Μελιτζάνες με πατάτες γιαχνί

Μελιτζάνες με πατάτες γιαχνί

Υπέροχες μελιτζάνες με πατάτες γιαχνί. Μια εύκολη συνταγή για να απολαύστε ένα εναλλακτικό πιάτο με μελιτζάνες, πιο ελαφρύ από το ιμάμ με πατάτες για ένα πλήρες, υγιεινό χορταστικό και πεντανόστιμο πιάτο, από τα αγαπημένα πιάτα της νηστείας και του καλοκαιριού.

Υλικά συνταγής

  • 1 1/2 κιλό μελιτζάνες αργίτικες
  • 800 γρ. φρέσκες ντομάτες ώριμες, ή 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ
  • 1 1/2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
  • 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 5-6 πατάτες
  • 1 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε τις μελιτζάνες, τις πλένετε και τις κόβετε σε κομμάτια. Τις αλατίζετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 45-50 λ για να βγάλουν τα υγρά τους και ξεπικρίσουν. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε κύβους.
  2. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκες ντομάτες, τις ξεφλουδίζετε, αφαιρείτε τα σποράκια του και τις τρίβετε στο χοντρό του τρίφτη ή τις ψιλοκόβετε στο multi. Τις αφήνετε στη άκρη, ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και επίσης κόβετε σε φέτες το σκόρδο.
  3. Ζεσταίνετε σε φαρδιά κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτετε το σκόρδο και τις πατάτες, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σοταριστούν, σιγοψήνοντας,  ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα.
  4. Προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες, το πελτέ, τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και προσθέτετε νερό ή ζωμό λαχανικών, τόσο όσο να σκεπαστούν καλά οι πατάτες. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 30 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. 
  5. Εν τω μεταξύ, ξεπλένετε τις μελιτζάνες με άφθονο νερό και τις σκουπίζετε ταμπονάροντάς τες με απορροφητικό χαρτί. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το υπόλοιπο μισό ελαιόλαδο και μισοτηγανίζετε τις μελιτζάνες ώσπου να πάρουν χρώμα απ” όλες τις πλευρές.
  6. Εναλλακτικά αφού ξεπικρίσετε τις μελιτζάνες, τις στεγνώνετε και τις τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί. Τις ρανίζετε με ελάχιστο ελαιόλαδο και τις ψήνετε σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 15 λ περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Σε αυτή τη περίπτωση τοποθετείτε σχεδόν όλο το λάδι της συνταγής στη κατσαρόλα που θα σοτάρετε το κρεμμύδι κρατώντας ελάχιστο για το πασπάλισμα στο ταψί.
  7. Ρίχνετε τις τηγανισμένες ή ψημένες μελιτζάνες στη κατσαρόλα με τις πατάτες, δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και αν απαιτείται προσθέτετε λίγο ακόμα και σιγοβράζετε το φαγητό, με σκεπασμένη τη κατσαρόλα, για 20 λ ακόμα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και οι μελιτζάνες και μείνει η σάλτσα με το λαδάκι της. Πέντε λ πριν κατεβάσετε το φαγητό από τη φωτιά προσθέτετε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακινείτε τη κατσαρόλα να ενσωματωθεί. [**]
  8. Κρατάτε λίγο μαϊντανό και γαρνίρετε το πιάτο σας όταν το σερβίρετε. Συνοδέψτε το με ζεστό ψωμί και ελιές στις περιόδους νηστείας ή με ζεστό ψωμί και τυρί φέτα και απολαύστε το. 

[*] Το φαγητό γίνεται εξ” ίσου νόστιμο και με φλάσκες μελιτζάνες.

[**] Όταν οι πατάτες και οι μελιτζάνες έχουν μαλακώσει, αποφύγετε να ανακατεύετε με κουτάλα γιατί θα λιώσουν τα υλικά. Φροντίστε απλά να ανακινείτε τη κατσαρόλα.

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μελιτζάνες με πατάτες γιαχνί

 

2 Σχόλια

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.