Μελιτζάνες με χαλούμι και μοτσαρέλα στο φούρνο

Μελιτζάνες με χαλούμι και μοτσαρέλα στο φούρνο

Μια πανεύκολη υπέροχη συνταγή για ένα θεσπέσιο πιάτο. Φανταστικές μελιζάνες σε σάλτσα ντομάτας με υπέροχα μυρωδικά στο φούρνο, με χαλούμι και μοτσαρέλα. Ένα πιάτο που σίγουρα θα απολαύσετε στο καθημερινό, Κυριακάτικο αλλά και επίσημο τραπέζι σας.

Υλικά συνταγής

  • 1 ½ κιλό μελιτζάνες λεπτές μακρόστενες φλάσκες ή τσακώνικες
  • 3 κ.γ. αλάτι
  • ελαιόλαδο για τηγάνισμα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κοφτό κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • 4-5 γαρύφαλλα (καρφάκια)
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ (400 γρ.)
  • ¼ φλ. τσαγιού φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • 170 γρ. χαλούμι, χοντροτριμμένο
  • ½ φλ. τσαγιού τριμμένη μοτσαρέλα 
  • αλάτι πιπέρι
  • 2 κ.σ. φύλλα μαϊντανού

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε καλά τις μελιτζάνες και κόβετε τα κοτσάνια τους. Τις κόβετε κάθετα και μετά οριζόντια σε λεπτές φέτες πάχους 1 εκ. Τις τοποθετείτε σε σουρωτήρι, τις πασπαλίζετε με τις 3 κ.σ. αλάτι, ανακατεύετε να πάει παντού το αλάτι και τις αφήνετε για 1 ώρα να “ιδρώσουν” και ξεπικρίσουν. Μετά τη 1 ώρα τις ξεπλένετε κάτω από άφθονο κρύο νερό για να αφαιρέσετε το αλάτι και τις στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  2. Σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και τηγανίζετε τις μελιτζάνες, σε παρτίδες για 2-3 λ περίπου από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν, προσθέτοντας επιπλέον ελαιόλαδο στο τηγάνι, όταν αυτό απαιτείται. Τις αφαιρείτε από το τηγάνι και τις τοποθετείτε σε ταψί ή δίσκο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν το πολύ λάδι.
  3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. Στο τηγάνι που τηγανίσατε τις μελιτζάνες, ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρετε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας, για 5 λ ή μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το σκόρδο τη ρίγανη, τα γαρύφαλλα και λίγο αλατοπίπερο και σοτάρετε για 1 ακόμα λ μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. 
  4. Προσθέτετε τις ντομάτες κονκασέ, 3/4 φλ. τσαγιού κρύο νερό, το βασιλικό, αλατοπιπερώνετε, το αφήνετε να πάρει βράση. Μόλις πάρει βράση αφαιρείτε τη σάλτσα από τη φωτιά.
  5. Παίρνετε ένα τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος 25 εκ. περίπου ή αντίστοιχο μακρόστενο και απλώνετε σε στρώσεις σάλτσα και μελιτζάνες ξεκινώντας από τη σάλτσα στη βάση του ταψιού. Τελειώνετε πασπαλίζοντας όλη την επιφάνειά με το χαλούμι και τη παρμεζάνα σε συνδυασμό.
  6. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λ περίπου ή μέχρι να λιώσουν και ροδίσουν τα τυριά. Το αφαιρείτε από το φούρνο και το αφήνετε στην άκρη να “σταθεί” για 5 λ. Γαρνίρετε με τα κλωναράκια βασιλικού και σερβίρετε.

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μελιτζάνες με χαλούμι και μοτσαρέλα στο φούρνο