Μελιτζάνες ραγού στο φούρνο

Μελιτζάνες ραγού στο φούρνο

Μελιτζάνες ραγού στο φούρνο. Μια ιδανική λύση για το οικογενειακό και επίσημο τραπέζι σας που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με την απίστευτη νοστιμιά του και θα απολαύσετε. Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) για ένα λαχταριστό, πεντανόστιμο  πιάτο που πρέπει να το δοκιμάσετε!!!

Υλικά συνταγής

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 καρότο, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη ή ψιλοκομμένο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κοτσάνι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 700 γρ. κιμάς ανάμεικτος (350 γρ. μοσχαρίσιος +350 γρ. χοιρινός)
  • 1 κ.σ. ανάμεικτα βότανα ανάμεικτα: ρίγανη, βασιλικό, δενδρολίβανο, θυμάρι
  • 2 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ (400 γρ.)
  • 1 φλ. τσαγιού (250 ml) κόκκινο κρασί
  • 2 μελιτζάνες Αργίτικες + ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 130 γρ. ρικότα ή ανθότυρο θρυμματισμένο
  • αλάτι πιπέρι
  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Βάζετε το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλερι και το σκόρδο και τα σοτάρετε για 3-4 λ ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το κιμά, τα βότανα και το ντοματοπελτέ και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 7-8 λ ή μέχρι να ψηθεί και αλλάξει χρώμα ο κιμάς. 
  2. Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ (1 κ.γ. ζάχαρη προαιρετικά) το κρασί και 1/2 φλ. ζεστό νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε ανακατεύοντας κατά διαστήματα για 45 λ περίπου μέχρι να σωθούν τα υγρά του και μείνει με το λαδάκι του. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. 
  3. Εν τω μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. 
  4. Πλένετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε λεπτές φέτες, πετάτε τις μικρές εξωτερικές φέτες, τις αλατοπιπερώνετε ελαφρώς και τις περιχύνετε με λάδι. Τις τηγανίζετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε παρτίδες για 1 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν και μαλακώσουν. Τις μεταφέρετε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν και τις αφήνετε να κρυώσουν ελαφρώς.
  5. Τοποθετείτε τα 2/3 της ποσότητας του κιμά ραγού, σε ένα στρογγυλό πυρίμαχο ταψί. “Ρολάρετε” τις φετούλες μελιτζάνας (βλέπε φωτογραφία) και τις σπρώχνετε, βυθίζοντάς τες μέσα στο κιμά, το ένα ρολάκι δίπλα στο άλλο. Με ένα κουτάλι στρώνετε από πάνω και το υπόλοιπο 1/3 της ποσότητας κιμά/ραγού φροντίζοντας να καλύψετε τυχόν κενά. 
  6. Στρώνετε από πάνω στο κέντρο του πυρέξ τα τυριά και ψήνετε το φαγητό σας στο προθερμασμένο φούρνο για 10-15 λ μέχρι να λιώσουν και ροδίσουν τα τυριά. Το αφαιρείτε από το φούρνο, το πασπαλίζετε με το ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.