Μελιτζάνες κοκκινιστές στη κατσαρόλα

Μελιτζάνες κοκκινιστές στη κατσαρόλα

Μια εύκολη συνταγή, με απλά υλικά με ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά… τη μελιτζάνα!

Μελιτζάνες κοκκινιστές με σάλτσα ντομάτας στη κατσαρόλα, με απλά μεσογειακά υλικά. Ένα χορταστικό πιάτο για να το απολαύσετε σκέτο με ζεστό ψωμί και το κρασάκι σας στις περιόδους νηστείας ή να προσθέσετε τυρί φέτα προς το τέλος του βρασίματος ή και φρέσκια με το σερβίρισμα.

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες
  • 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 6-7 ώριμες ντομάτες κομμένες σε μικρά καρεδάκια (αν οι ντομάτες δεν είναι στην εποχή τους αντικαταστείστε τες με 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ)
  • 2 κοφτές κ.σ. τοματοπελτές, αραιωμένος σε 400 ml ζεστό νερό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι 
  • αλάτι πιπέρι
  • 1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο μαϊντανό ή βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. Φέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια (προαιρετικά) 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε τις μελιτζάνες, κόβετε τα κοτσάνια τους και κόβετε τη κάθε μελιτζάνα σε 8 κομμάτια, πρώτα στη μέση κάθετα σταυρωτά (4 μακρόστενα κομμάτια) και μετά οριζόντια στη μέση. Τα αλατίζετε με χοντρό αλάτι και τα αφήνετε σε σουρωτήρι για 30 λ να “ιδρώσουν” και ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια τις ξεπλένετε με μπόλικο τρεχούμενο νερό και τις ταμπονάρετε με απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.  
  2. Εν τω μεταξύ, τρίβετε στο τρίφτη τις ντομάτες και αραιώνετε το πελτέ σε καυτό νερό. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τις μελιτζάνες, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν και ροδίσουν ελαφρά. (Οι μελιτζάνες θα “πιούν” αμέσως το λάδι. Μη προσθέσετε άλλο απλά ανακατέψτε να μη κολλήσουν). Τις αφαιρείτε από τη κατσαρόλα και τις μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ. 
  3. Ρίχνετε στη κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, πασπαλισμένο με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μελώσει. Προσθέτετε το σκόρδο, τις τριμμένες ντομάτες, το μπαχάρι και το πελτέ αραιωμένο στο ζεστό νερό και αφήνετε τη σάλτσα να πάρει 1-2 βράσεις. 
  4. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά (να σταματήσει ο βρασμός),  αφαιρείτε το μπαχάρι, προσθέτετε τις σοταρισμένες μελιτζάνες, αλατοπιπερώνετε και ανακινείτε απαλά τη κατσαρόλα. Ξαναβάζετε τη κατσαρόλα στο μάτι, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζετε το φαγητό σας με μισοσκεπασμένη τη κατσαρόλα για 30-40 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και δέσει καλά η σάλτσα. 
  5. Αν απαιτηθεί κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσθέστε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Περίπου 5 λ πριν το τέλος του βρασίματος προσθέτετε το ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό και τη φέτα (προαιρετικά). Σερβίρετε ζεστές τις μελιτζάνες σας.  

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μελιτζάνες κοκκινιστές στη κατσαρόλα

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.