Αναρτήθηκε στις 17/11/2019 σε Ζυμαρικά, Κυρίως πιάτα, Συνταγές
Mac and Cheese (Μακαρονάκι με τυρί)
Mac and Cheese ή ελληνιστί μακαρονάκι σε κρεμώδη τυρένια σάλτσα στο φούρνο… ένα από τα κλασικά αγαπημένα πιάτα των Αμερικάνων. Μια απλή συνταγή (προσαρμοσμένο από εδώ) που αποτελείται από 3 βασικά υλικά που είναι το μακαρονάκι κοφτό, μια κρεμώδη σάλτσα με ρου βουτύρου και τυρί τσένταρ, ιδανική για για όλη την οικογένεια στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.
Υλικά συνταγής
- 450 γρ. ζυμαρικό κοραλλάκι (ή κοφτό μακαρονάκι)
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο φρέσκο
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1 φλ. τσαγιού γεμάτο, κρύο γάλα
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- 400 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη (330+70 γρ. χωριστά)
- 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
- 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά (προαιρετικά)
- βούτυρο για άλειμμα πυρέξ + επιπλέον για την επικάλυψη
- Προαιρετικά:
- 4 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο ή μπέικον ψιλοκομμένο
- 1 μικρή κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές φέτες,
- 1 φλ. τσαγιού κομμένα σε φέτες μανιτάρια
Εκτέλεση συνταγής
- Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο με 1 κ.σ. αλάτι, κοχλαστό νερό ρίχνετε το ζυμαρικό σας και το βράζετε για 12-15 λ ανάλογα πόσο αλ τέντε τα θέλετε λαμβάνοντας υπ” όψη ότι θα τα ψήσετε αργότερα. Τα σουρώνετε και τα ξεπλένετε καλά με αρκετό με κρύο νερό.
- Εν τω μεταξύ αν βάλετε κάποιο υλικό από τα προαιρετικά για περισσότερη γεύση όπως το μπέικον ή τη πιπεριά ή τα μανιτάρια τα σοτάρετε σε λίγο βούτυρο, σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και τα αφήνετε στη άκρη.
- Ρίχνετε σε μικρή κατσαρολίτσα το βούτυρο και μόλις λιώσει και ζεσταθεί καλά ρίχνετε το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα μέχρι ενσωματωθούν. Ρίχνετε με μια κίνηση το κρύο γάλα και συνεχίζετε το διαρκές ανακάτεμα με το σύρμα, για να μη δημιουργηθούν μικρά γρομπαλάκια, μέχρι να πήξει ελαφρώς τη μπεσαμέλ. Την αποσύρετε από τη φωτιά, την αλατίζετε ελαφρώς και ανακατεύετε.
- Ρίχνετε τη μπεσαμέλ σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε το βρασμένο κοραλλάκι, τη κρέμα γάλακτος, αν βάλετε το επιπλέον υλικό για γεύση (ζαμπόν, μπέικον, πιπεριές, μανιτάρια) και τα 330 γρ. από τριμμένο τσένταρ και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν ομοιόμορφα. Τα αδειάζετε σε ένα μεγάλο βουτυρωμένο πυρέξ και ισιώνετε την επιφάνειά τους.
- Πασπαλίζετε ισομερώς πάνω σε όλη την επιφάνεια τα υπόλοιπα 70 γρ. τριμμένο τσένταρ, τη τριμμένη παρμεζάνα, τη τριμμένη φρυγανιά (προαιρετικά) και μερικά μικρά κομματάκια βούτυρο σε μερικά σημεία.
- Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 35 λ περίπου μέχρι να πάρει ένα χρυσό-κόκκινο χρώμα τη επιφάνειά του. Τα βγάζετε από το φούρνο τα αφήνετε για 5 λ να “σταθούν” και μετά τα σερβίρετε ζεστά.
Σημείωση: Για τους αρχάριους που θα τους δυσκολέψει η μπεσαμέλ, ή για όσους βιάζονται και θέλουν μια απλή λύση, μπορείτε να παραλείψετε τη μπεσαμέλ (δηλ. τη 1 κ.σ. βούτυρο, τις 2 κ.σ. αλεύρι και το 1 φλ. κρύο γάλα), να ακολουθήσετε όλη την υπόλοιπη συνταγή ως έχει χωρίς τη μπεσαμέλ και το αποτέλεσμα θα είναι εξ” ίσου εξαιρετικό.
17/11/2019
Sintayes.gr,
Συνταγή: Mac and Cheese (Μακαρονάκι με τυρί)