Μακαρόνια με υπέροχη σάλτσα μελιτζάνας

Μακαρόνια με υπέροχη σάλτσα μελιτζάνας

Μελιτζάνες… Ένα αγαπημένο λαχανικό που μαζί με τις ντομάτες είναι ταυτισμένα με το ελληνικό καλοκαίρι και το βρίσκουμε σε πολλές συνταγές, από το φημισμένο παραδοσιακό Μουσακά μέχρι σε μια απλή μακαρονάδα, νηστίσιμη, υγιεινή, γεμάτη γεύση…. Μια συνταγή για να απολαύσετε όλο το καλοκαίρι σε ένα μόνο απλό, εύκολο και ταπεινό φαγητό… μακαρόνια με ντοματούλες και μελιτζάνες που πρέπει να δοκιμάσετε. 

Υλικά συνταγής

  • 400 γρ. μακαρόνια Νο. 10 ή 6 
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + 4-5 κ.σ. επιπλέον για τα μακαρόνια
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες, συνολικού βάρους 850 γρ. περίπου
  • 1 μεγάλο (ή 2 μέτρια) ξερό κρεμμύδι 
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 5 ώριμες ζουμερές ντομάτες
  • 1 κ.γ. πελτές ντομάτας
  • 6-7 λιαστές ντομάτες, κομμένες στα 2 ή στα 3 
  • ⅓ φλιτζάνι ψιλοκομμένες πράσινες ελιές (προαιρετικά) 
  • 3 κ.γ. κάπαρη (προαιρετικά)
  • αλάτι πιπέρι
  • 1/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα βασιλικού ή μαϊντανού 
  • ψιλοκομμένο βασιλικό ή μαϊντανό ή τυρί τριμμένο για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο κοχλαστό αλατισμένο νερό, βάζετε τα μακαρόνια σας να βράσουν “αλ τέντε” σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας ή σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. 
  2. Εν τω μεταξύ, πλένετε σκουπίζετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε σε μέτρια κυβάκια. Καθαρίζετε το κρεμμύδι και το κόβετε πρώτα οριζόντια στη μέση και μετά σε ροδελίτσες μισοφέγγαρο. Ψιλοκόβετε το σκόρδο. Κόβετε τις ντομάτες σε μέτριους κύβους. Τα αφήνετε όλα, χωριστά, στην άκρη. 
  3. Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και μόλις κάψει σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε τις μελιτζάνες και τις ανακατεύετε για 1 λ. Προσθέτετε το κρεμμύδι συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και μαλακώσει και γυαλίσει το κρεμμύδι. Ρίχνετε και το ψιλοκομμένο σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 1 λ επιπλέον να βγάλει το άρωμά του.
  4. Στη συνέχεια προσθέτετε τις ντομάτες μαζί με τους ζωμούς τους και το πελτέ ντομάτας, ανακατεύετε και μόλις πάρουν βράση, σκεπάζετε το τηγάνι, μειώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή, και σιγοβράζετε τη σάλτσα σας για 20 λ περίπου ή μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά τους χωρίς όμως να λιώσουν οι μελιτζάνες και οι ντομάτες.
  5. Όταν είναι έτοιμη η σάλτσα, προσθέτετε τις λιαστές ντομάτες, προαιρετικά τις ελιές και τη κάπαρη και το ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό, ανακατεύετε για 1/2 λ και αποσύρετε τη σάλτσα σας από τη φωτιά. 
  6. Σουρώνετε τα μακαρόνια σας, τα ραντίζετε με τις 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο, τα ανακατεύετε και τα σερβίρετε με μπόλικη σάλτσα μελιτζάνας. Αν νηστεύετε, πασπαλίζετε τη σάλτσα με λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό ή μαϊντανό, αν δεν νηστεύετε με τριμμένο τυρί επιλογής σας, κεφαλοτύρι, ξηρή μυζήθρα ή παρμεζάνα και … καλή σας όρεξη.

Μπορείτε να διαλέξετε άλλο ζυμαρικό επιλογής σας όπως ταλιατέλες, φετουτσίνι, πέννες, βίδες