Μακαρόνια με κεφτεδάκια κοτόπουλου

Μακαρόνια με κεφτεδάκια κοτόπουλου

Λαχταριστή μακαρονάδα με πεντανόστιμα, ζουμερά κεφτεδάκια κοτόπουλου σε υπέροχη σάλτσα ντομάτας. Μια συνταγή για ένα υγιεινό και χορταστικό πιάτο με υπέροχη γεύση που θα γίνει το αγαπημένο μικρών και μεγάλων για το Κυριακάτικο και καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. 

Υλικά συνταγής

  • Για τα κεφτεδάκια
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, 200 γρ. περίπου, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 700 γρ. κιμά κοτόπουλου (ή γαλοπούλας)
  • 80 γρ. (3/4 της κούπας) φρυγανιά τριμμένη
  • 50 γρ. (1/2 κούπα) παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
  • 5-6 φυλλαράκια δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 2 κ.γ. αλάτι, 1/2 κ.γ. πιπέρι (αυξομειώστε τη ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για πανάρισμα στο τηγάνισμα
  • Για τη σάλτσα
  • 1 κ.σ. (15 γρ.) πελτέ τομάτας
  • 1/2 κούπα (120 ml) λευκό κρασί
  • 3 κούπες (650 γρ.) χυμό τομάτας
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κούπα (240 γρ.) ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου ή νερό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 180-200 γρ. τριμμένη παρμεζάνα 
  • Για τα μακαρόνια 
  • 1 πακέτο (1/2 κιλό) μακαρόνια σπαγγέτι
  • 1 κ.σ. χοντρό αλάτι
  • έξτρα παρμεζάνα τριμμένη για πασπάλισμα και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά) 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα κεφτεδάκια: Σε ένα μικρό τηγάνι, το οποίο έχετε προθερμάνει καλά σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία (6-7), προσθέτετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα σοτάρετε για 6-7 λ τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τον κιμά, το κρεμμύδι με το σκόρδο από το τηγάνι, τη φρυγανιά, την παρμεζάνα, το αυγό, το μαϊντανό, τα φύλλα δυόσμου και το αλατοπίπερο και τα πλάθετε πολύ καλά, για αρκετή ώρα.
  3. Καλύπτετε το μείγμα κιμά με μια μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή έως ότου να σφίξει το μείγμα. Μετά πλάθετε το μείγμα κιμά σε κεφτεδάκια μεγέθους λίγο μεγαλύτερο ενός καρυδιού και τα αλευρώνετε καλά απ” όλες τις πλευρές. 
  4. Για τη σάλτσα ντομάτας: Προθερμαίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία, προσθέτετε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε τα κεφτεδάκια από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο καβουρδισμένο χρώμα. Στη συνέχεια, προσθέτετε τον πελτέ, ανακατεύετε ελαφρώς και σβήνετε με το κρασί.
  5. Αφήνετε 1/2 λ το κρασί να “αναπνεύσει” και μετά ρίχνετε τη σάλτσα ντομάτας, τη ζάχαρη, λίγο αλατοπίπερο (λόγω της παρμεζάνας που θα προσθέσετε αργότερα) και το ζωμό, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε τη σάλτσα σας για 30 λ. Μετά δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
  6. Για τα μακαρόνια: Παράλληλα με τη σάλτσα, σε άλλη μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο, κοχλαστό, αλατισμένο με τη 1 κ.σ. χοντρό αλάτι νερό, βράζετε τα μακαρόνια σας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. 
  7. Για τη συναρμολόγηση: Αποσύρετε τη κατσαρόλα με τη σάλτσα και τα κεφτεδάκια από φωτιά. Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρείτε τα κεφτεδάκια από τη κατσαρόλα, προσθέτετε, εκτός φωτιάς, μέσα στη σάλτσα τη τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύετε καλά με μια κουτάλα.
  8. Στραγγίζετε τα μακαρόνια, τα ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα με τη σάλτσα και το τυρί και με 2 μεγάλες κουτάλες ανακατεύετε ανασηκώνοντας τα μακαρόνια προς τα πάνω έως ότου όλη η σάλτσα να τα ‘αγκαλιάσει’. Σερβίρετε ζεστά τα μακαρόνια με τα κεφτεδάκια πασπαλισμένα, προαιρετικά μετά από δοκιμή, με έξτρα τριμμένη παρμεζάνα και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Πηγή