Μελιτζάνες με γραβιέρα και μοτσαρέλα στο φούρνο

Μελιτζάνες με γραβιέρα και μοτσαρέλα στο φούρνο

Ένα λαχταριστό πιάτο που απαιτεί χρόνο στη παρασκευή του, αλλά σίγουρα θα σας αποζημειώσει με την υπέροχη γεύση του. Μια συνταγή (βασική ιδέα προσαρμοσμένο από εδώ) για πεντανόστιμες μελιτζάνες, κόκκινη σάλτσα, με γραβιέρα και μοτσαρέλα στο φούρνο.

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
  • 300 γρ. μοτσαρέλα σε ροδέλες
  • 350 γρ. γραβιέρα επιλογής σας τριμμένη
  • 3 ξερά κρεμμύδια σε φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο σε ροδελίτσες
  • 1 κιλό ντομάτες ώριμες σε κομματάκια ή 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ
  • 1  κοφτό κ.σ. ντοματοπελτέ 
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 ζωμό λαχανικών (κύβο ή σπιτικό)
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κόβετε τις μελιτζάνες σε λεπτές ροδέλες, τις αλατίζετε με αρκετό αλάτι και τις αφήνετε σε σουρωτήρι να “ιδρώσουν” για 30 λ περίπου. Μετά τις ξεπλένετε καλά με μπόλικο νερό και τις σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  2. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Λαδώνετε ένα ταψί, στρώνετε τις μελιτζάνες, τις αλείφετε με πινέλο με ελαιόλαδο, τις αλατίζετε ελαφρώς και τις ψήνετε μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  3. Εναλλακτικά, αντί να τις ψήσετε, τις πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και αλεύρι και τις τηγανίζετε σε μπόλικο λάδι. Τις βγάζετε από το τηγάνι και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν τα πολλά λάδια. Μη σβήσετε το φούρνο.
  4. Μέχρι να γίνουν οι μελιτζάνες φτιάχνετε τη σάλτσα ντομάτας: Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν και μαλακώσουν. Προσθέτετε και τα σκόρδα και σοτάρετε ανακατεύοντας 1 λ ακόμα. Ρίχνετε το πελτέ και ανακατεύετε “τρίβοντάς” τον στη βάση του τηγανιού να ψηθεί και να βγάλει το άρωμά του. 
  5. Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, ή τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το ζωμό λαχανικών διαλυμένο σε 1/2 φλ. τσαγιού νερό , τη ζάχαρη και λίγο πιπέρι, σκεπάζετε το τηγάνι, χαμηλώνετε τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Μόλις είναι έτοιμη, τη κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το βασιλικό και ανακατεύετε. 
  6. Λαδώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνετε τις μελιτζάνες. Από πάνω πασπαλίζετε με το μισή τριμμένη γραβιέρα. Επαναλαμβάνετε με στρώση μελιτζάνας, τριμμένης γραβιέρας, τελειώνοντας με στρώση μελιτζάνας. Περιχύνετε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού τη σάλτσα ντομάτας και στρώνετε από πάνω τις φέτες μοτσαρέλας.
  7. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο το ταψί και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λ. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για άλλα 15-20 λ μέχρι να γίνουν οι μελιτζάνες και λιώσει και ροδίσει η μοτσαρέλα. 

lkjh



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μελιτζάνες με γραβιέρα και μοτσαρέλα στο φούρνο