Μελιτζάνες κοκκινιστές στη κατσαρόλα

Μελιτζάνες κοκκινιστές στη κατσαρόλα

Μια εύκολη συνταγή, με απλά υλικά με ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά… τη μελιτζάνα!

Μελιτζάνες κοκκινιστές με σάλτσα ντομάτας στη κατσαρόλα, με απλά μεσογειακά υλικά. Ένα χορταστικό πιάτο για να το απολαύσετε σκέτο με ζεστό ψωμί και το κρασάκι σας στις περιόδους νηστείας ή να προσθέσετε τυρί φέτα προς το τέλος του βρασίματος ή και φρέσκια με το σερβίρισμα.

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες
  • 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 6-7 ώριμες ντομάτες, τριμμένες ή κομμένες σε μικρά καρεδάκια (αν οι ντομάτες δεν είναι στην εποχή τους αντικαταστήστε τες με 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ)
  • 2 κοφτές κ.σ. ντοματοπελτέ, αραιωμένος σε 400 ml ζεστό νερό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι 
  • αλάτι πιπέρι
  • 1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο μαϊντανό ή βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. Φέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια (προαιρετικά) 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε τις μελιτζάνες, κόβετε τα κοτσάνια τους και κόβετε τη κάθε μελιτζάνα σε 8 κομμάτια, πρώτα στη μέση κάθετα σταυρωτά (4 μακρόστενα κομμάτια) και μετά οριζόντια στη μέση. Τα αλατίζετε με χοντρό αλάτι και τα αφήνετε σε σουρωτήρι για 30 λ να “ιδρώσουν” και ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια τις ξεπλένετε με μπόλικο τρεχούμενο νερό και τις ταμπονάρετε με απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.  
  2. Εν τω μεταξύ, τρίβετε στο τρίφτη τις ντομάτες και αραιώνετε το πελτέ σε καυτό νερό. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τις μελιτζάνες, σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντάς τες με ξύλινη κουτάλα απ όλες τις πλευρές μέχρι να μαλακώσουν και ροδίσουν ελαφρά. (Οι μελιτζάνες θα “πιούν” αμέσως το λάδι. Μη προσθέσετε άλλο απλά γυρίστε τες συχνά να μη κολλήσουν). Τις αφαιρείτε από τη κατσαρόλα και τις μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ. 
  3. Ρίχνετε στη κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, πασπαλισμένο με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μελώσει. Προσθέτετε το σκόρδο, τις τριμμένες ντομάτες, το μπαχάρι και το πελτέ αραιωμένο στο ζεστό νερό και αφήνετε τη σάλτσα να πάρει 1-2 βράσεις. 
  4. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά (να σταματήσει ο βρασμός),  αφαιρείτε το μπαχάρι, προσθέτετε τις σοταρισμένες μελιτζάνες, αλατοπιπερώνετε και ανακινείτε απαλά τη κατσαρόλα. Ξαναβάζετε τη κατσαρόλα στο μάτι, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζετε το φαγητό σας με μισοσκεπασμένη τη κατσαρόλα για 30-40 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και δέσει καλά η σάλτσα. 
  5. Αν απαιτηθεί κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσθέστε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Περίπου 5 λ πριν το τέλος του βρασίματος προσθέτετε το ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό και τη φέτα (προαιρετικά). Σερβίρετε ζεστές τις μελιτζάνες σας.  

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μελιτζάνες κοκκινιστές στη κατσαρόλα

 

2 Σχόλια

  1. Νατασσα says:

    Σας παρακαλώ, αν μπορείτε διευκρινείστε αν οι ντομάτες πρέπει να είναι κοφτές οπως λέτε στα υλικά ή τις τρίβουμε στον τρύφτη οπως λέτε στην εκτέλεση. Δοκίμασα την συνταγή, αλλά το βρήκα δύσκολο να σωτάρω στην κατσαρόλα τις μελιτζάνες που είναι πολύ μεγάλα τα κομμάτια. Με το ανακάτεμα να μην κολλήσουν αυτές μισοδιαλύθηκαν. Η γεύση ήταν πολύ ωραία. Μια ερώτηση ακόμη. Ολταν λέτε 4 σκελίδες σκόρδο εννοείτε τα σκόρδα τα μικρά ή αυτά τα υβρίδια που το κάθε γουλί είμαι τεραστιο;; Ευχαριστώ πολυ´!

  2. Sintayes.gr says:

    Καλησπέρα Νατάσσα,
    Όσο αφορά τις ντομάτες αν έχεις την υπομονή ψιλοκοψέτες σε μικρά κυβάκια. Διαφορετικά μπορείς να τις τρίψεις στο χοντρό μέρος του τρίφτη. Και στις 2 περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.
    Για το σοτάρισμα. Φρόντισε πάντα το λάδι να καίει πολύ πριν βάλεις τις μελιτζάνες για σοτάρισμα. Μόλις πάρουν χρώμα από τη μια πλευρά να τις γυρίζεις με πιρούνι ή τσιμπίδα και από την άλλη. Επίσης αντί να τις τηγανίσεις μπορείς να τις αλείψεις με λάδι να τις βάλεις σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και να τις ψήσεις και από τις 2 πλευρές, στους 190 βαθμούς για 25 λ περίπου. Μετά συνεχίζεις τη διαδικασία.
    Για τα σκόρδα, σκελίδες είναι τα μικρά μεμονωμένα σκορδάκια. Όχι όλος ο τεράστιος βολβός που έχει 15-20 σκελίδες σκόρδου.
    Πάντα στη διάθεσή σου,
    Με εκτίμηση,
    sintayes.gr

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.