Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά και φέτα σε σάλτσα ντομάτας

Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά και φέτα σε σάλτσα ντομάτας

Πεντανόστιμες μελιτζάνες γεμιστές με κιμά και κολοκυθάκι ψημένες σε ελαφριά σάλτσα ντομάτας, σερβιρισμένες με τυρί φέτα. Σκέφτεστε κάποιο καλύτερο πιάτο για να το απολαύσετε ως ορεκτικό με το ουζάκι σας ή ως κυρίως πιάτο στο οικογενειακό και επίσημο τραπέζι σας. Μια απλή και εύκολη στην παρασκευή της συνταγή για ένα φαγητό που σίγουρα θα γίνει το αγαπημένο σας. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 3 μελιτζάνες φλάσκες
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 ώριμες μεγάλες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα του)
  • 1 κολοκυθάκι τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 πρέζες ζάχαρη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • λίγη φέτα ψιλοθρυμματισμένη
  • Για τη σάλτσα
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο στο ψιλό του τρίφτη
  • 1 συσκευασία ολόκληρα ντοματάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. πελτές ντομάτας 
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/3 ματσάκι βασιλικό ή μαϊντανό ψιλοκομμένο, μόνο τα φύλλα τους
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα
  • τυρί φέτα θρυμματισμένο
  • ψιλοκομμένος μαϊντανός

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε φέτες του 1 εκ., τις αλατίζετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 45 λ να ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια τις ξεπλένετε με μπόλικο τρεχούμενο νερό, τις αφήνετε πάλι στο σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά υγρά τους και μετά τις ταμπονάρετε με χαρτί κουζίνας.
  2. Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί το μεγάλο ταψί κουζίνας, τοποθετείτε μέσα τις μελιτζάνες, τις ραντίζετε με ελαιόλαδο, τις πασπαλίζετε με αλάτι και τις ψήνετε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 20 λ ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις ξεφουρνίζετε και τις αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν.
  3. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τον κιμά. Ρίχνετε σε ένα τηγάνι 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις κάψει τσιγαρίζετε τον κιμά, σπάζοντάς τον σε κόκκους με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίζει να αλλάζει χρώμα. Μετά προσθέτετε το κρεμμύδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για περίπου 5-6 λ επιπλέον.
  4. Προσθέτετε το κολοκύθι, την ντομάτα και 1/2 φλ. ζεστό νερό και μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά, ρίχνετε την ζάχαρη και αλατοπίπερο, ανακατεύετε, και σιγοβράζετε για περίπου 20-25 λ ή μέχρι να πιει ο κιμάς όλα τα υγρά του. Τον αποσύρετε από τη φωτιά προσθέτετε τον μαϊντανό, ανακατεύετε να ενσωματωθεί και τον αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
  5. Για τη σάλτσα ντομάτας: Παράλληλα με τον κιμά φτιάχνετε την σάλτσα ντομάτας. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρολίτσα και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς και γυαλίσει.
  6. Προσθέτετε τα ντοματάκια ψιλοκομμένα μαζί με τους χυμούς τους, τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, τον βασιλικό ή μαϊντανό, αλατοπίπερο και 1/2 φλ. ζεστό νερό και ανακατεύετε. Σκεπάζετε με το καπάκι της τη κατσαρολίτσα και σιγοβράζετε τη σάλτσα για 15-20 λ περίπου, φροντίζοντας να πήξει ελαφρώς χωρίς όμως να σωθούν τελείως τα υγρά της. 
  7. Για το ψήσιμο: Βάζετε στην άκρη κάθε φέτας μελιτζάνας μια μεγάλη κουταλιά της σούπας με ελάχιστη ψιλοθρυμματισμένη φέτα, την τυλίγετε σε ρολό και την στερεώνετε με οδοντογλυφίδα. Τις τοποθετείτε σε ταψάκι, την μια δίπλα στην άλλη, τις περιχύνετε με τη σάλτσα ντομάτας και τις ψήνετε στους 200 βαθμούς για 10 λ. 
  8. Για το σερβίρισμα: Σερβίρετε τα ρολάκια μελιτζάνας περιχυμένα με τη σάλτσα τους και από πάνω απλώνετε λίγη θρυμματισμένη φέτα και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Καλή σας απόλαυση!

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά και φέτα σε σάλτσα ντομάτας