Αναρτήθηκε στις 30/01/2017 σε Ζυμαρικά, Κυρίως πιάτα, Συνταγές, Σως - Dressings
Μακαρόνια αλα Πουτανέσκα
Μακαρόνια με σάλτσα Πουτανέσκα (Puttanesca). Ένα υπέροχο, φημισμένο πιάτο με τα χαρακτηριστικά της Ιταλικής κουζίνας, απ” όπου και προέρχεται, δηλ. τις ντομάτες, το ελαιόλαδο, τις αντσούγιες, τις ελιές, τη κάπαρη και το σκόρδο. Μια εύκολη συνταγή (αρχική ιδέα εδώ) σε μια εκδοχή που θα σας συναρπάσει με την αρμονία τέλειων χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσης. Δοκιμάστε το!!!
Υλικά συνταγής
- 1 πακέτο (500 γρ.) μακαρόνια Νο. 6
- 1 κοφτή κ.σ. αλάτι για τα μακαρόνια
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο για τη σάλτσα + επιπλέον για τα μακαρόνια
- 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
- 2 κονσέρβες φιλέτα αντσούγιας (σε λάδι), κομμένα σε μέτρια κομμάτια
- 3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 800 γρ. ντοματάκια κονκασέ ή 1 κιλό ντοματάκια από κονσέρβα ξεφλουδισμένα και κομμένα, μαζί με το χυμό τους
- 3/4 φλ. τσαγιού λευκό κρασί ή ζωμό κοτόπουλου
- 2 κ.σ. φρέσκα φύλλα ρίγανης
- 1/2 κ.γ. πιπέρι μπούκοβο (σε νιφάδες)
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 3/4 φλ. τσαγιού ελιές, χωρίς κουκούτσια, χοντροκομμένες
- 2 κ.γ. κάπαρη στραγγισμένη
- 1/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
- άνηθο για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μπόλικο αλατισμένο κοχλαστό νερό βράζετε τα μακαρόνια αλ” τέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Μέχρι να βράσουν τα μακαρόνια, σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, για 4-5 λ ή μέχρι να μαλακώσουν και γυαλίσουν.
- Εν τω μεταξύ, κόβετε τις αντσούγιες σε κομμάτια και τις μεταφέρετε σε μπολ. Προσθέτετε στο μπολ 1 κ.σ. από το λάδι της κονσέρβας και το πολτοποιημένο σκόρδο, ανακατεύετε και ρίχνετε το μείγμα στο τηγάνι με το σοταρισμένο κρεμμύδι συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 1 ακόμα λεπτό.
- Προσθέτετε στο τηγάνι το πελτέ ντομάτας, ανακατεύετε καλά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λ ακόμα, ανακατεύοντας συχνά για να βγάλει το άρωμά του. Ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ, το κρασί ή ζωμό, τα φύλλα ρίγανης, το μπούκοβο, τη ζάχαρη και τις ελιές.
- Χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό, σκεπάζετε το τηγάνι με το καπάκι του και σιγοβράζετε τη σάλτσα για 15 λ και στη συνέχεια προσθέτετε και τη κάπαρη και ανακατεύετε. Ξανασκεπάζετε το τηγάνι και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο μέχρι να βράσει η ντομάτα και σωθούν τα υγρά της και μείνει, σχεδόν, με το λαδάκι της.
- Στραγγίζετε τα μακαρόνια, τα μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ σερβιρίσματος, τα περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και τα ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε τη σάλτσα και το μαϊντανό και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να καλυφθούν καλά τα μακαρόνια με τη σάλτσα. Πασπαλίζετε το φαγητό σας με το ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρετε.
30/01/2017
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μακαρόνια αλα Πουτανέσκα