Μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας και ανθότυρο στο φούρνο

Μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας και ανθότυρο στο φούρνο

Υπέροχες μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας και ανθότυρο στο φούρνο. Ένα πιάτο για να το σερβίρετεστο καθημερινό αλλά και επίσημο τραπέζι σας. Μια συνταγή (αρχική ιδέα προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα πιάτο που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε. 

Υλικά συνταγής

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε φέτες
  • 500 γρ. ανθότυρο (ή 300 γρ. ανθότυρο + 200 γρ. φέτα)
  • 2 κρόκους αυγών ελαφρώς χτυπημένοι
  • 4 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 1/4 φλ. τσαγιού κουκουνάρια, ελαφρώς καβουρδισμένα
  • 3 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1/3 φλ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη
  • 2½ φλ. τσαγιού έτοιμη σάλτσα ντομάτας εμπορίου (ή βλέπε υλικά και εκτέλεση συνταγής εδώ)
  • 1/2 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κόβετε τις μελιτζάνες σε φέτες, τις πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι και τις αφήνετε για 15-20 λ σε σουρωτήρι να “ιδρώσουν”. Τις ξεπλένετε με πολλά νερά και τις στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας. Τις αλείφετε με ένα πινέλο και από τις 2 πλευρές με λάδι και τις βάζετε σε γκριλιέρα ή αντικολλητικό τηγάνι και τις σιγοτηγανίζετε για 3-4 λ από κάθε πλευρά μέχρι να μαλακώσουν. 
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 180 στον αέρα. Λαδώνετε ένα τετράγωνο ταψί διαμέτρου 25 εκ. και βάθους 7 εκ. τουλάχιστον. Εναλλακτικά λαδώστε ταψί μεγαλύτερης περιμέτρου βάσης και λιγότερο βαθύ.
  3. Εν τω μεταξύ μέχρι να ξεπικρίσουν και τηγανιστούν οι μελιτζάνες, φτιάχνετε τη σάλτσα ντομάτας σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. 
  4. Σε ένα μπολ βάζετε το ανθότυρο θρυμματισμένο καλά, τους κρόκους αυγών, το σχοινόπρασο, το κουκουνάρι, 1 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο και 2 κ.σ. από τη τριμμένη παρμεζάνα. Ρίχνετε πιπέρι, λίγο αλάτι και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν.
  5. Στρώνετε το 1/3 της ποσότητας από τις μελιτζάνες στη βάση του λαδωμένου ταψιού και τις αλατίζετε ελαφρώς. Περιχύνετε τις μελιτζάνες με το 1/3 της ποσότητας της σάλτσας ντομάτας και πασπαλίζετε από πάνω με το 1/3 ποσότητας του μείγματος ανθότυρου. Επαναλάβετε άλλες δύο φορές τις στρώσεις μελιτζάνας, σάλτσα ντομάτας, μείγματος ανθότυρου.
  6. Σε ένα μπολ βάζετε τη τριμμένη φρυγανιά, την υπόλοιπη παρμεζάνα και τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο βασιλικό. Σκεπάζετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λ. λ ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια με τυρί. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, αφήνετε το φαγητό να “σταθεί” για 10 λ και σερβίρετε.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας και ανθότυρο στο φούρνο