Μακαρονάδα με υπέροχη σπιτική σάλτσα ντομάτας στο φούρνο

Μακαρονάδα με υπέροχη σπιτική σάλτσα ντομάτας στο φούρνο

Μια λαχταριστή, πεντανόστιμη μακαρονάδα με υπέροχη σπιτική σάλτσα ντομάτας με καρότο και μυρωδάτα φρέσκα βότανα και μπαχαρικά, καλυμμένη με τυριά στο φούρνο. Μια απλή, εύκολη και γρήγορη συνταγή (από εδώ) που μετατρέπει τα ταπεινά, οικονομικά μακαρόνια σε ένα χορταστικό πιάτο με εξαιρετική γεύση, για το οικογενειακό καθημερινό τραπέζι και όχι μόνο, που κανένας δεν μπορεί να του αντισταθεί. 

Υλικά συνταγής

  • 1/2 κιλό μακαρόνια Νο. 10 ή Νο. 6 (ή ολικής άλεσης αν το επιθυμείτε)
  • 3 αυγά
  • 1 φλ. τσαγιού ψιλοθρυμματισμένο ανθότυρο
  • 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη, στο ψιλό του τρίφτη, παρμεζάνα
  • 1½-2 φλ. τσαγιού τριμμένη μοτσαρέλα 
  • Για τη σπιτική σάλτσα ντομάτας: 
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 καρότα τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη 
  • 2 κουτιά (400 γρ. το ένα) ντοματάκια κονκασέ, θρυμματισμένα ελαφρώς με ένα πιρούνι ή ελαφρώς στο μούλτι
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζωμό κότας
  • αλάτι πιπέρι, λίγη ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα βασιλικού ή μαϊντανού
  • νιφάδες κόκκινης πιπεριάς “τσίλι” προαιρετικά

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη σπιτική σάλτσα ντομάτας: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, για 4-5 λ ή μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το σκόρδο και τα καρότα και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συχνά, για 3 λ επιπλέον. 
  2. Στη συνέχεια προσθέτετε τα θρυμματισμένα ντοματάκια κονκασέ, το ζωμό κότας, αλάτι, πιπέρι, ½ κ.γ. ζάχαρη, τη ρίγανη και τη πάπρικα και τα ανακατεύετε. Μόλις πάρουν βράση, μειώνετε τη φωτιά στο χαμηλό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε τη σάλτσα σας να σιγοβράσει για 15-20 λ, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Αν απαιτηθεί προσθέστε λίγο ζεστό νερό.  
  3. Εν τω μεταξύ, όσο η σάλτσα σιγοβράζει, βράζετε, σε μπόλικο, αλατισμένο, κοχλαστό νερό το σπαγγέτι σας, 1-2 λ λιγότερο από το χρόνο που αναφέρει η συσκευασία, προκειμένου να παραμείνουν ελαφρώς αλ τέντε και μετά το ψήσιμο στο φούρνο. Αν δεν τα θέλετε αλ τέντε βράστε τα σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας. Τα στραγγίζετε, τα ξεπλένετε και τα ξαναβάζετε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν. 
  4. Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε τα σουρωμένα μακαρόνια μέσα στη κατσαρόλα και τα ανακατεύετε μέχρι να καλυφθούν καλά τα μακαρόνια με τη σάλτσα ντομάτας. Τα αφήνετε στην άκρη.
  5. Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάτε καλά τα αυγά, προσθέτετε το  θρυμματισμένο ανθότυρο και τη τριμμένη παρμεζάνα και αφού τα ανακατέψετε, τα αδειάζετε στη κατσαρόλα με το μείγμα μακαρονιών-σάλτσας. Τα ανακατεύετε καλά μέχρι να αναμιχθούν ομοιόμορφα. 
  6. Αδειάζετε το μείγμα της κατσαρόλας ένα ένα ταψάκι ή πυρέξ, ισιώνετε την επιφάνειά του, πασπαλίζετε από πάνω τη τριμμένη μοτσαρέλα, φροντίζοντας να καλυφθεί καλά όλη η επιφάνεια, για να μην “ξεραθούν” τα μακαρόνια. 
  7. Ψήνετε το φαγητό σας σε καλά προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 15-20 λ περίπου ή μέχρι να λιώσει καλά η μοτσαρέλα και να αρχίσει να κάνει “φουσκάλες”. Το βγάζετε από το φούρνο, το γαρνίρετε με τα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού ή μαϊντανού και προαιρετικά με λίγες νιφάδες καυτερής πιπεριάς και το απολαμβάνετε. 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μακαρονάδα με υπέροχη σπιτική σάλτσα ντομάτας στο φούρνο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.