Μακαρόνια με κρεμώδη σάλτσα μανιταριών, ζαμπόν και τυρί

Μακαρόνια με κρεμώδη σάλτσα μανιταριών, ζαμπόν και τυρί

Η τέλεια μακαρονάδα με τέλεια κρεμώδη σάλτσα μανιταριών με ζαμπόν και τυρί. Μια υπέροχη σάλτσα  που ονομάζεται σάλτσα Caruso! Αρχικά τη έφτιαχναν στην Ουρουγουάη για να τιμήσουν το διάσημο Ιταλό τενόρο, Enrico Caruso. Με τη πάροδο του χρόνου εξαπλώθηκε σε όλη τη Νότια Αμερική και τελικά στην Ευρώπη. Εμπλουτισμένη με τυρί, ζαμπόν και μανιτάρια, καρυκευμένη με κανέλα και μοσχοκάρυδο, η σάλτσα Caruso συνήθως σερβίρεται πάνω σε Cappellini (“Καπελίνι” που είναι πάρα πολύ λεπτά μακαρόνια με διάμετρο μεταξύ 0,85 και 0,92 χιλ) ή σε τορτελίνια. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή (από εδώ) γι” αυτή την υπέροχη σάλτσα σερβιρισμένη πάνω σε μακαρόνια κατά προτίμηση σούπερ σπαγγέτι Extrafino Νο. 12 ή Νο. 10! 

Υλικά συνταγής

  • 1 πακέτο μακαρόνια (500 γρ.) κατά προτίμηση Νο. 12 ή Νο. 10
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 230 γρ. μανιτάρια φρέσκα λευκά, κομμένα σε φέτες 
  • 180 γρ. ζαμπόν κομμένο σε κύβους (αν προτιμάτε καπνιστό ζαμπόν)
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 350 ml γάλα εβαπορέ
  • 1 κύβο ζωμό βοδινού διαλυμένο σε 1 ½ φλ. τσαγιού ζεστό νερό
  • 120 γρ. τυρί εμεντάλ ή μοτσαρέλα
  • αλάτι, ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ¾ φλ. τσαγιού, ψιλοκομμένα καρύδια, καβουρδισμένα (προαιρετικά, δίνουν εξαιρετική γεύση)
  • φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε τα μακαρόνια σας να βράσουν σε κοχλαστό αλατισμένο νερό, αλ τέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. 
  2. Εν τω μεταξύ, σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, το μισό βούτυρο και σοτάρετε τις φέτες μανιταριών, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, για 6-8 λ ή μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Προσθέτετε το ζαμπόν κομμένο σε κομματάκια και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας για 1 λ. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.
  3. Σε μια μικρή κατσαρολίτσα, λιώνετε σε μέτρια φωτιά το υπόλοιπο βούτυρο, ρίχνετε το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα, μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέτετε σταδιακά, λίγο τη φορά το γάλα και το ζεστό ζωμό κρέατος, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για 1-2 λ για να μη μας σβολιάσει το αλεύρι και να πετύχετε ένα ομοιογενές μείγμα. 
  4. Αυξάνετε τη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 6-8 λ από το σημείο βρασμού ή μέχρι να αρχίσει να πήζει η σάλτσα (να κολλάει και να στέκεται στο πίσω μέρος ενός κουταλιού). Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε το τυρί, αλατοπίπερο, τη κανέλα το μοσχοκάρυδο το μείγμα του τηγανιού με τα μανιτάρια και το ζαμπόν και προαιρετικά τα καρύδια και ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν το τυρί.
  5. Σημείωση: Αν είναι πολύ πηχτή η σάλτσα σας ή τη θέλετε πιο αραιή προσθέστε λίγο ακόμα ζεστό νερό ή ζεστό ζωμό βοδινού και ανακατέψτε. 
  6. Στραγγίζετε τα μακαρόνια σας και τα σερβίρετε ζεστά περιχυμένα με τη σάλτσα Caruso. Πασπαλίζετε προαιρετικά με ψιλοκομμένο μαϊντανό και καλή σας όρεξη!!!

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μακαρόνια με κρεμώδη σάλτσα μανιταριών, ζαμπόν και τυρί

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.