Μανιταρόπιτα με φέτα και σπιτικό φύλλο

Μανιταρόπιτα με φέτα και σπιτικό φύλλο

Μια υπέροχη μανιταρόπιτα με φέτα και σπιτικό φύλλο. Την είχα δοκιμάσει σε ένα χωριό στο βουνό Χολομώντα της Χαλκιδικής, έψαξα, βρήκα τη συνταγή και τη μοιράζομαι μαζί σας. Σε όσους αρέσουν τα μανιτάρια σίγουρα θα απολαύσετε αυτή τη μανιταρόπιτα. Δοκιμάστε τη!!!

Υλικά συνταγής

  • Για τη ζύμη και το φύλλο:
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. ξύδι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • Για τη γέμιση:
  • 2 μέτρια, ξερά κρεμμύδια κομμένα σε μικρά καρεδάκια
  • 1/2 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού και φύλλου
  • 500 γρ. μανιτάρια φρέσκα, λευκά κομμένα σε φέτες ή ανάμεικτα με αποξηραμένα βασιλικά μανιτάρια
  • 2 φλ. τσαγιού ρύζι τύπου καρολίνα
  • 500 γρ. τυρί φέτα, χοντροθρυμματισμένη
  • 4 φλ. τσαγιού νερό
  • αλάτι πιπέρι
  • 4 αυγά για τη γέμιση ελαφρώς χτυπημένα + 1 κρόκο αυγού για την επάλειψη των φύλλων

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το φύλλο: Βάζετε σε μεγάλο μπολ λίγο αλεύρι, προσθέτετε το ξύδι, το λάδι, το 1 φλ. νερό (αν χρειαστεί αργότερα θα προσθέσετε και το υπόλοιπο νερό) και το αλάτι και τα ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στη συνέχεια ρίχνετε σταδιακά, λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνετε για 3-4 λ μέχρι να πετύχετε μια ζύμη που να ανοίγεται εύκολα σε φύλλο. Χωρίζετε τη ζύμη σε 2 μπάλες, σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και την αφήνετε για 30 λ περίπου να “ξεκουραστεί”. 
  2. Για τη γέμιση: Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα μανιτάρια πρέπει ήδη να τα έχετε μουλιάσει σε νερό για 40 λ περίπου. Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 λ περίπου μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε τα μανιτάρια σε φέτες και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας για 2-3 λ ή μέχρι να ροδίσουν. 
  3. Προσθέτετε στο τηγάνι το ρύζι, το νερό, αλατοπίπερο και βράζετε το μείγμα σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να πιει όλο το νερό του. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα για 15-20 λ να κρυώσει. Στη συνέχεια, προσθέτετε τα χτυπημένα αυγά, ανακατεύετε, ρίχνετε και τη θρυμματισμένη φέτα και συνεχίζετε το ανακάτεμα να ενσωματωθεί. 
  4. Για τη συναρμολόγηση και ψήσιμο: Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε με το πλάστη τη μια μπάλα ζύμης σε ένα λεπτό φύλλο διαμέτρου περίπου 32 εκ. Το απλώνετε σε ένα στρογγυλό λαδωμένο ταψί διαμέτρου 28 εκ. έτσι ώστε να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Στρώνετε μέσα τη γέμιση ομοιόμορφα.
  5. Ανοίγετε και τη δεύτερη μπάλα ζύμης σε φύλλο διαμέτρους 28 εκ. και καλύπτετε με αυτό τη γέμιση. Γυρίζετε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου της βάσης, πιέζοντας τες με τα δάχτυλα σας στην ένωση των δύο φύλλων ώστε να σφραγίσετε τη γέμιση. Αλείφετε με πινέλο τη επιφάνεια της πίτας με λίγο λάδι και από πάνω αλείφετε με το κρόκο αυγού χτυπημένο με 2 κ.σ. νερό.
  6. Ψήνετε τη μανιταρόπιτα, σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο, στο χαμηλό ράφι, για περίπου 55-60 λ, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί καλά και από κάτω. Αφαιρείτε τη πίτα από το φούρνο, την αφήνετε 10 λ να “σταθεί” και στη συνέχεια τη κόβετε σε 15 κομμάτια και σερβίρετε.

dd

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μανιταρόπιτα με φέτα και σπιτικό φύλλο