Mac “n” cheese με κιμά στο φούρνο

Mac “n” cheese με κιμά στο φούρνο

Mac “n” cheese με πλούσια σάλτσα κιμά στο φούρνο… ένα κρεμώδες, τυρένιο πιάτο με ζυμαρικά φούρνου που συνδυάζεται απόλυτα με ένα γευστικότατο και ζουμερό κιμά! Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα πιάτο με εξαιρετική γεύση για να το απολαύσετε στο Κυριακάτικο αλλά στο καθημερινό τραπέζι σας. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • Για τον κιμά
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο στρογγυλό
  • 2 κ.σ. αλεύρι 
  • ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 καρότα, τριμμένα
  • 1 κομμάτι αστεροειδή γλυκάνισο
  • 3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 200 ml ζωμό βοδινού (σπιτικό ή ψυγείου)
  • 200 ml κόκκινο κρασί
  • 200 ml χυμό ντομάτας
  • 1/2 ματσάκι βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το mac “n” cheese
  • 35 γρ. βούτυρο
  • 35 γρ. αλεύρι
  • 700 ml φρέσκο γάλα πλήρες 
  • 1 κ.γ. μουστάρδα σε σκόνη
  • 200 γρ. τσένταρ (κατά προτίμηση ωρίμανσης) τριμμένο
  • 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 100 γρ. έμενταλ, τριμμένο
  • 250 γρ. ζυμαρικό κοραλάκι ή κοφτό μακαρονάκι
  • αλάτι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τον κιμά: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα. Έχετε ζητήσει στον κρεοπώλη σας να σας ψιλοκόψει σε μικρά κομματάκια το κρέας διαφορετικά το ψιλοκόβετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας δύο πολύ κοφτερά μαχαίρια. Αν προτιμάτε τον κιμά ζητήστε να “περαστεί” μόνο 1 φορά από τη μηχανή του κιμά. 
  2. Βάζετε σε ένα μπολ τα κομματάκια κρέατος, τα αλατοπιπερώνετε, τα αλευρώνετε και μετά τα τινάζετε καλά να φύγει το περίσσιο αλεύρι. Σε μια κατσαρόλα που μπαίνει και στον φούρνο ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, και σοτάρετε το κρέας με μια σπάτουλα να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Αν χρειαστεί, το ροδίζετε σε 2 δόσεις και το ρίχνετε όλο ξανά στην κατσαρόλα.
  3. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το καρότο και τον γλυκάνισο και τα ανακατεύετε για 5 λ. Μετά ρίχνετε τον πελτέ, τον ζωμό, το κρασί και τον χυμό ντομάτας και μόλις πάρουν βράση καλύπτετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και με το καπάκι. Ψήνετε στον φούρνο για 3 ώρες. Μόλις το κρέας μαλακώσει καλά, ανακατεύετε μέσα τον βασιλικό.
  4. Εναλλακτικά: Αν δεν έχετε κατσαρόλα μεταφέρετε το μείγμα σε γάστρα ή σε ταψί που ήδη έχετε προθερμάνει στο φούρνο. Αν χρησιμοποιήσετε ταψί καλύψτε το καλά με αλουμινόχαρτο. Αν δεν προτιμάτε το φούρνο σιγοβράστε, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, το κρέας στη κατσαρόλα με το καπάκι της.
  5. Εν τω μεταξύ, σε μπόλικο, κοχλαστό αλατισμένο νερό βάζετε το ζυμαρικό σας να βράσει αλ τέντε. Μην τα παραβράσετε γιατί θα μαγειρευτούν και στο φούρνο. Όταν είναι έτοιμα τα κρυώνετε σε νερό βρύσης και τα στραγγίζετε 
  6. Για το mac “n” cheese: Λιώνετε το βούτυρο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε διαρκώς, με αυγοδάρτη, για 3 λ. Σταδιακά ενσωματώνετε το γάλα μέχρι να γίνει μια λεία σάλτσα. Προσθέτετε τη σκόνη μουστάρδας, όλα τα τυριά και λίγο αλάτι και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσουν.
  7. Δυναμώνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς στον αέρα. Προσθέτετε το ζυμαρικό σας στο τηγάνι με το μείγμα τυριών και ανακατεύετε καλά. Σε ένα ευρύχωρο πυρέξ στρώνετε τον κιμά και από πάνω τα ζυμαρικά στη σάλτσα τυριών. Ψήνετε για 20-30 λ ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Πηγή