Μακαρόνια με αγκινάρες

Μακαρόνια με αγκινάρες

Μια συνταγή για ένα απλό, γευστικότατο, νηστίσιμο, ελαφρύ φαγητό.Μακαρόνια με αγκινάρες και λαχανικά για τις ημέρες της νηστείας και σίγουρα, όχι μόνο. 

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. μακαρόνια Νο. 5 ή 6
  • 10 αγκινάρες φρέσκιες ή καρδιές αγκινάρας σε κονσέρβα
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 3/4 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
  • 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
  • Αλάτι – Πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βράζουμε τα μακαρόνια, σε αρκετό αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας. Τα σουρώνουμε,τα λαδώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Εν τω μεταξύ, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες ως εξής: Κόβουμε το κοτσάνι τους, αφαιρούμε τα εξωτερικά πράσινα φύλλα και κόβουμε τα υπόλοιπα ως τη μέση. Βγάζουμε το χνούδι, τις κόβουμε στα 4 και τις ρίχνουμε σε μια λεκάνη με νερό που έχουμε προσθέσει χυμό λεμονιού, αλάτι και αλεύρι.
  3. Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, τα κρεμμυδάκια, τα πράσα, τις αγκινάρες και τον άνηθο, αλατοπιπερώνουμε, «σβήνουμε» με το χυμό λεμονιού, προσθέτουμε ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών τόσο ώστε να σκεπάζει τα λαχανικά μας και τα αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  4. Όταν μαλακώσουν καλά οι αγκινάρες, ρίχνουμε τα μακαρόνια μέσα στη κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά, κουνώντας προσεχτικά τη κατσαρόλα μέχρι να ζεσταθούν και ενσωματωθούν τα μακαρόνια και πάρουν τη γεύση όλων των υλικών.

Σε περίπτωση που δεν νηστεύετε, μπορείτε για έξτρα γεύση, να προσθέσετε 250 γρ. σοταρισμένο μπέικον κομμένο σε λεπτές λωρίδες και πασπαλίστε το φαγητό πριν σερβίρετε με κίτρινα τυριά.