μέγεθος που να καλύπτουν τη γέμιση κάθε μελιτζάνας και (χρησιμοποιώντας και τα κομμάτια τυριού που περισσεύουν) καλύπτετε τη γέμιση από τις μελιτζάνες. Ξαναβάζετε τις μελιτζάνες στο φούρνο, στο μεσαίο ράφι και τις ψήνετε επιπλέον για 8-12 λ ή μέχρι να λιώσει καλά το τυρί για τόστ. Τις σερβίρετε ζεστές. 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μελιτζάνες με τυρί και γιαούρτι

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.