Μαρουλοντολμάδες σε κόκκινη σάλτσα

Μαρουλοντολμάδες σε κόκκινη σάλτσα

Μια συνταγή για ένα ελληνικό πατροπαράδοτο πιάτο. Μαρουλοντολμάδες γεμιστοί με κιμά και ρύζι σε κόκκινη σάλτσα. Μπορείτε να κάνετε την ίδια συνταγή με λάχανο και να απολαύσετε πεντανόστιμους, κοκκινιστούς, λαχανοντολμάδες.

Υλικά συνταγής

  • 2 μεγάλα μαρούλια (θα χρησιμοποιήσετε μόνο τα μεγάλα φύλλα)
  • 500 γρ. μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος με χοιρινό κιμάς
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1/2 φλ. τσαγιού καρολίνα
  • 1 μεγάλο κουτί [400 γρ]. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο + λίγα φύλλα για γαρνίρισμα
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε τα φύλλα μαρουλιού και τα βράζετε σε κοχλαστό νερό για 40-50 δευτερόλεπτα περίπου απλώς να “μαραθούν” ελαφρώς. Τα στραγγίζετε αμέσως για να μη λιώσουν και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.
  2. Σε μεγάλο μπολ βάζετε το κιμά, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τον άνηθο, το μαϊντανό, τη πάπρικα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το ρύζι, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε ζυμώνοντας καλά το μείγμα.
  3. Παίρνετε ένα ένα, τα μεγάλα φύλλα, τα τοποθετείτε σε επίπεδη επιφάνεια και κόβετε 4 εκ. περίπου από το άσπρο, σκληρό μέρος κάθε μαρουλιού. Βάζετε σε κάθε φύλλο 2-3 κ.σ. γέμιση, διπλώνετε τα πλαϊνά πάνω στη γέμιση και τυλίγετε σφιχτά, σε ρολό κλείνοντας μέσα την γέμιση. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα φύλλα. [*]
  4. Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο. Τοποθετείτε στο τηγάνι τους μαρουλοντολμάδες, με το τελείωμα του φύλου προς τη βάση του τηγανιού, τον ένα σφιχτά δίπλα στον άλλο και τους σοτάρετε για 2 λ. χωρίς να τους γυρίσετε και από την άλλη πλευρά.
  5. Περιχύνετε τους ντολμάδες με το χυμό ντομάτας, 3/4 φλ. τσαγιού κρύο νερό και πασπαλίζετε με το βασιλικό. Κατεβάζετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό, σκεπάζετε το τηγάνι και σιγοβράζετε για 45 λ μέχρι να γίνει ο κιμάς και το ρύζι. Προσθέστε ζεστό νερό, κατά τη διάρκεια του βρασίματος, αν αυτό απαιτηθεί. Σερβίρετε γαρνίροντας με φύλλα φρέσκου βασιλικού.

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μαρουλοντολμάδες σε κόκκινη σάλτσα

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.