Λεμονάτα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο και σάλτσα αγιολί
Μια εύκολη και απλή συνταγή για λαχταριστά, λεμονάτα μπουτάκια κοτόπουλου μαριναρισμένα σε γιαούρτι καλυμένα με μυρωδάτα μπαχαρικά στο φούρνο. Συνοδεύψτε τα με μια υπέροχη σάλτσα αγιολί, μια μεγάλη σαλάτα και πατάτες τηγανιτές και απολαύστε τα στο καθημερινό οικογενειακό αλλά και επίσημο τραπέζι σας.
Δείτε πιο κάτω την εκτέλεση της συνταγής για το ψημένο σκόρδο της σάλτσα αγιολί.
Υλικά συνταγής
Εκτέλεση συνταγής
Πως θα φτιάξετε ψητά σκόρδα στο φούρνο
Θα χρειαστείτε: 1 ή περισσότερα κεφάλια σκόρδου και ελαιόλαδο.
Οδηγίες:
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Παίρνετε ένα μεγάλο βολβό σκόρδο με τουλάχιστον 8 σκελίδες. Αφαιρείτε με τα δάχτυλά σας, απαλά, τα εξωτερικά μόνο φύλλα μόνο, φροντίζοντας να παραμείνει άθικτος το κεφάλι με όλες τις σκελίδες ενωμένες.
- Κόβετε το επάνω μέρος από το “κεφάλι” του σκόρδου: Κόβετε οριζόντια (6 χιλ. περίπου) το κεφάλι του σκόρδου ώστε να φαίνονται οι κορυφές από τις σκελίδες.
- Περιχύνετε με το ελαιόλαδο: Περιχύνετε 1-2 κ.γ. ελαιόλαδο πάνω στην εκτεθειμένη επιφάνεια του σκόρδου, αφήνοντάς το να τρέξει μέσα στις σκελίδες.
- Το τύλιγμα και ψήσιμο: Τυλίγετε καλά, μέσα σε αλουμινόχαρτο, αεροστεγώς, τις σκελίδες και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40 λ. Μετά τα 40 λ, αρχίζετε τον έλεγχο του σκόρδου τρυπώντας τα με ένα καλαμάκι ή οδοντογλυφίδα. Αν δεν έχουν ψηθεί καλά ώστε να μαλακώσουν μέχρι μέσα ή θέλετε μια καραμελωμένη γεύση, τα ψήνετε για 5-10 λ ακόμα. Ο ακριβής χρόνος ψησίματος θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του σκόρδου σας, την ποικιλία, και την ηλικία του. Το αφαιρείτε από το φούρνο.
- Χρησιμοποιείτε το σκόρδο: Αφήνετε το σκόρδο να κρυώσει λίγο, και στη συνέχεια το χρησιμοποιείτε στη συνταγή σας ως εξής: Πατάτε στο κάτω μέρος τους μια μια τις σκελίδες και σπρώξτε το ψημένο σκόρδο τα επάνω, έξω από τη φλούδα του. Το χρησιμοποιείτε όπως απαιτεί η συνταγή σας.
- Αποθηκεύετε το σκόρδο: Το ψημένο σκόρδο μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι και 2 εβδομάδες ή στη κατάψυξη μέχρι και 3 μήνες.
- Σημείωση: Αν βιάζεστε μπορείτε να διαχωρίσετε το κεφάλι του σκόρδου σε επιμέρους σκελίδες και έτσι θα ψηθούν πιο γρήγορα. Σε αυτή τη περίπτωση δεν κόβετε τη κορυφή από τις σκελίδες αλλά τις αφήνετε ως έχουν. Απλά τις πασπαλίζετε με το ελαιόλαδο και τις ψήνετε μέσα στο αλουμινόχαρτο ως έχουν.
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής ψησίματος σκόρδου βήμα βήμα:
Sintayes.gr,