Μελιτζάνες με πατάτες γιαχνί

Μελιτζάνες με πατάτες γιαχνί

Υπέροχες μελιτζάνες με πατάτες γιαχνί. Μια εύκολη συνταγή για να απολαύστε ένα εναλλακτικό πιάτο με μελιτζάνες, πιο ελαφρύ από το ιμάμ με πατάτες. Ένα πλήρες, υγιεινό χορταστικό και πεντανόστιμο πιάτο, από τα αγαπημένα φαγητά της νηστείας και γενικά του καλοκαιριού.

Υλικά συνταγής

  • 1½ κιλό μελιτζάνες αργίτικες
  • 800 γρ. φρέσκες ντομάτες ώριμες, ή 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ
  • 1½ κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα οριζόντια και μετά σε σε φέτες-μισοφέγγαρα
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
  • 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 5-6 πατάτες
  • 1 γεμάτο κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 κύβο λαχανικών (προαιρετικά)
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε τις μελιτζάνες, τις πλένετε και τις κόβετε σε μέτρια κομμάτια. Τις αλατίζετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 45-50 λ για να βγάλουν τα υγρά τους και να ξεπικρίσουν αν έχουν σπόρια. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε κύβους.
  2. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκες ντομάτες, τις ξεφλουδίζετε, αφαιρείτε τα σποράκια τους και τις κόβετε σε μικρά κυβάκια. Τις αφήνετε στη άκρη, κόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε φετούλες και ψιλοκόβετε το μαϊντανό, Τα αφήνετε όλα σε χωριστά σκεύη στην άκρη.
  3. Ζεσταίνετε σε φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά το μισό ελαιόλαδο. Μόλις κάψει ρίχνετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τις πατάτες και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να γυαλίσουν τα κρεμμύδια και πάρουν χρώμα οι πατάτες. Προσθέτετε το σκόρδο, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να σιγο-σοτάρονται, ανακατεύοντας συχνά για 4-5 λ.
  4. Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το πελτέ, τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και προσθέτετε νερό ή ζωμό λαχανικών, τόσο όσο να σκεπαστούν καλά οι πατάτες. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 20 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, ανάλογα με το μέγεθος που τις κόψατε.
  5. Εν τω μεταξύ, ξεπλένετε τις μελιτζάνες με άφθονο τρεχούμενο νερό και τις σκουπίζετε ταμπονάροντάς τες με απορροφητικό χαρτί. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το υπόλοιπο μισό ελαιόλαδο και μισοτηγανίζετε τις μελιτζάνες ώσπου να πάρουν χρώμα απ” όλες τις πλευρές.
  6. Εναλλακτικά αφού ξεπικρίσετε τις μελιτζάνες, τις στεγνώνετε και τις τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί. Τις ρανίζετε με ελάχιστο ελαιόλαδο και τις ψήνετε σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 15 λ περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Σε αυτή τη περίπτωση τοποθετείτε σχεδόν όλο το λάδι της συνταγής στη κατσαρόλα που θα σοτάρετε το κρεμμύδι κρατώντας λίγο για το πασπάλισμα στο ταψί και για να ραντίσετε τις μελιτζάνες.
  7. Ρίχνετε τις τηγανισμένες ή ψημμένες μελιτζάνες στη κατσαρόλα με τις πατάτες, δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και αν απαιτείται προσθέτετε λίγο ακόμα και σιγοβράζετε το φαγητό, με σκεπασμένη τη κατσαρόλα, για 20 λ ακόμα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και οι μελιτζάνες και μείνει η σάλτσα με το λαδάκι της. Πέντε (5) λ πριν κατεβάσετε το φαγητό από τη φωτιά προσθέτετε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακινείτε τη κατσαρόλα να ενσωματωθεί. [**]
  8. Κρατάτε λίγο μαϊντανό και γαρνίρετε το πιάτο σας όταν το σερβίρετε. Συνοδέψτε το με ζεστό ψωμί και ελιές στις περιόδους νηστείας ή με ζεστό ψωμί και τυρί φέτα και απολαύστε το. 

[*] Το φαγητό γίνεται εξ” ίσου νόστιμο και με φλάσκες μελιτζάνες.

[**] Όταν οι πατάτες και οι μελιτζάνες έχουν μαλακώσει, αποφύγετε να ανακατεύετε με κουτάλα γιατί θα λιώσουν τα υλικά. Φροντίστε απλά να ανακινείτε τη κατσαρόλα.

 
 


loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μελιτζάνες με πατάτες γιαχνί

 

2 Σχόλια

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.