Μελιτζάνες σαγανάκι

Μελιτζάνες σαγανάκι

Μελιτζάνες σαγανάκι. Ένα εξαιρετικό πιάτο, το πιο αγαπημένο, καλοκαιρινό λαχανικό, τη μελιτζάνα με αξεπέραστη νοστιμιά. Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή (από εδώ) με απλά μεσογειακά υλικά για να απολαύσετε το τέλειο μεζέ, ορεκτικό ή και κυρίως πιάτο. Απλά δοκιμάστε το!!!

Υλικά συνταγής

  • 2 μέτριες φλάσκες μελιτζάνες
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες 
  • 1-2 πρέζες ρίγανη
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ (400 γρ.) ή 500 γρ. ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 κοφτό κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κοφτή κ.γ. ζάχαρη
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλας 
  • 6 φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. ξύδι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι
  • 140 γρ. περίπου μοτσαρέλα σε μικρές μπαλίτσες, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 4-5 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 4-5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Πλένετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε φέτες 1 εκ. περίπου, τις βουρτσίζετε με λίγο ελαιόλαδο και τις αλατίζετε ελαφρώς και από τις 2 πλευρές. Τις μεταφέρετε σε ένα ταψί και τις ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τις βγάζετε από το φούρνο και τις αφήνετε στην άκρη.
  2. Εν τω μεταξύ, σε μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε 3 -4 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και τη ρίγανη και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά για 7-8 λ, ή μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτετε τα κονκασέ ή τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το πελτέ, τη ζάχαρη και το ξυλάκι κανέλας, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε τη σάλτσα σας για 15 λ περίπου ή μέχρι να σωθούν τα υγρά και έχετε μια πηχτή σάλτσα.
  3. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, αφαιρείτε από τη σάλτσα και πετάτε το ξυλάκι κανέλας και προσθέτετε τον ψιλοκομμένο βασιλικό, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Μεταφέρετε μερικές κουταλιές σούπας από τη σάλτσα στη βάση ενός μέτριου λαδωμένου πυρέξ.
  4. Πάνω από τη σάλτσα στρώνετε 1 στρώση με μελιτζάνες και από πάνω σκεπάζετε με λίγες λεπτές φέτες μοτσαρέλας. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με στρώσεις σάλτσας, μελιτζάνας, μοτσαρέλας τελειώνοντας με μοτσαρέλα και ένα λεπτό στρώμα σάλτσας ντομάτας.  
  5. Πασπαλίζετε με τη τριμμένη παρμεζάνα και τη τριμμένη φρυγανιά όλη την επιφάνεια και ψήνετε τις μελιτζάνες σας για 30-40 λ ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 10 λ να “σταθεί” και μετά σερβίρετε το σαγανάκι σας. 
  6. Σημείωση: Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε φρέσκες ντομάτες αντί για κονκασέ, για να τις ξεφλουδίσετε εύκολα θα κάνετε το εξής: τις πλένετε, κάνετε στην επιφάνειά τους, στη φλούδα, μερικές μικρές χαρακιές και στη συνέχεια τις βάζετε σε κατσαρόλα με κοχλαστό νερό για 40-50 δευτερόλεπτα. Τις αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα από το βραστό νερό και τις μεταφέρετε αμέσως σε μεγάλο μπολ με κρύο νερό. Τις αφήνετε για 30 δευτερόλεπτα στο κρύο νερό. Μετά αφαιρείτε εύκολα τη φλούδα τους, αφαιρείτε τους σπόρους και τις κόβετε σε μικρά κυβάκια ή τις τρίβετε στο χοντρό του τρίφτη.