Λεμονάτα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο και σάλτσα αγιολί

Λεμονάτα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο και σάλτσα αγιολί

Μια εύκολη και απλή συνταγή για λαχταριστά, λεμονάτα μπουτάκια κοτόπουλου μαριναρισμένα  σε γιαούρτι καλυμένα με μυρωδάτα μπαχαρικά στο φούρνο. Συνοδεύψτε τα με μια υπέροχη σάλτσα αγιολί, μια μεγάλη σαλάτα και πατάτες τηγανιτές και απολαύστε τα στο καθημερινό οικογενειακό αλλά και επίσημο τραπέζι σας. 

Δείτε πιο κάτω την εκτέλεση της συνταγής για το ψημένο σκόρδο της σάλτσα αγιολί.

Υλικά συνταγής

  • Για τα μπουτάκια κοτόπουλου:
  • 8 μπουτάκια κοτόπουλο (900 γρ. περίπου συνολικό βάρος)
  • 3/4 φλ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
  • 1 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κοφτή κ.σ. ξύσμα λεμονιού 
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι
  • 2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο
  • Για τη σάλτσα αγιολί:
  • 1 ολόκληρο βολβό (κεφάλι) σκόρδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. τσαγιού μαγιονέζα με αυγά

Εκτέλεση συνταγής

  1. Τοποθετείτε τα μπουτάκια κοτόπουλο σε μεγάλο πυρίμαχο μπολ, τα αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε και το γιαούρτι και τα ανακατεύετε να καλυφθούν καλά από το γιαούρτι. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.  
  2. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη σάλτσα αγιολί:  Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Δείτε αναλυτικά πιο κάτω οδηγίες και φωτογραφίες για το ψήσιμο του σκόρδου. Μόλις ψηθεί και το ξεφλουδίσετε βάζετε τη ψημένη ψίχα σε ένα μέτριο μπολ, βάζετε και μια πρέζα αλάτι και λίγο πιπέρι και τα πολτοποιείτε. Προσθέτετε στο μπολ τη μαγιονέζα και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρετε. 
  3. Στρώνετε ένα μεγάλο ταψί με χαρτί ψησίματος. Σε μια μεγάλη σακούλα poly bag βάζετε το αλεύρι, το ξύσμα λεμονιού, το πιπέρι, λίγο αλάτι, το σκόρδο σε σκόνη και τη πάπρικα και ανακινείτε τη σακούλα να αναμιχθούν. Με ένα κουτάλι αφαιρείτε το πολύ γιαούρτι από τα μπουτάκια κοτόπουλου και πετάτε το γιαούρτι.
  4. Βάζετε ένα ένα τα μπουτάκια κοτόπουλο μέσα στη σακούλα με το μείγμα αλευριού και ανακινείτε τη σακούλα μέχρι να καλυφθεί το κάθε μπουτάκι με το μείγμα. Το μεταφέρετε στο ταψί πάνω στο χαρτί ψησίματος. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα μπουτάκια. 
  5. Τα ψεκάζετε με ελαιόλαδο (αν έχετε ψεκαστήρι είναι πολύ χρήσιμο και για οικονομία στο λάδι και γιατί καλύπτει όλη την επιφάνεια) ή διαφορετικά τα πασπαλίζετε με ελαιόλαδο και τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο στον αέρα για 40-45 λ, γυρίζοντάς τα και από την άλλη πλευρά στη μέση του ψησίματος και ξαναψεκάζοντας με ελαιόλαδο και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδίσουν καλά και ψηθούν μέχρι μέσα.
  6. Τα σερβίρετε ζεστά ή και κρύα με λεμόνι και με τη σάλτσα αγιολί. Τα συνοδεύετε με μια μεγάλη σαλάτα με βραστά ή ωμά λαχανικά και με πατάτες τηγανιτές. 

Πως θα φτιάξετε ψητά σκόρδα στο φούρνο

Θα χρειαστείτε: 1 ή περισσότερα κεφάλια σκόρδου και ελαιόλαδο.

Οδηγίες:

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Παίρνετε ένα μεγάλο βολβό σκόρδο με τουλάχιστον 8 σκελίδες. Αφαιρείτε με τα δάχτυλά σας, απαλά, τα εξωτερικά μόνο φύλλα μόνο, φροντίζοντας να παραμείνει άθικτος το κεφάλι με όλες τις σκελίδες ενωμένες.
  • Κόβετε το επάνω μέρος από το “κεφάλι” του σκόρδου: Κόβετε οριζόντια (6 χιλ. περίπου) το κεφάλι του σκόρδου ώστε να φαίνονται οι κορυφές από τις σκελίδες.
  • Περιχύνετε με το ελαιόλαδο: Περιχύνετε 1-2 κ.γ. ελαιόλαδο πάνω στην εκτεθειμένη επιφάνεια του σκόρδου, αφήνοντάς το να τρέξει μέσα στις σκελίδες.
  • Το τύλιγμα και ψήσιμο: Τυλίγετε καλά, μέσα σε αλουμινόχαρτο, αεροστεγώς, τις σκελίδες και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40 λ. Μετά τα 40 λ, αρχίζετε τον έλεγχο του σκόρδου τρυπώντας τα με ένα καλαμάκι ή οδοντογλυφίδα. Αν δεν έχουν ψηθεί καλά ώστε να μαλακώσουν μέχρι μέσα ή θέλετε μια καραμελωμένη γεύση, τα ψήνετε για 5-10 λ ακόμα. Ο ακριβής χρόνος ψησίματος θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του σκόρδου σας, την ποικιλία, και την ηλικία του. Το αφαιρείτε από το φούρνο.
  • Χρησιμοποιείτε το σκόρδο: Αφήνετε το σκόρδο να κρυώσει λίγο, και στη συνέχεια το χρησιμοποιείτε στη συνταγή σας ως εξής: Πατάτε στο κάτω μέρος τους μια μια τις σκελίδες και σπρώξτε το ψημένο σκόρδο τα επάνω, έξω από τη φλούδα του. Το χρησιμοποιείτε όπως απαιτεί η συνταγή σας.
  • Αποθηκεύετε το σκόρδο: Το ψημένο σκόρδο μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι και 2 εβδομάδες ή στη κατάψυξη μέχρι και 3 μήνες.
  • Σημείωση: Αν βιάζεστε μπορείτε να διαχωρίσετε το κεφάλι του σκόρδου σε επιμέρους σκελίδες και έτσι θα ψηθούν πιο γρήγορα. Σε αυτή τη περίπτωση δεν κόβετε τη κορυφή από τις σκελίδες αλλά τις αφήνετε ως έχουν. Απλά τις πασπαλίζετε με το ελαιόλαδο και τις ψήνετε μέσα στο αλουμινόχαρτο ως έχουν.

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής ψησίματος σκόρδου βήμα βήμα:

ξθικηγρφ

λοικθξυη

γτρφτηυ

ερςερτ

θυθυ

ηγφδσ

ηφδΠηγή

 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Λεμονάτα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο και σάλτσα αγιολί

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

 
 
 
 
x
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν!
Βρείτε όλες τις Χριστουγεννιάτικες Συνταγές στο sintayes.gr!
Ημέρες
Ώρες
Λεπτά
Δευτερόλεπτα