
Μαρινάδες για όλα τα κρεατικά και οδηγίες για τέλειο ψήσιμο
Μαρινάρετε τα κρέατα και τα πουλερικά σας με υπέροχες μαρινάδες
και ψήστε τα με τον ιδανικό τρόπο για να απολαύσετε πεντανόστιμα, μυρωδάτα, μαλακά ψητά…
Μαρινάδες για κοτόπουλο
Τρεις διαφορετικές μαρινάδες για να καλύψουν όλα τα γούστα. Απλώστε τις με πινέλο πάνω στα κομμάτια του κοτόπουλου και αφήστε τα για τουλάχιστον 4 ώρες στο ψυγείο. Στη συνέχεια ψήστε το κοτόπουλο στη σχάρα, αλείφοντας κατά καιρούς με την υπόλοιπη μαρινάδα. (Κάθε μαρινάδα είναι αρκετή για να μαρινάρετε ένα μικρό κοτόπουλο τεμαχισμένο ή 4 φιλέτα από στήθος).
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ξύσμα 1 πορτοκαλιού
- 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο κύμινο
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- ½ κουταλάκι του γλυκού καυτερό κόκκινο πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- ξύσμα από ένα lime
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 100g γιαούρτι στραγγιστό
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- χυμό ενός λεμονιού
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένους σπόρους κόλιανδρου
- ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
Μαρινάδες για χοιρινό
Αφήστε τις μπριζόλες για τουλάχιστον 6 ώρες μέσα στη μαρινάδα ώστε να πάρουν τις μυρωδιές της μαρινάδας και να μαλακώσει το κρέας (υλικά για 3-4 μέτριες μπριζόλες).
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- 1 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένους σπόρους κόλιανδρου
- 1 κουταλιά της σούπας μαύρο πιπέρι σε κόκκους
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 ποτήρι μπύρα
- 2 κρεμμύδια σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
- 1 κουταλιά του γλυκού μαύρο πιπέρι
- ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
Μαρινάδες για αρνί
Τα υλικά είναι για περίπου 1 κιλό παϊδάκια αρνιού.
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο θυμάρι
- Χυμό και ξύσμα 1 λεμονιού
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκα φύλλα μέντας ψιλοκομμένα
- Χυμό και ξύσμα 1 λεμονιού
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 100γρ γιαούρτι
- 3 κλωναράκια φασκόμηλο
Λαχανικά στη σχάρα Σχεδόν οποιοδήποτε λαχανικό μπορεί να μπει στη σχάρα. Το πρόβλημα είναι ότι παίρνουν πολύ χρόνο να ψηθούν. Αν λοιπόν θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία βράστε τα λαχανικά πριν τα ψήσετε. Ψήστε σε μέτρια φωτιά και αναποδογυρίζετέ τα συχνά γιατί καίγονται εύκολα. Μια ωραία ιδέα είναι να τα περάσετε από ξυλάκια σαν σουβλάκι. Τα καλύτερα λαχανικά για γκριλ είναι ντομάτες, μανιτάρια, μελιτζάνες, κολοκύθια, πιπεριές και φυσικά καλαμπόκι. Μπορείτε επίσης να τυλίξετε κρεμμύδια μέσα σε αλουμινόχαρτο, να τα στριμώξετε μέσα στη στάχτη δίπλα από τη φωτιά και να τα βγάλετε στο τέλος του ψησίματος: σερβίρετε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι!
ΟΔΗΓΙΕΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
Ψητό λουκάνικο, ψητά μπιφτέκια και σουβλάκια
Τα λουκάνικα παίρνουν αρκετό χρόνο να ψηθούν. Θα χρειαστεί να τα ψήσετε σε μέτρια φωτιά. Αν τα βάλετε σε δυνατή φωτιά, τότε θα καούν απ” έξω μέχρι να ψηθεί το εσωτερικό. Ψήστε τα σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά περίπου. Διαλέξτε κάποιο χωριάτικο λουκάνικο με κάποια χαρακτηριστική γεύση: με πράσο, κρεμμύδι, ρίγανη ή ακόμα και πορτοκάλι!
Τα μπιφτέκια, για να μη σας διαλυθούν, πρέπει να τα κάνετε όσο γίνεται πιο απλά. Γι’ αυτό ζυμώστε τον κιμά τους με λίγο γάλα, πιπέρι, ρίγανη ή θυμάρι, ελαιόλαδο και λίγη τριμμένη φρυγανιά. Αν θέλετε να προσθέσετε και κρεμμύδι, καλύτερα θα ήταν να ήταν περασμένο από τρίφτη ή μπλέντερ και όχι ψιλοκομμένο. Επίσης, επειδή δεν μπορείτε να τα γυρίσετε με λαβίδα, χρησιμοποιήστε σπάτουλα.
Αν θέλετε να ψήσετε σουβλάκια σε ξύλινα καλαμάκια, για να μη καούν στο μέρος που είναι εκτεθειμένα στη φωτιά, πριν τα χρησιμοποιήσετε, αφήστε τα για 1 ώρα μέσα στο νερό.
Τρόπος και χρόνος ψησίματος
Αλάτι και μπαχαρικά Αλατίστε το κρέας σας στο τέλος του ψησίματος, ώστε να μείνει το κρέας σας μαλακό και ζουμερό. Επίσης, τα μπαχαρικά μπαίνουν κατά το σερβίρισμα των κρεατικών και ποτέ πριν το ψήσιμο, γιατί καίγονται και πικρίζουν.
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΑΡΙΝΑΔΕΣ ΓΙΑ:
5 ΜΑΡΙΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΕΔΩ
8 ΜΑΡΙΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΕΑΤΑΚΑΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΕΔΩ
ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΑΡΙΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΕΔΩ
Sintayes.gr,