Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά, λαχανικά και τυρί

Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά, λαχανικά και τυρί

Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά, κόκκινη πιπεριά και μυρωδικά καλυμμένες με τυρί πεκορίνο. Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) για ένα πεντανόστιμο πιάτο για το καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι.

Υλικά συνταγής

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες 
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμμα μελιτζάνας & άλειμμα ταψιού
  • 450 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κ.σ. ντοματοπελτέ + 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • 2 μέτρια, ξερά κρεμμύδια κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • 2 μικρές κόκκινες πιπεριές κομμένες σε μικρά κυβάκια
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
  • 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
  • 2 ½ φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί πεκορίνο
  • 1 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 4 μικρές ντομάτες ψιλοκομμένες 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. 
  2. Πλένετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε οριζόντια στη μέση. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού αφαιρείτε τη ψίχα της, αφήνοντας αρκετή στις άκρες για να μη χαλάσει το σχήμα της κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  3. Αλείφετε με πινέλο λίγο ελαιόλαδο τις άδεις βάσεις μελιτζάνας, απ” όλες τις πλευρές, τις βάζετε σε ταψί και τις ψήνετε στο φούρνο για 10 λ ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τις βγάζετε και τις αφήνετε στην άκρη. Κόβετε τη ψίχα μελιτζάνας που αφαιρέσατε σε μικρά κυβάκια μεγέθους ζαριού και τις αφήνετε στην άκρη.
  4. Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κιμά πιέζοντάς τον με ένα πιρούνι για να χωριστεί σε μικρά γρομπαλάκια και να πάρει ένα καφέ χρώμα. Αλατοπιπερώνετε ελαφρώς, προσθέτετε το πελτέ και τη ζάχαρη και ανακατεύετε για 1 λ μέχρι να διαλυθεί ο πελτές. Μεταφέρετε το μείγμα σε μπολ. 
  5. Ρίχνετε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνετε το κρεμμύδι, τη πιπεριά, τα κομματάκια ψίχας μελιτζάνας, το σκόρδο, πασπαλίζετε με αλατοπίπερο και τα σοτάρετε ανακατεύοντας για 4-5 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφαιρείτε από τη φωτιά, τα τα ρίχνετε μέσα στο μπολ με το κιμά και ανακατεύετε. 
  6. Προσθέτετε στο μπολ, με το μείγμα κιμά-λαχανικών, το μαϊντανό, το βασιλικό, το 1 ¾ φλ. τσαγιού τριμμένο πεκορίνο, το ½ φλ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά και το χτυπημένο αυγό και τα ανακατεύετε πολύ καλά να ενσωματωθούν. 
  7. Λαδώνετε καλά ένα ταψάκι και τοποθετείτε μέσα τις 4 βάσεις μελιτζάνας. Μοιράζετε το έτοιμο μείγμα κιμά στις 4 μελιτζάνες και από πάνω απλώνετε ισομερώς σε στρώσεις τα κυβάκια ντομάτας, το υπόλοιπο τριμμένο πεκορίνο και τέλος την υπόλοιπη τριμμένη φρυγανιά.
  8. Τις ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 45 λ περίπου και τις αφαιρείτε από το φούρνο. Τις σερβίρετε με μια μεγάλη σαλάτα και φρέσκο, ζεστό ψωμί. 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά, λαχανικά και τυρί

 

Ένα Σχόλιο

  1. yioryos43 says:

    Πολυ καλη και «πληρης» συνταγη…Εγω θα προτεινα μια παραλλαγη της με την προσθηκη μανιταριων στον κιμα ,καθως επισης και εξτρα,πολυ ψιλοκομμενο σκορδο και κρεμμυδι ,κατα το «γεμισμα»
    Συγκεκριμενα ..
    Για τον κιμα,χρησιμοποιω ολα τα ανωτερω υλικα της συνταγης και επιπλεον προσθετω κατα το μαγειρεμα του,μια «μυτια» κανελλα,γαρυφαλλο,μπαχαρι και μοσχοκαρυδο,μια κοφτη κ.γ. ριγανη και μιση κ.γ θυμαρι..Σωταρω φρεσκα μανιταρια κομμενα σε φετουλες και τα προσθετω στον κιμα στο τελειωμα του μαγειρεματος του..
    Για το γεμισμα ,πασπαλιζω με τριμμενο κεφαλοτυρι τις βασεις απο τις μελιτζανεσ και μετα βαζω μια λεπτη στρωση απο το μιγμα κιμα-μανιταριων…απο πανω βαζω «αραια», ψιλοκομμενο σκορδο και κρεμμυδι και πασπαλιζω παλι με κεφαλοτυρι τριμμενο..απο πανω βαζω αλλη μια στρωση μιγμα και απο πανω σκεπαζω με λεπτες φετουλες καποιου «γλυκου» τυριου ( γκουντα,εμενταλ,μοτσαρελλα,,κ.τ.λ.)..τελος απο πανω βαζω λεπτες φετες τοματας,ωστε νακαλυπτει πληρως τα τυρια,σαν καπακι στις μελιτζανες…( αυτο θα βοηθησει να μην καουν τα τυρια στο φουρνο)..
    Περιχυνω με ελαχιστο ελαιολαδο και ψηνω στους 180 για 30-45 λεπτα,ωσπου να «ψηθουν» οι ντοματες
    Δεν χρησιμοποιω καθολου φρυγανια ,ουτε την ψυχα απο τις μελιτζανες

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.