Μακαρονάδα με θαλασσινά και σκορδάτη σάλτσα

Μακαρονάδα με θαλασσινά και σκορδάτη σάλτσα

Μια υπέροχη μακαρονάδα με θαλασσινά και σκορδάτη σάλτσα. Μια φανταστική συνταγή για σπαγγέτι με γαρίδες, καλαμαράκια και μύδια με σκορδάτη σάλτσα για να απολαύσετε εσείς η οικογένειά σας και οι καλεσμένοι σας μια υπέροχη μακαροδάνα.

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. μακαρόνια σπαγγέτι
  • 16 μύδια με το κέλυφος, κατά προτίμηση φρέσκα
  • 12 μέτριες γαρίδες
  • 250 γρ. καλαμαράκια (μικρά ή δύο μέτρια σε ροδέλες)
  • 400 γρ. τοματίνια
  • 1/2 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι
  • 1/2 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 σκ. σκόρδο
  • 1/2 κ.γ. μπούκοβο
  • 2 μέτριες φέτες χωριάτικο ψωμί χθεσινό
  • 1 λεμόνι, το ξύσμα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Τρίβουμε τις φέτες του ψωμιού με μισή σκελίδα σκόρδο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι  ή στο γκριλ. Οταν κρυώσουν τις κάνουμε χοντρά ψίχουλα στο μούλτι και τα κρατάμε στην άκρη.
  2. Εχουμε καθαρίσει καλά τα μύδια, αφαιρώντας τη φουντίτσα που εξέχει από το κέλυφος. Τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με 1 σκ.σκόρδο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ανοίξουν όλα τα κελύφη (3-4 λ). Τα σουρώνουμε (κρατάμε το ζουμί τους) και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
  3. Καθαρίζουμε τις γαρίδες ωμές. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμαράκια. Τα κόβουμε σε ροδέλες ή τα αφήνουμε ολόκληρα, ανάλογα με το μέγεθος. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο και μισή σκ. σκόρδο. Οταν κάψει αρκετά ρίχνουμε τα καλαμαράκια και σοτάρουμε για 2-3 λ μέχρι να ασπρίσουν. Τα κρατάμε στην άκρη.
  4. Προσθέτουμε στο ίδιο λάδι τα τοματίνια και το μπούκοβο και σοτάρουμε για 5 λ ανακατεύοντας, μέχρι να αρχίσουν να ζαρώνουν. Προσθέτουμε τότε και τις γαρίδες και ανακατεύουμε προσεκτικά με σπάτουλα για μερικά λεπτά. Ρίχνουμε 2-3 κ.σ. από το ζωμό των μυδιών, ο οποίος είναι αλμυρός.
  5. Προσθέτουμε τα αχνισμένα μύδια, τα καλαμαράκια, λίγο αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι και το υπόλοιπο σκόρδο τριμμένο ή λυωμένο. Ανακατεύουμε στη φωτιά 1′ και αποσύρουμε. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, τα ψίχουλα και 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο.
  6. Ρίχνουμε στο τηγάνι τα ζυμαρικά που έχουμε βράσει στο μεταξύ al dente. Ανακατεύουμε με δυο κουτάλες, ζεσταίνουμε λίγο, προσθέτουμε πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.

Μπορείτε να φτιάξετε τη μακαρονάδα σας και χωρίς μύδια. 

IMG_9334

 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μακαρονάδα με θαλασσινά και σκορδάτη σάλτσα