Αναρτήθηκε στις 01/03/2017 σε Κυρίως πιάτα, Ορεκτικά - Μεζέδες, Πίτες, Συνταγές
Μανιταρόπιτα με σπανάκι
Πίτα με μανιτάρια portobello, σπανάκι κρεμμύδια για να την απολαύσετε σκέτη
ή να συνοδεύσετε τα ψητά σας. Μια συνταγή (από εδώ) για μια πεντανόστιμη “χορτοφαγική” πίτα.
Υλικά συνταγής
- 6 μεσαίου ή 4 μεγάλου μεγέθους μανιτάρια portobello
- 3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 300 γρ. σπανάκι
- 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
- 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
- αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Σοτάρετε σε μέτρια θερμοκρασία, τα κρεμμύδια στις 3 κ.σ. ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν και ροδίσουν ελαφρώς. Τα βγάζετε από το τηγάνι και τα αφήνετε σε πιάτο να κρυώνει.
- Στο ίδιο τηγάνι σοτάρετε το σπανάκι, μέχρι να “μαραθεί”. Το κατεβάζετε από τη φωτιά και το βάζετε και αυτό σε πιάτο να κρυώνει.
- Ξαναβάζετε το τηγάνι στη φωτιά, βάζετε το βούτυρο, αυξάνετε τη θερμοκρασία και προσθέτετε τα μανιτάρια, τα οποία έχετε ήδη καθαρίσει και κόψει σε φέτες. Τα αφήνετε για 3-4 λ από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Τα κατεβάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Στρώνετε λαδόκολλα σε ένα πυρέξ και τοποθετείτε το φύλο σφολιάτας.
- Σε μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά, το 1 από τα 2 αυγά, για τη πίτα και στρώνετε το μείγμα στο κέντρο της ζύμης, αφήνοντας περιθώριο αριστερά-δεξιά ώστε να διπλώσει και να “σφραγιστεί” και 2 εκ. περιθώριο πάνω- κάτω. Κλείνετε τη σφολιάτα καλά περιμετρικά και τη γυρίζετε ανάποδα με τη “ραφή” προς τα κάτω.
- Κάνετε 2 μαχαιριές στην οροφή για να φεύγει ο αέρας και αλείφετε τη σφολιάτα με το 1 χτυπημένο [με λίγο νερό] αυγό. Αν έχετε χρόνο αφήνετε τη πίτα για 15 λ στο ψυγείο πριν τη ψήσετε. Διαφορετικά τη ψήνετε άμεσα στο προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λ μέχρι να ροδίσει και γίνει τραγανή η σφολιάτα.
01/03/2017
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μανιταρόπιτα με σπανάκι