Μελιτζάνες “Μπολονέζ”

Μελιτζάνες “Μπολονέζ”

Μια συνταγή για ένα αγαπημένο πιάτο. Μελιτζάνες με γέμιση υπέροχης σάλτσας “μπολονέζ”, πασπαλισμένη με τυρί παρμεζάνα. Απαιτεί χρόνο για τη παρασκευή του αλλά η υπέροχη γεύση του θα σας αποζημειώσει.

Υλικά συνταγής

  • Για τη μπολονέζ:
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο καρότο ψιλοκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 750 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 ντοματάκια κονκασέ [400 γρ. ένα]
  • 2 κοφτές κ.σ. ντοματοπελτέ + 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. τσαγιού ζωμό κρέατος
  • 2 κοτσάνια σέλινο ψιλοκομμένα [προαιρετικά]
  • αλάτι πιπέρι
  • Για τις μελιτζάνες:
  • 4 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες [500 γρ. περίπου η μια] ή 5 μέτριες
  • 2/3 φλ. τσαγιού βασιλικό ψιλοκομμένο + λίγα φύλλα για γαρνίρισμα
  • 1 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη μπολονέζ: Ζεσταίνετε, σε μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, τη πιπεριά και το σέλινο [προαιρετικά] ανακατεύοντας για 5 λ μέχρι να μαλακώσουν. 
  2. Προσθέτετε το κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5 λ ανακατεύοντας, πιέζοντάς τον με πιρούνι μέχρι να κάνει μικρά “γρομπαλάκια” και να ροδίσει. Προσθέτετε το ντοματοπελτέ, τα ντοματάκια κονκασέ, το ζωμό κρέατος, τη ζάχαρη, αλάτι πιπέρι, χαμηλώνετε τη φωτιά στο χαμηλό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 30 λ. Ξεσκεπάζετε τη κατσαρόλα και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο για 20-25 λ μέχρι να “σωθούν” τα υγρά του.
  3. Για τις μελιτζάνες: Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τις μελιτζάνες. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 ° C στις αντιστάσεις ή στους 180 ° C στον αέρα και στρώνετε ένα ταψί με λαδόκολα.  Πλένετε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας και τις τρυπάτε σε πολλά σημεία με ένα πιρούνι.
  4. Τις βάζετε στο ταψί με τη λαδόκολα, τις περιχύνετε παντού με ελαιόλαδο και τις ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40 λ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις αναποδογυρίζετε κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Τις βγάζετε από το φούρνου και τις αφήνετε να κρυώσουν ελαφρώς.
  5. Κόβετε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος. Παίρνετε ένα κουτάλι και βγάζετε τη “σάρκα” της μελιτζάνας αφήνοντας 1 εκ. “σάρκα” κοντά στη φλούδα. Ψιλοκόβετε τη “σάρκα” που βγάλατε και αλατοπιπερώνετε ελαφρώς τις μελιτζάνες και τη ψιλοκομμένη σάρκα.
  6. Βάζετε σε μεγάλο μπολ τη σάλτσα μπολονέζ με το κιμά, το ψιλοκομμένο βασιλικό, τις ψιλοκομμένες μελιτζάνες και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν. Τοποθετείτε τις μελιτζάνες στο ταψί και τις γεμίζετε ισομερώς με το μείγμα μπολονέζ-μελιτζάνας.
  7. Τις πασπαλίζετε με τη τριμμένη παρμεζάνα και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λ. Τις βγάζετε από το φούρνο, τις γαρνίρετε με φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού και σερβίρετε.

Πηγή

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μελιτζάνες “Μπολονέζ”

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.