You cannot copy content of this page
Μακαρόνια με καλαμάρι και πέστο βασιλικού

Μακαρόνια με καλαμάρι και πέστο βασιλικού

Μακαρόνια με καλαμάρια και πέστο βασιλικού. Ένα υπέροχο, πιάτο με εξαιρετική γεύση, που θα γίνει το αγαπημένο σας φαγητό. Μια απλή και πανεύκολη συνταγή (βασική ιδέα, προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα νοστιμότατο πιάτο, ιδανικό για τους λάτρεις των θαλασσινών αλλά και για τους λάτρεις των συνδυασμών των γεύσεων. Η προετοιμασία του πιάτου είναι πολύ απλή, δεν θα σας πάρει πολύ χρόνο και θα τη σερβίρετε τόσο στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι σας, όσο και στο επίσημο με τους καλεσμένους σας που σίγουρα θα τους εντυπωσιάσετε.

Υλικά συνταγής

  • Για τα μακαρόνια με το καλαμάρι
  • 400 γρ. μακαρόνια Νο. 10 ή 6 κατά προτίμηση ολικής άλεσης ή άλλο ζυμαρικό επιλογής σας όπως λιγκουίνι
  • 400 γρ. καλαμάρια
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 2-3 πρέζες νιφάδες καυτερής πιπεριάς (τσίλι), προαιρετικά
  • μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • 150-180 γρ. πέστο βασιλικού έτοιμη εμπορίου (ή φτιάξτε σπιτικό πέστο δείτε πιο κάτω)
  • Για το πέστο “Αλά Τζενοβέζε”
  • 50 γρ. φρέσκα φύλλα βασιλικού, πλυμένα και καλά στεγνωμένα
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
  • 50 γρ. κουκουνάρια (ή 30 γρ. κουκουνάρια + 20 γρ. κάσιους) κατά προτίμηση ελαφρώς καβουρδισμένα
  • 6 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
  • 2 κ.σ. παρμεζάνα 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το πέστο “Αλά Τζενοβέζε”: Ξεκινάτε τη προετοιμασία του φαγητού με το πέστο, αν βέβαια πρόκειται να φτιάξετε το δικό σας πέσο και δεν προμηθευτείτε έτοιμη εμπορίου. Βάζετε στο multi τα κουκουνάρια και τα κάσιους και τα χτυπάτε καλά να πολτοποιηθούν. Προσθέτετε τα φύλλα βασιλικού, 1 πρέζα αλάτι, λίγο πιπέρι και προαιρετικά τα σκόρδα και συνεχίζετε το χτύπημα ρίχνοντας σταδιακά και το ελαιόλαδο μέχρι να έχετε ένα ομογενοποιημένο μείγμα..
  2. Στο τέλος προσθέτετε τη παρμεζάνα, χτυπάτε για λίγο ακόμα να ενσωματωθεί, δοκιμάζετε και αν απαιτείται διορθώνετε τη γεύση. Αφήνετε το πέστο στη άκρη μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε. 
  3. Για τα μακαρόνια και τα καλαμάρια: Βράζετε τα μακαρόνια σας σε μπόλικο, κοχλαστό, αλατισμένο νερό, 1 λ λιγότερο απ” ότι αναφέρεται στις οδηγίες της συσκευασίας. Κρατάτε ½ φλ. από το νερό που τα βράστε και τα στραγγίζετε. Τα μακαρόνια σας υπολογίζετε ότι πρέπει να είναι έτοιμα για να τα στραγγίσετε όταν και τα καλαμαράκια σας θα είναι έτοιμα (πιο κάτω παράγραφος 6) για να τα προσθέσετε καυτά.
  4. Εν τω μεταξύ παράλληλα όση ώρα βράζουν τα μακαρόνια εσείς, καθαρίζετε τα καλαμάρια σας, τα πλένετε κάτω από μπόλικο τρεχούμενο νερό, τα κόβετε σε λεπτές φέτες και τα πλοκάμια τους στη μέση. Τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά και μετά τα ταμπονάρετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  5. Σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο (και προαιρετικά με 1-2 πρέζες τσίλι), ανακατεύοντας συχνά για 5-6 λ περίπου. Στη συνέχεια δυναμώνετε τη φωτιά και μόλις κάψει ρίχνετε τα καλαμάρια και τα σοτάρετε για 2 λ ακριβώς.
  6. Μετά τα αλατίζετε με 1 πρέζα αλάτι τα “σβήνετε” με το κρασί και τα αφήνετε για άλλα 1,5-2 λ περίπου να εξατμισθεί το αλκοόλ. Ρίχνετε τα μακαρόνια μέσα στα καλαμαράκια, ανακατεύετε απαλά και αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
  7. Εκτός φωτιάς προσθέτετε στο φαγητό το πέστο διαλυμένο σε 2-3 κ.σ. από το νερό που βράσατε τα μακαρόνια και ανακατεύετε απαλά να καλυφθούν τα μακαρόνια και τα καλαμαράκια. Αν απαιτηθεί προσθέτετε 2-3 κ.σ. επιπλέον από το νερό που βράσατε τα μακαρόνια. Σερβίρετε, αμέσως, ζεστό το φαγητό σας, γαρνιρισμένο με φρέσκα φύλλα βασιλικού.
  8. Σημείωση: Φροντίζετε τα μακαρόνια σας να είναι καυτά, μόλις να τα έχετε στραγγίξει, όταν τα βάλετε μέσα στη κατσαρόλα με τα έτοιμα καλαμαράκια. 

Tip: Προσθέτετε πάντα το πέστο σε ζεστά ζυμαρικά και απλά ανακατεύετε χωρίς να τα ζεστάνετε παραπάνω!



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μακαρόνια με καλαμάρι και πέστο βασιλικού

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.