Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά, φέτα και Μεσογειακά αρώματα και γεύσεις

Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά, φέτα και Μεσογειακά αρώματα και γεύσεις

Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά, τυρί φέτα και μεσογειακά αρώματα και γεύσεις. Ένα εξαιρετικό πιάτο με μελιτζάνα, το αγαπημένο λαχανικό του καλοκαιριού και όχι μόνο, για το οποίο όποια εκδοχή μαγειρέματος και αν διαλέξετε θα σας εντυπωσιάσει με την υπέροχη γεύση του. Εδώ σας δίνουμε άλλη μια εξαίσια εκδοχή με μια συνταγή (προσαρμοσμένη από εδώ) που σίγουρα θα απογειώσει τη μελιτζάνα σε άλλο επίπεδο. Δοκιμάστε τη!!!

Υλικά συνταγής

  • 1/2 κιλό μοσχαρίσιο (ή αρνίσιο για περισσότερη γεύση) κιμά
  • 3 φλάσκες μελιτζάνες
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα (σε μικρά καρεδάκια)
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/3 φλ. τσαγιού, ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες
  • 1/4 φλ. τσαγιού κουκουνάρια, καβουρδισμένα σε τηγάνι χωρίς λιπαντική ουσία
  • 1/4 φλ. τσαγιού σταφίδες, μουλιασμένες για 1 ώρα σε νερό
  • 1 ½ κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκιας ρίγανης
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου
  • 1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
  • 1/2 φλ. χοντροθρυμματισμένα ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού [*]
  • 230 τυρί φέτα, κομμένη σε μικρά κυβάκια ή τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Πλένετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε στη μέση κατά μήκος. Με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού και ενός κουταλιού, αφαιρείτε (φτυαρίζετε) τη σάρκα τους, φροντίζοντας να αφήσετε μέσα στη μελιτζάνα ψίχα πάχους τουλάχιστον 1,5 εκ. περιμετρικά.[**]
  2. Με ένα πινέλο, αλείφετε τις μελιτζάνες με λίγο ελαιόλαδο, τις τοποθετείτε σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολα και τις ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις αφαιρείτε από το φούρνο και τις αφήνετε μέσα στο ταψί να κρυώνουν. Μη σβήσετε το φούρνο.
  3. Κόβετε τη ψίχα που βγάλατε από τις μελιτζάνες σε μικρά καρεδάκια μεγέθους ζαριού και τις αφήνετε στην άκρη. 
  4. Εν τω μεταξύ, μέχρι να ψηθούν και κρυώσουν οι μελιτζάνες, σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι ζεσταίνετε καλά,  σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κιμά, πιέζοντάς τον με την ανάποδη ενός κουταλιού ή με πιρούνι, μέχρι να ψηθεί καλά. Μεταφέρετε το κιμά από το τηγάνι σε ένα μπολ.
  5. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο. Μόλις κάψει καλά, σοτάρετε το κρεμμύδι για 3 λ περίπου, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το σκόρδο και τα καρεδάκια μελιτζάνας που αφήσατε στην άκρη και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αν απαιτηθεί προσθέτετε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο επιπλέον. 
  6. Ρίχνετε το μείγμα του τηγανιού (κρεμμυδιού-μελιτζάνας) μέσα στο μπολ με το κιμά προσθέτετε, τις λιαστές ντομάτες, τα καβουρδισμένα κουκουνάρια, τις μουλιασμένες σταφίδες, τη ρίγανη, το δυόσμο, το κύμινο, τα τρίμματα ψωμιού, το τυρί φέτα και αλατοπίπερο και ανακατεύετε καλά. 
  7. Γεμίζετε τις μελιτζάνες (όπως είναι μέσα στο ταψί) με το μείγαμ κιμά ομοιόμορφα, ξαναβάζετε το ταψί στο προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε το φαγητό σας για 20-25 λ. Το σερβίρετε ζεστό περιχυμένο με λίγες κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο, γαρνιρισμένο με λίγα φρέσκα φύλλα μαϊντανού. 

[*] Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ψίχουλα ψωμιού με τριμμένη φρυγανιά. Για καλύτερο και πιο αφράτο αποτέλεσμα όμως σας συστήνουμε να χρησιμοποιήσετε τα ψίχουλα που σας προτείνουμε. Παίρνετε 2 φέτες ψωμί (1-2 ημερών) τις βάζετε στο μίξερ και τις θρυμματίζετε σε χοντρά ψίχουλα. Αν έχετε πολύ φρέσκο ψωμί το βάζετε στο προθερμασμένο φούρνο σας (χωρίς λιπαντική ουσία) για 15 λ περίπου μέχρι να στεγνώσει και γίνει ελαφρώς τραγανό και μόλις κρυώσει το θρυμματίζετε στο μούλτι. 

[**] Αν οι μελιτζάνες έχουν σπόρια, τις κόβετε στη μέση κατά μήκος, κάνετε χαρακιές στη ψίχα τους, τις αλατίζετε με χοντρό αλάτι και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 20-30 λ να “ιδρώσουν” και ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια τις ξεπλένετε με μπόλικο τρεχούμενο νερό, τις ταμπονάρετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις ψήνετε στο φούρνο. 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά, φέτα και Μεσογειακά αρώματα και γεύσεις

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.