Αναρτήθηκε στις 19/04/2018 σε Ζυμαρικά, Κόκκινο Κρέας, Κυρίως πιάτα, Συνταγές
Μακαρόνια με τη τέλεια σάλτσα Μπολονέζ
Μακαρόνια με κιμά. Ένα εξαιρετικό, παραδοσιακό από γενιά σε γενιά, χορταστικό, με πλούσια πεντανόστιμη γεύση κλασικό αγαπημένο πιάτο μικρών και μεγάλων για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Μια γρήγορη και εύκολη συνταγή (έμπνευση και φωτό από εδώ) εξαιρετικά απλή, άλλωστε οι πιο απλές συνταγές είναι συχνά και οι πιο αγαπημένες, για ένα λαχταριστό πιάτο για μια νόστιμη μακαρονάδα με τη τέλεια σάλτσα μπολονέζ. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- 1/2 κιλό κιλό μοσχαρίσιο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 100 ml κόκκινο κρασί
- 150 ml γάλα
- 1 στικ κανέλας
- 2 μικρά φύλλα δάφνης
- 3-4 κόκκους μπαχάρι
- 1 κουτί (400 γρ.) ντοματάκια κονκασέ
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 200 ml νερό (ή προαιρετικά κύβο βοδινού ή κότας)
- 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη, αλάτι πιπέρι
- 1/2 κιλό μακαρόνια Νο. 6 ή 10
- παρμεζάνα, ή ξηρή μυζήθρα, ή κεφαλοτύρι τριμμένο για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο, σε χαμηλή φωτιά και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο, ανακατεύοντας συχνά για 10 λ ή μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια χωρίς όμως να πάρουν χρώμα.
- Προσθέτετε το κιμά, αυξάνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα, πιέζοντας το κιμά με ξύλινη κουτάλα ή πιρούνι για να διαλυθούν τα “γρομπαλάκια”. Μόλις ο κιμάς σοταριστεί και αλλάξει χρώμα προσθέτετε το κρασί, ανακατεύετε και μόλις εξατμισθεί ρίχνετε το γάλα, τη δάφνη τη κανέλα και τα μπαχάρια και ανακατεύετε μέχρι σχεδόν να εξατμισθεί και το γάλα.
- Στη συνέχεια προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, το πελτέ, το νερό, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύετε καλά, δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση όπου απαιτείται με τις προτιμήσεις σας.
- Σημείωση: Όσο αφορά το χρόνο βρασίματος, η αυθεντική σάλτσα μπολονέζ σιγοβράζεται στην ελαχιστότατη φωτιά (min του min), στη κυριολεξία χωρίς καν να βράζει, με ξεσκέπαστο καπάκι για 3-3½ ώρες και αυτό σας προτείνουμε. Αν όμως δεν έχετε το χρόνο, βράστε τη σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (στο 1½ ή στο 2 τη κλίμακας) για 1:30-1:45 ώρες και πάλι χωρίς καπάκι. Αν βιάζεστε και ανεβάσετε τη θερμοκρασία θα απαιτηθεί φυσικά λιγότερος χρόνος αλλά σε αυτή τη περίπτωση θα σκεπάσετε με το καπάκι και θα ελέγχετε συχνά τη σάλτσα ώστε αν “σωθούν” τα υγρά να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό.
- Εν τω μεταξύ βράζετε τα μακαρόνια σας, σε μπόλικο αλατισμένο κοχλαστό νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και το στραγγίζετε. Το σερβίρετε ζεστό περιχυμένο με τη σάλτσα μπολονέζ και μπόλικο τριμμένο τυρί. Καλή σας όρεξη!
19/04/2018
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μακαρόνια με τη τέλεια σάλτσα Μπολονέζ