Μελιτζάνες ογκρατέν με μυρωδικά στο φούρνο

Μελιτζάνες ογκρατέν με μυρωδικά στο φούρνο

Μελιτζάνες ογκρατέν με μυρωδικά και creme fraiche (κρεμ φρές) ή κρέμα γάλακτος στο φούρνο. Ένα πολύ εύκολο και καλοκαιρινό φαγητό που όπως και το φάτε, ζεστό ή κρύο, ως κύριο πιάτο ή ως συνοδευτικό σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με την υπέροχη γεύση του. Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) για ένα πιάτο όπου όλες οι υπέροχες γεύσεις και μυρωδιές του καλοκαιριού είναι μαζεμένες όλες σε ένα φαγητό!

Υλικά συνταγής

  • 2 μελιτζάνες φλάσκες, μέτριες προς μεγάλες, κομμένες σε φέτες πάχους 1,30 εκ. περίπου
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 
  • 2 κουτιά ψιλοκομμένο ντοματάκι με κρεμμύδι (Pummaro)
  • 3 κ.σ. σχοινόπρασο πολύ ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο θυμάρι
  • αλάτι πιπέρι
  • ελαιόλαδο 
  • 340 γρ. creme fraiche (κρεμ φρές) ή κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών 
  • 120 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη στο ψιλό του τρίφτη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Πλένετε τις μελιτζάνες τις κόβετε σε στρογγυλές φέτες πάχους 1,30 εκ. περίπου και τις βουρτσίζετε με ελαιόλαδο και τις αλατοπιπερώνετε και από τις 2 πλευρές. 
  2. Ζεσταίνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά και τηγανίζετε τις φέτες μελιτζάνες σε παρτίδες μέχρι να ροδίσουν και μαλακώσουν ελαφρώς και από τις 2 πλευρές. Τις μεταφέρετε σε πιατέλα και τις αφήνετε στην άκρη.
  3. Σε μια κατσαρολίτσα ζεσταίνετε 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο σκόρδο, ανακατεύοντας για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να αρωματισθεί το λάδι. Προσθέτετε τα 2 κουτιά ψιλοκομμένο ντοματάκι με κρεμμύδι, 1-2 πρέζες ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ½ φλ. τσαγιού νερό, σκεπάζετε τη κατσαρολίτσα και αφήνετε τη σάλτσα να βράζει σε μέτρια φωτιά μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά. Την αποσύρετε από τη φωτιά.
  4. Εν τω μεταξύ, σε άλλη μικρή κατσαρόλα ρίχνετε τη creme fraiche (κρεμ φρές) ή τη κρέμα γάλακτος και τη σιγοβράζετε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να μειωθεί περίπου στο 1 φλ. τσαγιού. Μετά ρίχνετε μέσα στη κρέμα τη μισή τριμμένη παρμεζάνα, 1 πρέζα αλάτι και πιπέρι ανακατεύετε καλά και αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά. 
  5. Λαδώνετε ένα μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος 23 εκ. περίπου και στρώνετε στη βάση φέτες μελιτζάνας σε 1 στρώση. Καλύπτετε τις μελιτζάνες με μια λεπτή στρώση σάλτσας ντομάτας και από πάνω πασπαλίζετε λίγη από την υπόλοιπη παρμεζάνα. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με άλλες 2 στρώσεις μελιτζάνας, σάλτσας ντομάτας και λίγη τριμμένη παρμεζάνα φροντίζοντας να τελειώσετε με σάλτσα ντομάτας. 
  6. Με τη βοήθεια μια κουτάλας τοποθετείτε από πάνω τη κρέμα γάλακτος-παρμεζάνας-μυρωδικών και πασπαλίζετε με τυχόν παρμεζάνα που σας έχει μείνει. Ψήνετε τις μελιτζάνες στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λ ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. Απολαύστε το φαγητό σας ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου. 

Δείτε σε φωτογραφίες την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα:



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μελιτζάνες ογκρατέν με μυρωδικά στο φούρνο