Μελιτζάνες γεμιστές με λαχανικά και τυριά

Μελιτζάνες γεμιστές με λαχανικά και τυριά

Πεντανόστιμες μελιτζάνες γεμιστές με λαχανικά και τυριά. Οι γεμιστές μελιτζάνες είναι μια παλιά αγαπημένη συνήθεια σε όλη τη Μεσόγειο και ειδικά στην Ελλάδα, με πάρα πολλές ποικιλίες υλικών στη γέμιση όπως κιμά, λαχανικά, μυρωδικά, τυριά, ρύζι, ακόμα και θαλασσινά. Εδώ σας δίνουμε μια εύκολη συνταγή με γέμιση λαχανικών, κρεμμύδι, σκόρδο, κολοκυθάκια, ντομάτες με φέτα και κεφαλοτύρι για περισσότερη γεύση. Δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

  • 6 μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κολοκυθάκια, κομμένα σε μικρά καρέ
  • 3 ντομάτες, κομμένες σε καρέ
  • 3 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
  • 180 γρ. φέτα τριμμένη
  • 220 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1-2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε τις μελιτζάνες, αφαιρείτε το επάνω μέρος με το κοτσάνι και τις κόβετε οριζόντια στη μέση. Χαράσετε τη σάρκα τους χιαστί με ένα μυτερό μαχαίρι, τις αλατοπιπερώνετε και τις ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο. Τις τοποθετείτε όλες σε ένα ταψί και τις ψήνετε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο, στις αντιστάσεις, για 30 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. 
  2. Στο μεταξύ, κόβετε τα υπόλοιπα υλικά σε μικρά καρέ. Ζεσταίνετε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, σε αντικολλητικό τηγάνι, και σοτάρετε το κρεμμύδι για 3 λ ή μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτετε τα κολοκυθάκια και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-3 λ. Έπειτα ρίχνετε τις ντομάτες, ανακατεύετε να βγάλουν τα υγρά τους και αλατοπιπερώνετε. 
  3. Στο τέλος σβήνετε με το μπαλσάμικο και μόλις “αναπνεύσει” προσθέτετε τη φέτα και ανακατεύετε να λιώσει και να αναμιχθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Μόλις μαλακώσουν οι μελιτζάνες τις βγάζετε από το φούρνο και τις αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρώς. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς.
  4. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, αδειάζετε προσεκτικά τη σάρκα τους, τη ρίχνετε σε ένα μπολ, τη ψιλοκόβετε και τη προσθέτετε στο τηγάνι με τη γέμιση. Ρίχνετε και το θυμάρι και ανακατεύετε να ενσωματωθούν ομοιόμορφα. Ξαναβάζετε τις “άδειες” μελιτζάνες στο ταψί. 
  5. Γεμίζετε τις μελιτζάνες με το μείγμα και τις πασπαλίζετε με το τριμμένο κεφαλοτύρι. Τις περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τις ξαναβάζετε στο φούρνο και τις ψήνετε στο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 20 λ περίπου ή μέχρι να λιώσει το κεφαλοτύρι. Τις σερβίρετε ζεστές (όχι πολύ καυτές) πασπαλισμένες με το ψιλοκομμένο βασιλικό. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μελιτζάνες γεμιστές με λαχανικά και τυριά