Αναρτήθηκε στις 29/08/2014 σε Ζυμαρικά, Κυρίως πιάτα, Συνταγές
Λαζάνια με σπανάκι και μπεσαμέλ
Μια αφράτη, πεντανόστιμη διαφορετική …..σπανακόπιτα
Υλικά συνταγής
- 500 γρ. λαζάνια (τα τετράγωνα φύλλα)
- 800-1000 γρ. σπανάκι καθαρισμένο, ψιλοκομμένο και στραγγισμένο
- 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1/3 ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
- 2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
- 1½ φλ. τσαγιού τριμμένη κεφαλογραβιέρα
- 1 φλ. τσαγιού φρέσκια μυζήθρα ανάλατη θρυμματισμένη ( ή ανθότυρο)
- 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- Για τη σάλτσα μπεσαμέλ:
- Δείτε συνταγή και υλικά εδώ
- 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- Για την επιφάνεια
- 2-3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
- μερικά μικρά κομματάκια κρύο βούτυρο
Εκτέλεση συνταγής
- Ζεματίζουμε τα λαζάνια σε αλατισμένο νερό για ½ λεπτό, τα στραγγίζουμε και τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
- Παράλληλα με τα λαζάνια φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής.
- Σε βαθύ μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 1-2 λ . Προσθέτουμε το σπανάκι, αλάτι (προσοχή λόγω των τυριών) πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί, να μαλακώσει και σωθούν τα υγρά του.
- Προσθέτουμε στο τηγάνι εκτός φωτιάς τον άνηθο, τα τυριά ανακατεμένα με τα χτυπημένα αβγά και τη μισή μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.
- Σε ένα βουτυρωμένο ή λαδωμένο ταψί, (να χωράει 6 λαζάνια στη στρώση) ρίχνουμε λίγο γάλα, μετά μια στρώση λαζάνια. Από πάνω απλώνουμε μια λεπτή στρώση μείγμα του σπανακιού, μετά πάλι μια στρώση λαζάνια και την υπόλοιπη γέμιση σπανακιού.
- Τέλος στρώνουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ, σκορπίζουμε στην επιφάνεια 2-3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά και μερικά μικρά κομματάκια βούτυρο και είμαστε έτοιμοι για ψήσιμο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 40 λ με σκεπασμένο το φαγητό με αλουμινόχαρτο. Μετά τα 40 λ το ξεσκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς, το πασπαλίζουμε με τη τριμμένη παρμεζάνα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λ περίπου ή μέχρι να λιώσει το τυρί και ροδίσει η επιφάνεια.
29/08/2014
Sintayes.gr,
Συνταγή: Λαζάνια με σπανάκι και μπεσαμέλ